ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΥΡΚΑΛ: Χωρίς μεταβίβαση ΕΑΣ, διαγωνισμός για κυβερνητικό πάρκο στον Υμηττό

Γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός μετεγκατάστασης της ΕΑΣ και ποιοι είναι οι όροι της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ;

Τον διαγωνισμό για τη μετατροπή της περιοχής ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό σε κυβερνητικό πάρκο προκήρυξε το ΤΑΪΠΕΔ. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη φόρμουλα ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) εκτιμώμενης αξίας 421 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Ο επιλεγμένος επενδυτής θα αναλάβει την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία ενός νέου συγκροτήματος κυβερνητικών κτιρίων και ενός δημοτικού πάρκου για τριάντα χρόνια, το οποίο θα κατασκευαστεί σε έκταση 154 στρεμμάτων.

Φυσικό αέριο στη {μεταφορά} της ΕΑΣ από το πάρκο ΠΥΡΚΑΛ – Τροποποίηση στη Σεϊμ

ΠΥΡΚΑΛ και ΕΑΣ

Ωστόσο, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε πριν από την αποδέσμευση της έκτασης, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό γιατί εισήχθησαν οι πρώτες διαγωνιστικές διαδικασίες μεταφοράς των υπόλοιπων δραστηριοτήτων στη Δάφνη Υμητού, στον χώρο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (καθώς η ΕΑΣ δημιουργήθηκε το 2014 μετά τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ με την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων το 2004), ένα έργο με συνολικός προϋπολογισμός 5,7 PLN ακυρώθηκε εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Ο ανάδοχος θα έπρεπε να αναπτύξει το ιδιόκτητο ακίνητο της ΕΑΣ στη Μάνδρα Αττικής για να μετεγκαταστήσει τις διοικητικές υπηρεσίες Υμηττού αφενός και τα τμήματα μηχανολογικού εξοπλισμού και παραγωγής του εργοστασίου Υμηττού αφετέρου, ώστε να γίνει η απελευθέρωση του ακινήτου ΠΥΡΚΑΛ στην Υμηττός και πιθανή η παραγωγή του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε τον διαγωνισμό μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της EAS, θεωρώντας ότι στο πλαίσιο της νέας κοινοπραξίας μεταξύ της EAS και του τσεχικού ομίλου CSG, χρειάστηκε να επανελεγχθεί αν ήταν πιο συμφέρουσα. να μετακομίσει στη Μάνδρα ή στο Λαύριο. Μετά τον πρώτο διαγωνισμό θα ακολουθήσει δεύτερος διαγωνισμός για ένα έργο μετεγκατάστασης προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια ένας τρίτος μεγάλος διαγωνισμός για τη μετατροπή του χώρου σε κυβερνητικό πάρκο που θα στεγάσει εννέα υπουργεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Μετατροπή της ΠΥΡΚΑΛ σε κυβερνητικό πάρκο

Τελικά προκηρύχθηκε μεγάλος διαγωνισμός πριν επιλεγεί ανάδοχος που δεσμεύτηκε να «εγκαταλείψει» την έκταση της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Αντικείμενο της συμφωνίας εταιρικής σχέσης είναι η έρευνας, η χρηματοδότηση, η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων γραφείων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός μεγάλου πάρκου της πόλης, και ειδικότερα:

– την αναδιάταξη περίπου 14.500 δημοσίων υπαλλήλων και διευθυντικών στελεχών από υπουργεία και δημόσιους φορείς γενικότερα που εργάζονται σήμερα σε πάνω από 100 μισθωμένα ή ιδιόκτητα δημόσια κτίρια που εκτείνονται στο κέντρο της Αθήνας και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής,

– τη συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορες εγκαταστάσεις στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής σε έναν χώρο, και

– αστική αναζωογόνηση της κοινότητας Δάφνης-Υμηττού με παραγωγή πάρκου πόλης στο βιομηχανικό συγκρότημα ΠΥΡΚΑΛ.

