ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μπόνους: Έρχονται ανατροπές – νικητές και ηττημένοι

Τα επιδόματα ανεργίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα επιδόματα στέγασης για παιδιά βρίσκονται υπό ανάλυση κειμένου

Σε προοδευτικότητα βρίσκονται οι εργασίες για τα κριτήρια παραχώρησης δικαιωμάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τα επιδόματα ανεργίας, καθώς και τα επιδόματα τέκνων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα επιδόματα στέγασης.

Ειδικότερα, επίκεινται αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας, που συνεπάγονται επανασχεδιασμό της μεθόδου υπολογισμού του επιδόματος και παράταση της διάρκειάς του. Το νέο επίδομα ανεργίας θα προκαταβληθεί, ώστε οι άνεργοι να λαμβάνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δύο έως τρεις μήνες και χαμηλότερο μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης.

Με αυτόν τον τρόπο θα παρακινηθούν οι άνεργοι να εισέλθουν στην αγοράστρια εργασίας το συντομότερο δυνατό, επωφελούμενοι από δύο και τρεις μήνες υψηλών επιδοτήσεων. Το βασικό επίδομα θεωρείται ότι είναι το 70% του κατώτατου μισθού (αντί του 61,4%), δηλαδή 580 ευρώ αντί 509,6 ευρώ για τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες και στη συνέχεια πέφτει στο 60% ή στο 50% του μισθού.

Το συνολικό ποσό θα είναι το ίδιο, με τη διαφορά ότι ο άνεργος θα λάβει περισσότερη χρηματοδότηση στην αρχή και λιγότερη στο τέλος. Στο νέο επίδομα θα προστεθεί επιπλέον ποσό ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας του ανέργου κατά την περίοδο απασχόλησης και τις αποδοχές που έλαβε.

αξεσουάραξεσουάρ

Οι άνεργοι θα παρακινηθούν να εισέλθουν στην αγοράστρια εργασίας το συντομότερο δυνατό, αξιοποιώντας την επιδότηση που είναι υψηλή εδώ και δύο μήνες

Αυτό το μπόνους μπορεί να αυξήσει σταδιακά το επίδομα, για παραδείγματα κατά 10% έως 30%. Ως μισθωτός θεωρείται άνεργος που εργάζεται για περισσότερα από 3 χρόνια.

Παράλληλα, θα γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια για τη χορήγηση εποχικών επιδομάτων σε άτομα που απασχολούνται στον τουρισμό και συναφή επαγγέλματα, ώστε η λήψη του επιδόματος να μην αποτελεί από μόνη της στόχο στο τέλος της τουριστικής περιόδου, αλλά να σχετίζεται με τη συνέχιση της απασχόλησης.

Μεταρρύθμιση

Παράλληλα, ομάδα εργασίας που συστάθηκε στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εργάζεται για τη μεταρρύθμιση και διεύρυνση των συνθηκών δικαιοσύνης στο σύστημα επιδομάτων τέκνων, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στέγασης. Στόχος είναι να πληρωθούν επιδόματα σε όσους τα χρειάζονται, επομένως η επιτροπή θα εξετάσει όλους τους όρους των παροχών για να διασφαλίσει τη δικαιοσύνη.

Τα επιδόματα που αναλύθηκαν περιλαμβάνουν το επίδομα τέκνου που λαμβάνουν 605.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι.

Διαπιστώθηκε ότι μεγάλο ποσοστό δικαιούχων (χαμηλού εισοδήματος) λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα. Υπάρχουν, για παραδείγματα, οικογένειες που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού) και επίδομα τέκνου (105, 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 210 ή 126 ή 84 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί). Εάν μένουν καθόλου σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, λαμβάνουν και επίδομα στέγασης (220€ το μήνα).

Στον τομέα του Επιδόματος Παιδιού, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αύξηση του επιδόματος σε βαθμό που δεν θα προκαλέσει δημοσιονομικό προβληματισμός.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των μισθών είχε ως {αποτέλεσμα} αρκετοί γονείς να μην δικαιούνται το Επίδομα Παιδιού φέτος, επομένως υπάρχει ένα χρηματικό ποσό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του Επιδόματος Παιδιού.

Για το πρώτο και το δεύτερο παιδί το επίδομα είναι 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί είναι 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα.

Στην {περίπτωση} του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος εξετάζονται οι προϋποθέσεις χορήγησής του, καθώς έχει διαπιστωθεί ποιος το λαμβάνει, καθώς αποκρύπτονται τα εισοδήματα των δικαιούχων.

Έκδοση Premium “NEWS”