ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Οι νέες μισθολογικές αυξήσεις συνοδεύονται από μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης

Ένα σχέδιο για νέες μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται υπό συζήτηση καθώς ενισχύονται οι διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ανά τομέα. Παράλληλα, σχεδιάζεται μείωση του κόστους εργασίας κατά μείωση των ασφαλίστρων έως 2,5% έως το 2026

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως διαπραγματεύεται με τους κοινωνικούς εταίρους για την προετοιμασία νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Προτάσεις στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας και ασφαλιστικές εισφορές

Τα ακόλουθα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι για συνομιλίες με τους κοινωνικούς εταίρους (που έχουν ήδη συναντηθεί με ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ):

  • Σταδιακή κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και αντικατάστασή τους με συλλογικές/βιομηχανικές συμβάσεις.
  • Κανένας εργαζόμενος δεν θα λάβει τον παρακάτω μισθό κατώτατος μισθός.
  • Υποχρέωση κάθε κλάδου να διαπραγματευτεί, μετά από πρόσκληση και παρουσία της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, αύξηση μισθού κατά τη διάρκεια του έτους.
  • Ο ρόλος του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας στον καθορισμό των αυξήσεων τιμών σε {περίπτωση} διαφωνίας μεταξύ των μερών της διαπραγμάτευσης.
  • Ποσό μείωσης ασφάλιστρα και συντόμευση του χρόνου υλοποίησης του μέτρου ώστε να λειτουργήσει ως δόλωμα για τους νέους εργαζόμενους. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε 0,5% το 2025 και 1% το 2026, αλλά δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 2%-2,5%, καθώς τα έσοδα στον ΕΦΚΑ πάνε πολύ καλά και οι όποιες μειώσεις θα εξισορροπηθούν με ανάπτυξη ιδεών ασφαλισμένη με προσλήψεις.
Βήμα (βήμα) με μικρόφωνο και μεταλλική επιγραφή "Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων"

Στόχοι μισθολογικών μέτρων

Η κυβέρνηση εργάζεται για να αλλάξει το σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής οδηγίας της ΕΕ για την επάρκεια των κατώτατων μισθών, και για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί επιτροπή η οποία θα προτείνει μέτρα έως τον Οκτώβριο του επόμενου έτους για:

  • Προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών
  • Προώθηση κατάλληλου επιπέδου θεσμοθετημένων κατώτατων μισθών
  • Βελτίωση της πραγματικής πρόσβασης όλων των εργαζομένων στην προστασία με τη μορφή του κατώτατου μισθού.

Οι αλλαγές θα προκύψουν από τη φιλοσοφία της οδηγίας, η οποία προϋποθέτει τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με ένα σύνολο σαφών κριτηρίων.

Ο κατώτατος μισθός θα ενημερώνεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια (ή το αργότερο κάθε τέσσερα χρόνια για χώρες που χρησιμοποιούν μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής των τιμών). Ωστόσο, η οδηγία δεν προσδιορίζει συγκεκριμένο {επίπεδο} κατώτατου μισθού που πρέπει να επιτύχουν τα κράτη μέλη.