Επέκταση σε επίδομα μητρότητας με αναδρομική ισχύ, από τον Νοέμβριο του 2022, και νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Όπως τόνισε η υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη 9 Ιουλίου στο OPEN TV:
- το 2022, η άδεια μητρότητας επεκτάθηκε από έξι σε εννέα μήνες,
- το 2023, αυτό το πεδίο εφαρμογής επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τους αυτοαπασχολούμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τις αγρότισσες,
- και τώρα η ρύθμιση καλύπτει τις εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΜΜΕ.
Νέες κατηγορίες επιδόματος μητρότητας
«Χθες υπέγραψα κοινή υπουργική απόφασης που επεκτείνει αυτή την εξάμηνη περίοδο προστασίας και σε αυτές τις κατηγορίες μητέρων», είπε η κ. Κεραμέως, εξηγώντας ότι ο κανονισμός θα ισχύει αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η παραγωγή ενός ολοκληρωμένου δικτύου προστασίας της μητρότητας και γι’ αυτό έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση, την προστασία της μητρότητας και τον συνδυασμό προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε γενικά στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και της κεντρικής κυβέρνησης για τρία επίπεδα προστασίας της μητρότητας: 1) άδεια εγκυμοσύνης και μητρότητας, 2) επίδομα τοκετούΚΑΙ 3) επιπλέον άδεια μητρότητας.
Έξι μέρες δουλειά
Σε σχέσης με όσα λέγονται για την καθιέρωση του εξαήμερου χρόνου εργασίας, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του πενθήμερου χρόνου εργασίας, σαν να ίσχυε «το περασμένο Σάββατο όλη η Ελλάδα θα δουλεύει» και εξήγησε ότι πρόκειται απλώς για μια πιθανότητα έκτακτης αλλαγής σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Όπως τόνισε ο υπουργός, η δράση αφορά μόνο επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συνεχή λειτουργία, όπως εργοστάσια και διυλιστήρια, που εργάζονται με βάρδιες και χρειάζονται έκτακτη αλλαγή.
Όπως είπε, η περιγραφή είναι σωστή ικανότητα έκτακτης αλλαγής σε ορισμένες περιπτώσεις. «Ακόμη και σε αυτές τις εταιρείες το μέτρο δεν ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και σίγουρα δεν είναι δυνατόν σε αυτές τις περιοχές να εργάζονται έξι μέρες, για παραδείγματα κάθε Σάββατο. Είναι παράνομο, δεν επιτρέπεται» δήλωσε κατηγορηματικά, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό έχει στόχο την προστασία του εργαζομένου και την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας. Σημείωσε ότι εάν η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης πέσει Σάββατο, ο εργαζόμενος λαμβάνει αύξηση 40 τοις εκατό στον ημερήσιο συντελεστή και εάν πέφτει Κυριακή ή αργία – αύξηση 115 τοις εκατό.
«Μα και πάλι, πέφτουν όλοι; Όχι, αυτή είναι η απάντηση. Και θέλω να σας πω το εξής: Υπήρξαν κατηγορίες τόσο από εργαζομένους όσο και από εργοδότες ότι μπορούμε να ενταχθούμε σε αυτό το μέτρο; Η απάντηση είναι όχι εάν δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις. Δηλαδή, εκτός κι αν έχετε μια επιχειρηματίας 24/7 και έχετε συνεχείς βάρδιες», είπε.
Επιθεώρηση εργασίας
Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο της Επιθεώρηση εργασίας, που ασχολείται με ελέγχους σε επιχειρήσεις για την ορθή {εφαρμογή} των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Όπως είπε ο υπουργός, το 2020 έγιναν 57.000 τεστ. επιβλήθηκαν έλεγχοι και πρόστιμα 19 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 ήταν 74.000 επιβλήθηκαν έλεγχοι και πρόστιμα 46 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Επιθεώρηση Εργασίας, την οποία θα επισκεφθεί την Πέμπτη, περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ αναφερόμενος στη στελέχωση του Γραφείου, αποκάλυψε ότι έχει ήδη ζητήσει από το ΥΠΠΟ, καθώς. μέρος του σχεδιασμού της επόμενης πρόσληψης, για επιπλέον προσωπικό «προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το Γραφείο, το οποίο επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο», εξηγώντας ότι «Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι εδώ για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, την πιστή {εφαρμογή} της εργατικής νομοθεσίας και εμείς ως κυβέρνηση θέλουν διαφανείς εργασιακές σχέσεις για να προστατεύσουν όλους».
Ψηφιακό φύλλο εργασίας
Όσο για αυτήν ψηφιακό φύλλο εργασίαςΟ υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας για την προστασία των εργαζομένων.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, η δράση ξεκίνησε μεταξύ άλλων πριν από δύο χρόνια. από τράπεζες και μεγάλα σούπερ μάρκετ, προσθέτοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 τέθηκε πιλοτικά στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο και από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόστηκε πλήρως στον κλάδο. Σημείωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η πιλοτική χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και τη γαστρονομία.
«Θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα την υλοποίηση ψηφιακού φύλλου εργασίας στον τουρισμό και τη γαστρονομία. Πρόκειται για χώρους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οπότε θα ξεκινήσουμε με μια πιλοτική {εφαρμογή} για να δούμε τις πρακτικές δυσκολίες που σχετίζονται με αυτήν την {εφαρμογή}.
Η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι το ψηφιακό φύλλο εργασίας ήταν αίτημα της ΓΣΕΕ, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητά της είναι ο ανοιχτός διάλογος που έχει ξεκινήσει με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
«Πιστεύω ότι έχουμε ένα πολύ ευνοϊκό πεδίο για μια νέα κοινωνική σύμβαση εργασίας. Ας γράψουμε μαζί ποια είναι τα εκκρεμή ζητήματα και ποια τα συμπεράσματα. Εργάτες, εργοδότες, κράτος, ας τα αφήσουμε όλα αυτά στην άκρη και ας δούμε που μπορεί να εμφανιστεί το πεδίο σύγκλισης.
Διαβάστε επίσης:
- ΑΣΕΠ: Τον Ιούλιο 2.500 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες
- Νηπιαγωγεία – ΚΔΑΠ: Νέες προσλήψεις για 18 ειδικότητες – Δείτε περιφέρειες
- Το Υπουργείο Κρίσεων και Προστασίας του Κλίματος δέχεται 70 αιτήσεις
- Συντάξεις 2024: Αναδρομικά ποσά 13.000 ευρώ τον Ιούλιο – ποιος θα δει το «ζεστό» χρήμα
- Ο μεγάλος καύσωνας του Ιουλίου είναι σε προοδευτικότητα – Καταγράφηκαν οι πρώτες 40 ημέρες