Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παίρνει γραμμή άμυνας απέναντι στις διογκωμένες τιμές χονδρικής που ενέχουν τον κίνδυνο μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος, σχεδιάζοντας να επαναφέρει το μέτρο της φορολόγησης των πλεονασματικών κερδών στον κλάδο ηλεκτροπαραγωγής.
Η καρδιά της ΜΧΣ είναι οι καλοκαιρινοί μήνες, όταν οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν περισσότερο από 200% σε μια εβδομάδα και οι παραγωγοί είχαν αυξημένα πλεονάσματα. Σύμφωνα με το Newmoney, ο Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης επικεντρώνεται στη φορολόγηση των υπερβάλλων κερδών με πρόθεση να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Εξωτερικών. Σε κάθε {περίπτωση}, εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο για έγκριση από την Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται και η κινητοποίηση της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία θα συγκαλέσει όλους τους παραγωγούς ενέργειας για περαιτέρω συσκέψεις αύριο το πρωί. Στελέχη της ΔΕΗ, της Metlen, της Heron και της Elpedison θα παρουσιαστούν στα γραφεία της ρυθμιστικής αρχής ζητώντας αιτιολόγηση και πρόσθετες εξηγήσεις για τις προσφορές των μονάδων τους τον Ιούλιο, όταν καταγράφηκαν ακραίες διακυμάνσεις στις ημερήσιες τιμές χονδρικής.
Οροφή
Φορολόγηση των «ραγδαία αυξανόμενων» κερδών είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Βουλή πριν από δύο χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσπραξη 373 εκατ. ευρώ. Παρά τις υπάρχουσες προτάσεις για επιβολή φόρου μέχρι του ποσού του έκτακτου τέλους, όπως έγινε στα διυλιστήρια, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς πλαφόν για επιμέρους τεχνολογίες, όπως έγινε κατά την ενεργειακή κρίση.
Ο περιορισμός στη χονδρική αγοράστρια ηλεκτρικής ενέργειας άρθηκε νωρίτερα φέτος με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να πέφτουν. Κι αυτό γιατί, παράλληλα με την αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων, μειώθηκε και η μέση τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, με {αποτέλεσμα} να είναι χαμηλότερη από τις αντίστοιχες μέγιστες τιμές που ορίζονται σε μονάδες για φυσικό αέριο, λιγνίτη, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. πηγές ενέργειας.
Ο περιορισμός αυτός εισήχθη τον Ιούλιο του 2022 ενόψει της γεωπολιτικής κρίσης προκειμένου να αποκτηθούν πρόσθετα έσοδα και να μεταφερθούν έτσι στο Ταμείο Μετάβασης στην Ενέργεια, το οποίο χρηματοδότησε επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ανώτατο όριο είχε ως {αποτέλεσμα} να διατεθούν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ταμεία TEM, εκ των οποίων πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ προήλθαν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέα μέτωπα με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αυτή τη στιγμή ελέγχονται από την ΕΡΑ λόγω του τρόπου υποβολής των προσφορών τους, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις για παράταση του μέτρου τον Σεπτέμβριο. Οι σχετικές πηγές αναφέρουν ότι στις αρχές του φθινοπώρου δεν έχει νόημα να εφαρμοστεί το ανώτατο όριο γιατί οι τιμές θα πέσουν λόγω της αυξημένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα οδηγήσει σε σοβαρές περικοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Φωτογραφία τιμής
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί το διασυνοριακό εμπόριο για την αύξηση της τιμής χονδρικής και συγκεκριμένα τη μείωση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ Ουγγαρίας και υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας, καθώς και τη {διατήρηση} της τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, ο οποίος αφαιρεί σημαντικές ποσότητες ενέργειας από την αγοράστρια.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών προκαλεί αυξημένη επαγρύπνηση της κυβέρνησης, καθώς αυτές οι τιμές έχουν αλυσιδωτή επίδραση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, προεξοφλώντας τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος τους δύο μήνες από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, οι οποίες, εάν συνεχιστούν με την ίδια ένταση, θα μπορούσαν να δουν έκτακτες επιδοτήσεις. Μάλιστα, από την περασμένη Πέμπτη, ακραίες καθημερινές διακυμάνσεις στη χονδρική αγοράστρια έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ρυθμιστικής αρχής καθώς διερευνά τις εικασίες.
Από σήμερα, 15 Ιουλίου, η τιμή του μεσημεριανού ρεύματος, που παράγεται από φθηνή ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια, κυμαινόταν από 60 έως 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές αυτές αυξάνονται δραματικά το βράδυ, όταν μπαίνουν στο σύστημα ακριβές μονάδες φυσικού αερίου, γιατί το δίωρο από τις 20:00 έως τις 22:00 η τιμή χονδρικής θα φτάσει τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα.