ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Ηλεκτρική ενέργεια: Επιδότηση λογαριασμών Ιουλίου και Αυγούστου 2024

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης με το αντικείμενο Ηλεκτρική ενέργεια και επιχορήγηση σε λογαριασμούς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυξήσεις στις τιμές χονδρικής Ιουλίου και Αυγούστου, με αντίστοιχες ανακοινώσεις και λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες να αναμένονται την επόμενη μέρα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ειδικότερα, σε Επιδότηση μεταβλητών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με επιβολή φόρου στις εισαγωγές φυσικού αερίου Αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης μετά από μεγάλες αυξήσεις πρόσφατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία μέτρα στήριξης που λαμβάνεται από την κυβέρνηση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και θα είναι συγκεκριμένου χαρακτήρα Κριτήρια και με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι πληροφορίες το δείχνουν απόψε Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πολιτική της κυβέρνησης. Οι λόγοι της παρέμβασης αναμένεται να εξηγηθούν, αλλά και να αντιμετωπιστούν ένα δίκτυο μέτρων που θα εφαρμοστούν για την προστασία των ελληνικών νοικοκυριών απέναντι σε μεγάλες και εν πολλοίς αδικαιολόγητες -σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς- αυξήσεις στις τιμές χονδρικής.

Θέμα συζήτησης είναι η φορολόγηση των υπερκέρδους από την ηλεκτρική ενέργεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι φορολόγηση των πλεοναζόντων κερδών παραγωγούς ενέργειας, ακόμη επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο εισήχθη στην Ελλάδα, αν και φαίνεται να αποδυναμώνει -τουλάχιστον προς το παρόν- το σενάριο αποκατάστασης του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων που ανέλυσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας το τεχνολογικό πλαφόν που εφαρμόστηκε κατά την ενεργειακή κρίση.

Αν και αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκαν προηγουμένως ότι θα επανέλθουμε σε αυτό καθεστώς επιδοτήσεων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, τη στάση της κυβέρνησης αποδεικνύει η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους πολιτικούς συντάκτες ότι «Εάν υπάρξει ανάγκης στήριξης των πολιτών επιχειρηματιών σε {περίπτωση} υπερβολικών αυξήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, το κράτος θα είναι εδώπροσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο».

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Καυτές» τιμές και τον Ιούλιο στα τιμολόγια

Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία μέτρα στήριξης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και θα χορηγείται βάσει λεπτομερών κριτηρίων και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ωστόσο, οι ακραίες διακυμάνσεις στη χονδρική αγοράστρια ενδιαφέρουν και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, την οποία παρακολουθεί από την περασμένη Πέμπτη προσφορές των παραγωγών ενέργειας προκειμένου να τεκμηριώσει τη οργάνωση τους και να ελέγξει τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Συναντήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια

Στο πλαίσιο αυτής της επιθεώρησης, προσκλήθηκαν στο γραφείο σήμερα το πρωί RAAE σε επόμενες συναντήσεις όλων των παραγωγών ενέργειας, δηλαδή των διευθυντών της ΔΕΗ, Metlen, Heron και Elpedison, προκειμένου να δώσουν αυθημερόν επιπλέον στοιχεία και εξηγήσεις σχετικά με τις προσφορές των μονάδων τους τις ημέρες που καταγράφηκαν ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές χονδρικής.

Το Γραφείο ζήτησε από το Χρηματιστήριο Ενέργειας λεπτομερή παραπομπή για ωριαίες προσφορές που υπέβαλαν πρόσφατα οι παραγωγοί.

Ωστόσο, οι διευθυντές αγοράς δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους με την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση επιτίθεται στους παραγωγούς ενέργειας. Όπως τονίζουν στην ελεύθερη αγοράστρια ενέργειας, οι τιμές καθορίζονται από την προσφοράς και τη ζήτηση, όταν αυξάνονται, και όταν πέφτουν, πέφτουν. Όπως τονίζουν, με δεδομένη την τιμή των 30 ευρώ για το φυσικό αέριο και ένα καθαρά ευκαιριακό φαινόμενο, ένα τόσο δραστικό μέτρο όπως η επιβολή φόρου στα πλεονάσματα των παραγωγών δεν έχει νόημα.

Σχεδόν επτά μήνες μετά την άρση των έκτακτων μέτρων λόγω της γεωπολιτικής κρίσης, οι αγορές αποδεικνύονται απρόβλεπτες. Τα προβλήματα στις συνδυασμένες αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης φτάνουν στη γειτονιά μας και επηρεάζουν την ελληνική αγοράστρια χονδρικής, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για θερμότητα ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας. «Η απότομη αύξηση των τιμών μπορεί να εξηγηθεί από πολλούς παράγοντες.

Ωστόσο, η άνιση φύση του σοκ υπογραμμίζει ότι μικρές διακοπές σε ένα μέρος του συστήματος μπορεί να έχουν μεγάλα και παρόμοια αποτελέσματα σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη», δήλωσε χθες ο σύμβουλος ενέργειας του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιουλίου) η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν 143,97 ευρώ ανά MWh, που είναι το υψηλότερο {επίπεδο} των τελευταίων 71 εβδομάδων. Η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 38,42% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα της προηγούμενης εβδομάδας (1-7 Ιουλίου). Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα το εύρος των ελάχιστων και ανώτατων τιμών χονδρικής ήταν τεράστιο και κυμαινόταν από 20 ευρώ/MWh έως 600 ευρώ/MWh τα βράδια, όταν εισάγονται στο σύστημα ακριβές μονάδες αερίου. Σήμερα, αν και η μέση τιμή μειώνεται, η μέγιστη αγγίζει τα 650 ευρώ/MWh.