Το καθιερωμένο όχημα ειδικού σκοπού θα πραγματοποιήσει έρευνας που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση της επένδυσης, θα εξασφαλίσει ότι θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες άδειες για την κατασκευή και λειτουργία του, θα κατασκευάσει την επένδυση, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόγειας σήραγγας πεζών για τη σύνδεσης του έργου με το μετρό «Δάφνη». σταθμό, και θα εγκαταστήσει εξοπλισμό ώστε η υποδομή και οι χώροι να είναι πλήρως διαθέσιμοι για λειτουργία και χρήση. Η επένδυση θα απαιτήσει επίσης απολύμανση της ιδιοκτησίας και απομάκρυνση επιβλαβών ή επικίνδυνων υλικών (π.χ. αμίαντος), συντήρηση, καθαρισμό, αποθήκευση, {διαχείριση} απορριμμάτων κ.λπ.

Παλιά βιομηχανικά κτίρια και νέες κατασκευές

Η πρόσκληση στο ΤΑΪΠΕΔ δεν περιέχει λεπτομέρειες για το έργο που θα υλοποιήσει ο ανάδοχος. Ωστόσο, σύμφωνα με την Απόφασης Περιβαλλοντικής Έγκρισης (ΕΑΠΟ), 25 (από τα 91) παλαιά βιομηχανικά κτίρια θα διατηρηθούν στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, θα αποκατασταθούν και θα ασφαλιστούν και θα προστεθούν νέα κτίρια. Με βάση την αίτηση που έλαβε περιβαλλοντικούς όρους, η μέγιστη συνολική κατασκευή είναι 148.704 τετραγωνικά μέτρα (m2) και η μέγιστη συνολική επιφάνεια είναι 45.257 m2. Από το υφιστάμενο οικοδομικό {δυναμικό} έχουν διατηρηθεί τα 47.704 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία καλύπτουν έκταση περίπου 27,7 στρέμματα, ενώ τα υπόλοιπα τετραγωνικά μέτρα αφορούν νέα δόμηση συνολικής επιφάνειας 17,6 στρέμματα.

Τα καθορισμένα μεγέθη δημιουργούν έναν συντελεστή ανάπτυξης 1 για ολόκληρη την περιοχή, ο οποίος χωρίζεται σε δύο μέρη. Στην πρώτη, στην περιοχή που ορίζεται ως Πολεοδομικό Κέντρο (όπου προβλέπεται η σύσταση υπουργείων και διάφορων φορέων), ο μέσος λόγος δόμησης είναι 1,8 και το ποσοστό κάλυψης 60%. Από την έκταση περίπου 77 στρεμμάτων (50% της συνολικής έκτασης) που προτείνεται να καταλάβει αυτή η μονάδα, το 40% θα διατεθεί ως συνεισφορά γης για τη παραγωγή κοινόχρηστων και δημόσιων χώρων που θα συνδέουν και θα επεκτείνουν χωροταξικά και λειτουργικά ελεύθερος χώρος πρασίνου.
Μουσεία, αίθουσες συνεδριάσεων και χώροι αναψυχής

Οι δημόσιοι χώροι του Πολεοδομικού Κέντρου περιλαμβάνουν υφιστάμενα κτίρια που θα διατηρηθούν ως πολύτιμες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, θα αναστηλωθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως μουσεία, αίθουσες συνεδριάσεων κ.λπ. «να περιλαμβάνει κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους.

Η έκταση που προορίζεται για ανάπτυξη ιδεών, η οποία τελικά θα έχει ως {αποτέλεσμα} τη παραγωγή κυβερνητικού πάρκου, θα καταλαμβάνει περίπου το 30% της συνολικής έκτασης. Συνολικά, με βάση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή του κυβερνητικού πάρκου, η ανάπτυξη ιδεών αυξάνεται κατά 68%, αλλά το αποτύπωμα μειώνεται κατά 34% και ο αριθμός των κτιρίων κατά 67%, προκειμένου να δοθούν δημόσιοι, δωρεάν, αδόμητοι χώροι αστικού πρασίνου ως καθώς και δημόσιοι χώροι. Βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των ποσοστών παίζει το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων που μπορεί να φτάσει τα 28 μέτρα.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις από επιστημονικούς φορείς και πολίτες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η βάναυση και πλήρης εκκένωση του Κέντρου από τη δημόσια διοίκηση, η οποία δεν τεκμηριώθηκε σωστά ως ανάγκης και δεν εξετάστηκε ως προς τις επιπτώσεις της στην αλλαγή η φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της πόλης.