ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΥ: Αυξάνεται η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

ΕΥ: Αυξάνεται η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού
Κάθε δεύτερος ερωτώμενος (51%) δήλωσε ότι η εταιρεία τους σχεδιάζει να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα το επόμενο έτος

17 Ιουλίου 2024 – 14:20

Φωτογραφία 0 για την EY: Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού αυξάνεται

Ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη μειώνονται, η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού συνεχίζει να αυξάνεται. Το 51% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έκτη έκδοση της μεγάλης ετήσιας μελέτης EY Greece, EY Attractiveness Survey Greece 2024, σχεδιάζουν να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ το 69% εκτιμά ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας θα περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα τρία χρόνια.

Τη φετινή έκδοση της μελέτης της EY Greece, σχετικά με την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, πραγματοποίησε η FT Longitude με τη {συμμετοχή} 250 διευθυντικών στελεχών ξένων εταιρειών, από τις 8 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2024.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της EY Ελλάδος, κ. Γιώργο Παπαδημητρίου, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του 7ου InvestGR 2024 Forum: Charting the Future, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου στην Αθήνα.

Κορυφαία αποτελέσματα ΑΞΕ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Σύμφωνα με το EY European Investment Monitor (ΕΙΜ), μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που παρακολουθεί επενδύσεις σε έργα Greenfield, το 2023 υλοποιήθηκαν στη χώρα μας 50 ΑΞΕ, έναντι 47 το 2022, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στη 19η θέση μεταξύ των 45 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνας. Συνολικά, οι επενδύσεις τα τελευταία δύο και τρία χρόνια αντιπροσωπεύουν το 25% και το 33%, αντίστοιχα, των επενδύσεων που καταγράφηκαν στην έρευνας από την έναρξή της το 2000.

Η φετινή μελέτη επιβεβαιώνει επίσης την τάση για βελτίωση της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων, με έμφαση σε δραστηριότητες έντασης γνώσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας και τομείς κρίσιμους για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, όπως το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφορικής (24% ), επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες (16%) και μεταφορών και logistics (16%).

Το επενδυτικό κλίμα είναι σε υψηλό όλων των εποχών

Κάθε δεύτερος ερωτώμενος (51%) δήλωσε ότι η εταιρεία τους σχεδιάζει να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα εντός του επόμενου έτους. Πρόκειται για το υψηλότερο {αποτέλεσμα} της χώρας σε αυτόν τον κρίσιμο δείκτη, ο οποίος κατά το πρώτο έτος της μελέτης για την Ελλάδα, το 2019, ήταν στο {επίπεδο} του 30%. Στις πολύ μεγάλες εταιρείες (έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ), το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο (65%), ενώ μεταξύ των εταιρειών που έχουν ήδη έδρα στην Ελλάδα αγγίζει το 70%.

Τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών αυτών καλύπτουν κυρίως επιχειρηματικές υπηρεσίες (66%), γραφεία πωλήσεων και μάρκετινγκ (55%) και έρευνας και ανάπτυξη ιδεών (51%). Η πρόσβαση σε δεξιότητες εμφανίζεται ως ο κύριος λόγος για αυτές τις εταιρείες να δημιουργήσουν νέες ή να επεκτείνουν τις υπάρχουσες δραστηριότητες (41%).

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα υψηλά επιτόκια και τους περιοριστικούς χρηματοοικονομικούς όρους (44), το ύψος του δημόσιου χρέους και τις επιπτώσεις του στη φορολογία (34%) και τον υψηλό πληθωρισμό (32%) ως τις κύριες απειλές για την ελκυστικότητα της χώρας τα επόμενα τρία χρόνια.

Αισιοδοξία για τις προοπτικές για τα επόμενα τρία χρόνια

Το 62% των ερωτηθέντων (έναντι 60% πέρυσι και 47% το 2019) δήλωσαν ότι η αντίληψή τους για την Ελλάδα ως ένα μέρος όπου η επιχείρησή τους μπορεί να αναπτυχθεί ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές τους έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (69% έναντι 67% πέρυσι) πιστεύει ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί περαιτέρω τα επόμενα τρία χρόνια. Αποδίδουν αυτή την αισιοδοξία κυρίως στην ποιότητα των υποδομών (42%), στη στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας (35%) και στην ύπαρξη ισχυρής ατζέντας για βιώσιμη ανάπτυξη ιδεών (34%). Από την άλλη πλευρά, το 13% των ερωτηθέντων που αναμένουν μείωση της ελκυστικότητας της χώρας το αποδίδουν στην αβεβαιότητα για το πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον (48%), στην έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού (45%) και στη συρρίκνωση της αγοράς (39%).

Αποτελεσματική πολιτική ελκυστικότητας

Συνολικά, το 79% των συμμετεχόντων σε σύγκριση με το 76% το 2023 περιέγραψε την πολιτική ελκυστικότητας της χώρας ως αποτελεσματική για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών. Το 2019, το πρώτο έτος της έρευνας, το ποσοστό αυτό ήταν 50%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρηματικοί συνεργάτες βελτιώνουν την εικόνα της χώρας ως δυνητικού επενδυτικού προορισμού με την άσκηση αποτελεσματικών πολιτικών.

Σε συγκεκριμένες πτυχές της πολιτικής αύξησης της ελκυστικότητας της χώρας, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται στην προσέλκυση επιχειρήσεων (72%), στην προσέλκυση καινοτόμων δραστηριοτήτων (71%) και στην προσέλκυση ταλέντων (68%). Σε χαμηλότερες θέσεις είναι η προσέλκυση κεφαλαίων (63%), η προσέλκυση κεντρικών γραφείων της εταιρείας (58%) και η παραγωγή κέντρων ανταγωνιστικότητας και παγκόσμιων κόμβων (52%). Να σημειωθεί ότι τρεις από αυτούς τους δείκτες μειώθηκαν ελαφρά σε σχέσης με πέρυσι, αλλά όλοι ήταν σημαντικά βελτιωμένοι σε σύγκριση με το πρώτο έτος της μελέτης, το 2019, όταν κανείς δεν ξεπέρασε το 50%.

Χαμηλός φορολογικός συντελεστής

Οι συμμετέχοντες στην έρευνας βαθμολόγησαν επίσης την Ελλάδα με βάση μια σειρά κριτηρίων που σχετίζονται με τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν επί του παρόντος τις επενδυτικές αποφάσεις: βιωσιμότητα, ηλεκτρική ενέργεια, τεχνολογία, ανθρώπινοι πόροι και φόροι.

Για τέσσερις από τους πέντε θεματικούς τομείς, η συνολική εικόνα που προκύπτει για τη χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική, με περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες να αξιολογούν την απόδοση σε όλες τις επιμέρους πτυχές κάθε τομέα ως «καλή» ή «πολύ καλή». και οι μέσες θετικές απαντήσεις κυμαίνονται από 61% έως 63%. Εξαίρεση αποτελεί το τμήμα που αφιερώνεται στους φόρους, όπου η μέση θετική απάντηση είναι 53%.