Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο της κυβέρνησης μετά το καλοκαίρι έρχεται από το Βερολίνο. Αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου από το πρώτο μνημόνιο θέλει να υποβάλει η Αθήνα το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, οι έκτακτες συνθήκες στην Ευρώπη τον αναγκάζουν να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο και να επικεντρωθεί στις εξελίξεις στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση αιμορραγεί, γεγονός που περιπλέκει τις διαδικασίες.
Σύμφωνα με το Newmoney, αν και απαιτείται η συναίνεση του EuroWorking Group (EWG), ανεπίσημα φαίνεται ότι η Αθήνα έχει ήδη λάβει το πράσινο φως και θα ήθελε πολύ να στείλει αίτηση στον ESM για τη γιγάντια αποπληρωμή των 8 δισ. ευρώ σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι το σχέδιο ανακοινώθηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στο Bloomberg την επομένη των ευρωεκλογών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσαν πριν από τρεις μήνες «business stories».
Είναι μια εκπληκτική και άκρως συμβολική κίνηση που στέλνει ένα σήμα οικονομικής σταθερότητας στο εξωτερικό – ειδικά σε μια εποχή που η Ευρώπη βρίσκεται σε αναταραχή, με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει μια εκπληκτική απόδοση 10ετούς ομολόγου 3,4%, ενώ μετά τις εκλογές μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη. Η Ιταλία βλέπει επίσης τα δικά της 10ετή ομόλογα να ανεβαίνουν πάνω από το 4%, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει την πτωτική της πορεία (3,7% για τα 10ετή ομόλογα) και κυνηγά την Ισπανία και την Πορτογαλία. Εάν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο μετά τις γαλλικές δημοσκοπήσεις, δεν θα είναι περίεργο αν η Ελλάδα βρεθεί σε μια κατάσταση όπου τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να δανείζεται!
Στοίχημα
Στο πλαίσιο αυτό, η προπληρωμή του χρέους των 8 δισ. ευρώ κατά την έξοδο θα είναι επίδειξη θάρρους και δύναμης της Αθήνας. Με αυτή την κίνηση, σχεδόν 40 δισ. ευρώ χρέους από το πρώτο μνημόνιο θα μειωθεί αυτόματα στα 31,5 δισ. ευρώ και οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από τα 300 εκατ. ευρώ σε τόκους που καταβάλλουν κάθε χρόνο.
Ταυτόχρονα, θα ανοίξει επίσης το δρόμο για νέες θετικές αναφορές ή βελτιώσεις στη χώρα σε μια περίοδο που οι διεθνείς επενδυτές και οι αγορές ανησυχούν και αναζητούν διέξοδο εν μέσω αναδιάρθρωσης στην Ευρώπη. Αυτή θα είναι η τρίτη και μεγαλύτερη πρόωρη αποπληρωμή χρέους και, όπως και με την έκπτωση του ΔΝΤ, αναμένεται να γίνει ευπρόσδεκτη από τις αγορές, κάτι που θα αντανακλάται και πάλι στα spreads της ελληνικής έκδοσης και στις εισροές επενδυτών. Θα δείξει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί θετική έκπληξη στην Ευρώπη και δεν πτοείται από νέους δημοσιονομικούς κανόνες στις δύσκολες συνθήκες δανεισμού στην Ευρώπη -χάρη στη Γαλλία- και με τη μισή Ε.Ε. απειλούν κυρώσεις και δημοσιονομικές διορθώσεις λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων.
Ωστόσο, όπως και στην {περίπτωση} της έγκρισης συμβάσεων και δανείων από το πρώτο μνημόνιο για τη χώρα μας, η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή τους θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και από τα κοινοβούλια άλλων πέντε κρατών-μελών.
Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, εκτός από τη Γαλλία, μεγάλη είναι και η εκλογική πρόκληση που αντιμετωπίζει το Βερολίνο. Η προοδευτικότητα αυτή προκαλεί και επιπλοκές στη λειτουργία των επιτροπών και των οργάνων του γερμανικού κοινοβουλίου, καθώς ενδέχεται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα αυτή ανά πάσα στιγμή, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να έχει αποσταθεροποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές. Αρμόδιες πηγές λένε στο bs ότι εάν η Γερμανία δεν είχε τόσο αργές και περίπλοκες διαδικασίες όσον αφορά τη {συμμετοχή} του κοινοβουλίου της, θα μπορούσε να είχε σταλεί επίσημη επιστολή ήδη από τον Ιούλιο.
Πώς θα γίνει η αποπληρωμή;
Η πρόωρη αποπληρωμή των 8 δισ. αφορά τις δόσεις που θα έπρεπε να καταβάλει η χώρα την τριετία 2026-2028, ύψους 2,64 δισ. ευρώ ετησίως. Εάν ληφθεί η αίτηση και η συναίνεση του ESM και της ΕΟΚ τον Σεπτέμβριο, ο δρόμος για την αποπληρωμή θα ανοίξει.
Ωστόσο, αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που το ελληνικό δημόσιο θα αποπληρώσει το χρέος μειώνοντας δραστικά (κατά 20% ή κάτω από 30 δισ. ευρώ) το αποθεματικό ασφαλείας ύψους 37-40 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, η χώρα θα αποπληρώσει το δάνειο που έχει κρατήσει ως μαξιλάρι (ή και οφθαλμικό) εδώ και έξι χρόνια! Η κίνηση αυτή θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και πιστοποιεί ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι επιβολής της ως λύσης.
Με αυτά τα δεδομένα, τον Σεπτέμβριο ο Ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΗ) πιθανότατα θα στείλει επιστολή στην ομάδα εμπειρογνωμόνων με τρία βασικά σημεία:
α) Ότι η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα 8 δισ. ευρώ από τα δάνεια GLF της πρώτης δόσης.
β) Απαιτεί συμφωνία (συναίνεση) για την απόσυρση ώστε ο ESM να μην απαιτεί αντίστοιχη πληρωμή από τα δικά του δάνεια.
γ) Ότι τα 5 δισ. ευρώ θα βγάλουν το “μαξιλάρι” των 15,7 δισ. ευρώ που είναι γνωστό ότι κατείχε η χώρα κατόπιν αιτήματος των δανειστών μέχρι να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.
Ωστόσο, οι χρηματοοικονομικοί εργαζόμενοι και ο ODDIX δεν θα περιοριστούν σε αυτούς, αλλά από το 2025 σχεδιάζουν να ξεκινήσουν νέες, πρόωρες αποπληρωμές ακριβών δανείων, καθώς έχουν θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του δημόσιου χρέους και οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση τόκων για τον προϋπολογισμό.