Όσον αφορά την υλοποίηση του Ταμείου Ανασυγκρότησης, αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει 14,9 δισ. ευρώ (7,6 δισ. επιχορηγήσεις και 7,3 δισ. δάνεια)
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, εγκρίθηκαν οι εφαρμοστικές αποφάσεις για αλλαγές στο Ταμείο Ανασυγκρότησης για Ελλάδα, Φινλανδία, Γερμανία, Πολωνία και Κύπρο. Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει 14,9 δισ. ευρώ (7,6 δισ. επιχορηγήσεις και 7,3 δισ. δάνεια), κατατάσσοντας σταθερά μεταξύ των πρώτων στην ΕΕ όσον αφορά την απορρόφηση. Επίσης, τους επόμενους μήνες, η ΕΕ αναμένεται να εκταμιεύσει 3,3 δισ. ευρώ από την 4η αίτηση πληρωμής (998,6 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια). Έτσι, η συνολική ρευστότητα του Ταμείου Ανασυγκρότησης θα ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το ήμισυ του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού.
συστάσεις
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου ECOFIN, εγκρίθηκαν επίσης συστάσεις και προτάσεις ανά χώρα για τις εις βάθος αναθεωρήσεις του 2024 που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Αξίζει να προστεθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημόσιο χρέος στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το προπανδημικό {επίπεδο} (από 77,8 το 2019 σε 81,7 το 2023), ενώ στην Ελλάδα μειώθηκε από 180,6% το 2019 σε 161,9% το 2023, δηλαδή κατά 18,7 μονάδες. τοις εκατό
Ελληνική οικονομία: Στον «πάτο» της Ευρώπης οι αντοχές της
Έκθεση του Λέττα
Χθες, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Eurogroup για το λεγόμενο Στην έκθεση του Λέττα για την ευρωπαϊκή ενιαία αγοράστρια, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «αν η Ευρώπη θέλει περισσότερες επενδύσεις, πρέπει να έχει αρκετά υψηλές φιλοδοξίες. Μην μένετε μόνο σε δηλώσεις και αναφορές. Όσο καθυστερούμε, θα λειτουργήσει εναντίον μας».
Στη συζήτηση για αυτό το θέμα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta παρουσίασε τα κύρια συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσής του για το μέλλον της κοινής αγοράς. Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στην ανάγκης τόνωσης τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημοσίων επενδύσεων και ανέπτυξε τις βασικές παραμέτρους που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου:
• Προώθηση της ολοκλήρωσης των κεφαλαιαγορών προς τη παραγωγή μιας πραγματικής Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων – όπως προτείνει η έκθεση Letta.
• Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με εγγύηση καταθέσεων σε ευρωπαϊκό {επίπεδο}, που θα συμβάλει άμεσα και έμμεσα στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.
• Η ευρωπαϊκή πολιτική για τις δημόσιες συμβάσεις, όπου είναι δυνατόν, βασίζεται στην πρόσφατη κοινή προμήθεια εμβολίων και φυσικού αερίου. Αυτή η πολιτική θα μειώσει το κοστούς και θα αυξήσει τη δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας.
• Περαιτέρω χρήση και ανάπτυξη ιδεών της πρωτοβουλίας Important Projects of Common European Interest για την ενίσχυση της χρηματοδότησης επενδύσεων σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς, όπως η παραγωγή ενεργειακών δικτύων, ιδίως ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άμυνας (π.χ. Ευρωπαϊκό Σύστημα Αεράμυνας). Να σημειωθεί ότι η παραγωγή διευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
• Πιο ενεργή {συμμετοχή} των εθνικών συνταξιοδοτικών ταμείων στις κεφαλαιαγορές, με σκοπό τη βελτίωση της χρήσης των κεφαλαίων τους, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες φυσικές εγγυήσεις χρηστής διαχείρισης και βιωσιμότητας.
• Επενδύσεις σε ανθρώπινο μέρος, με στόχο τη διευκόλυνση της διάδοσης νέων γνώσεων και τεχνολογιών, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Χατζηδάκης: Ανάγκης σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, εγκρίθηκε κοινή δήλωση του Eurogroup για τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της ζώνης του ευρώ, η οποία έδειξε ότι η απαραίτητη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τρόπο που να μην επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη ιδεών. ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα και να διατηρήσει ή να αυξήσει τις επενδύσεις που θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητες για μια ανταγωνιστική, δυναμική και ανθεκτική οικονομία.
Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το περιγραφή της κοινής δήλωσης, το οποίο είναι ισορροπημένο, επισημαίνοντας ότι ενώ κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκης σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθεί η «υπερπροσαρμογή» που τελικά θα βλάπτουν την οικονομία, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία των επενδύσεων.
Μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών
Στη συζήτηση για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, συνήχθη το καταλήγοντας ότι η Βουλγαρία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στη ζώνη του ευρώ, αλλά το {επίπεδο} του πληθωρισμού παραμένει σχετικά υψηλό, εκτός από θέματα διαφάνειας. Στη δήλωσή του, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε τις προσπάθειες που καταβάλλει η βουλγαρική κυβέρνηση και ζήτησε δίκαιη {αξιολόγηση} αυτών των προσπαθειών.
Κατά τη σημερινή συζήτηση στο Συμβούλιο ECOFIN, όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών που μίλησαν, μεταξύ των οποίων ο κ. Χατζηδάκης και ο Κύπριος Υπουργός κ. Κεραϊνός, υπενθύμισαν στην ουγγρική Προεδρία ότι η Ουκρανία πρέπει να εμμείνει στις προτεραιότητές της, καταδικάζοντας παράλληλα τη ρωσική εισβολή.