ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τις πρώτες ανακοινώσεις για τα μέτρα έκανε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Τις πρώτες ανακοινώσεις για τα μέτρα έκανε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Συγχρηματοδότηση λογαριασμών ρεύματος το καλοκαίρι με φόρο από εταιρείες φυσικού αερίου

16 Ιουλίου 2024 – 16:15

Φωτογραφία 0 του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι πρώτες ανακοινώσεις για τα μέτρα έγιναν το απόγευμα της Τρίτης

Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιδοτήσει μεταβλητούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο επιβάλλοντας εισφορά στους εισαγωγείς φυσικού αερίου μετά από μεγάλες αυξήσεις τιμών πρόσφατα.

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για το ρεύμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε η πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν στοιχεία για την αύξηση των τιμών χονδρικής για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κατάλληλες ανακοινώσεις και προδιαγραφές δράσεων πρόκειται να εκδώσει αύριο το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η στάση της κυβέρνησης αποτυπώνεται στη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι «αν χρειαστεί να στηριχθούν οι επιχειρηματίες σε {περίπτωση} υπερβολικών αυξήσεων ρεύματος, το κράτος θα είναι εδώ», πρόσθεσε. ωστόσο, ότι «δεν πρόκειται για αυτό».

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι τα μέτρα στήριξης που θα λάβει η κυβέρνηση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αύξησης της τιμής του ρεύματος δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και θα παρέχονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και με έμφαση στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις.

Ωστόσο, οι ακραίες διακυμάνσεις στη χονδρική αγοράστρια ενδιαφέρουν και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, η οποία από την περασμένη Πέμπτη εξετάζει εξονυχιστικά τις προσφορές παραγωγών ενέργειας για να τεκμηριώσει τη οργάνωση τους και να ελέγξει τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου, όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η ΔΕΗ, η Metlen, η Heron και η Elpedison, προσκλήθηκαν σε περαιτέρω συναντήσεις στην ΕΡΑΕΦ σήμερα το πρωί για να παράσχουν πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τις προσφορές των μονάδων τους τις ημέρες των ακραίων διακυμάνσεων των τιμών χονδρικής, εντός την ίδια μέρα. Το Γραφείο ζήτησε από το Χρηματιστήριο Ενέργειας λεπτομερή παραπομπή για ωριαίες προσφορές που υπέβαλαν πρόσφατα οι παραγωγοί.

Ωστόσο, οι διευθυντές αγοράς δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους με την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση επιτίθεται στους παραγωγούς ενέργειας. Όπως τονίζουν στην ελεύθερη αγοράστρια ενέργειας, οι τιμές καθορίζονται από την προσφοράς και τη ζήτηση, όταν αυξάνονται, και όταν πέφτουν, πέφτουν. Όπως τονίζουν, με δεδομένη την τιμή των 30 ευρώ για το φυσικό αέριο και ένα καθαρά ευκαιριακό φαινόμενο, ένα τόσο δραστικό μέτρο όπως η επιβολή φόρου στα πλεονάσματα των παραγωγών δεν έχει νόημα.

Σχεδόν επτά μήνες μετά την άρση των έκτακτων μέτρων λόγω της γεωπολιτικής κρίσης, οι αγορές αποδεικνύονται απρόβλεπτες. Τα προβλήματα στις συνδυασμένες αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης φτάνουν στη γειτονιά μας και επηρεάζουν την ελληνική αγοράστρια χονδρικής, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για θερμότητα ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας. «Η απότομη αύξηση των τιμών μπορεί να εξηγηθεί από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, η άνιση φύση του σοκ υπογραμμίζει ότι μικρές διακοπές σε ένα μέρος του συστήματος μπορεί να έχουν μεγάλα και παρόμοια αποτελέσματα σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη», δήλωσε χθες ο σύμβουλος ενέργειας του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιουλίου) η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν 143,97 ευρώ ανά MWh, που είναι το υψηλότερο {επίπεδο} των τελευταίων 71 εβδομάδων. Η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 38,42% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα της προηγούμενης εβδομάδας (1-7 Ιουλίου). Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα το εύρος των ελάχιστων και ανώτατων τιμών χονδρικής ήταν τεράστιο και κυμαινόταν από 20 ευρώ/MWh έως 600 ευρώ/MWh τα βράδια, όταν εισάγονται στο σύστημα ακριβές μονάδες αερίου. Σήμερα, αν και η μέση τιμή μειώνεται, η μέγιστη αγγίζει τα 650 ευρώ/MWh.