ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Επιδοτήσεις ρεύματος: Τι συμβαίνει με τη μετατροπή της δημόσιας ενίσχυσης – Πόσο πληρώνεται και πόσο εισπράττεται

Σύμφωνα με πληροφορίες, 130.000 επιχειρηματίες θα αποσύρουν αναδρομικά 4,2 εκατ. ευρώ και 2.500 θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου 2 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις ρεύματος

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσπαθεί να μεταφέρει την πραγματική διάσταση της υπόθεσης σχετικά με τις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που έλαβαν οι εταιρείες κατά την ενεργειακή κρίση.

Τόσο από τις δηλώσεις του όσο και από τις πληροφορίες του Ο.Τ., κάτω από 2,5 χιλιάδες Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου 2 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία προμηθευτών, ενώ περισσότερες επιχειρήσεις, που υπολογίζονται σε 130.000, θα εισπράξουν συνολικά πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα λάβουν επιπλέον χρήματα.

Ηλεκτρική ενέργεια: Πώς ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πλημμυροπαθών – Τι προβλέπει η MLA

Επιδοτήσεις για ηλεκτρική ενέργεια

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στον Real FM διευκρίνισε τον υπολογισμό της δημόσιας ενίσχυσης που έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την περίοδο Φεβρουάριος 2022 – Δεκέμβριος 2023.

Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις ότι, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια που έχουν τεθεί, καθώς αυτό απαγορεύεται ρητά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δυσκολία ελέγχου των συσσωρεύσεων σε πραγματικό χρόνο, αφού το ακριβές ποσό της επιδότησης είναι γνωστό σε κάθε εταιρεία στο τέλος όταν λαμβάνει λογαριασμό από τον προμηθευτή.

Επιβεβαίωση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσθεσε: «Η εταιρεία είναι ενήμερη για όλες τις κρατικές ενισχύσεις που λαμβάνει. Μάλιστα, αργότερα, λόγω της μεγάλης διάρκειας της καταβολής της επιδότησης, ζητήθηκε να συνταχθεί Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία να αναφέρεται ότι δεν θα ξεπεραστεί το όριο που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πολλές εταιρείες δεν το ολοκλήρωσαν, τελείωσαν οι επιδοτήσεις και έγινε ο επανυπολογισμός, που δίνει ένα θετικό μήνυμα για τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πώς επηρεάζουν τα προβλήματα στα Βαλκάνια τις τιμές του ρεύματος;

Απαντώντας στην ερώτηση για τις τιμές του ρεύματος, ο υπουργός είπε: «Το φαινόμενο των τιμών που αντιμετωπίζουμε είναι μια πραγματική κατάσταση που δεν έχει καμία σχέσης με τα προβλήματά μας. Μετά τη διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε στις βαλκανικές χώρες, έχουμε προβλήματα με πολλές συνδέσεις εκεί. Το σύστημα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, η Ουγγαρία έχει φτάσει σε τιμή ανά μεγαβατώρα 650 ευρώ και έχει προβλήματα με τις διασυνδέσεις σε όλη την περιοχή.

1 GW κυκλοφόρησε και εκτός Βουλγαρίας, με {αποτέλεσμα} να έχουμε πολύ υψηλές τιμές στην ευθεία Ουγγαρία – Βουλγαρία – Ελλάδα, λόγω των υφιστάμενων διασυνδέσεων και των εξαγωγών στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι. Ένας εξωγενής παράγοντας ανεβάζει τις τιμές μας… Αυτό είναι κάτι που μπορεί να ξεκαθαρίσει τις επόμενες τρεις ημέρες.

Αυτό εξαρτάται από το πότε θα τεθεί ξανά σε λειτουργία ο μεγάλος βουλγαρικός πυρηνικός σταθμός, οι ροές καλωδίων από την Ιταλία θα αποκατασταθούν πλήρως και τα προβλήματα διασύνδεσης, ειδικά μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας, επιλύονται».

Τόνισε ότι εάν αυτό το φαινόμενο συνεχιστεί περισσότερο, θα πρέπει να βρεθεί επίλυση, αλλά αυτές τις δύο-τρεις ημέρες δεν χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Εποχιακές διακυμάνσεις τιμών

Για το αν ο μηχανισμός επιδότησης λογαριασμών ρεύματος έχει φύγει οριστικά, σημείωσε: «Δεν μπορείς ποτέ να πεις ότι σε όποια τιμή κι αν φτάσουν τα τιμολόγια, αυτό σίγουρα θα φύγει. Σε αυτό το στάδιο βλέπουμε ότι: θα έχουμε εποχιακές διακυμάνσεις και διακυμάνσεις με βάση τέτοια φαινόμενα. Άλλοτε οι τιμές θα πέφτουν σημαντικά και άλλοτε θα αυξάνονται σημαντικά. Επομένως, τα σταθερά τιμολόγια που συνεχίζουν να προσφέρουν οι προμηθευτές είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. Με άλλα λόγια, κάποιος που θέλει να «κλειδώσει» αυτά τα τιμολόγια, που είναι ουσιαστικά στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, εκτιμά ότι η μέση τιμή φέτος δεν θα ξεπεράσει αυτή του Ιανουαρίου.