Τρέχοντα ζητήματα
Ταξί, πλανόδιοι πωλητές, ταξιδιωτικές εταιρείες και άλλοι κλάδοι όπου τα μηχανήματα πληρωμών POS δεν «πρωταγωνιστούν» πάντα στοχοποιούνται από την κυβέρνηση σε μια προσπάθειας να «σβήσει» τις επίμονες εστίες φοροδιαφυγής.
Ειδική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα καθορίσει συγκεκριμένο κατάλογο επιχειρήσεων των καλύτερων επαγγελματικών κατηγοριών (ΚΑΔ), οι οποίες θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση ότι δέχονται πληρωμές μέσω POS. , αναφέροντας τηλέφωνο καταγγελίας για όσους παραμελούν τα καθήκοντά τους ή βάζουν εμπόδια!
Μετά την έκδοση της εντολής θα εκδοθεί η κατάλληλη υπουργική απόφασης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποχρεώσει σε πρώτο στάδιο τους πωλητές ταξί σε λαϊκές αγορές και ορισμένες τουριστικές εταιρείες να φορούν ειδική πινακίδα με αριθμό τηλεφώνου μέσω της οποίας οι πελάτες θα να είναι σε θέση να υποβάλει καταγγελία σε {περίπτωση} που παρατηρηθούν παρατυπίες.
Αυτή η λίστα θα ενημερωθεί σύμφωνα με τα ευρήματα της αγοράς. Η διάταξη αυτή φέρνει στο «παιχνίδι» και την ΑΑΔΕ, γιατί μέχρι τώρα το βάρος του ελέγχου στον τομέα της ειδικής σήμανσης βαρύνει αποκλειστικά τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία δεν έχει τον ίδιο ελεγκτικό μηχανισμό με την εφορία. Σε κάθε {περίπτωση}, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να προβεί σε εκτεταμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις για να ελέγξει εάν παρέχουν ικανότητα πληρωμής σε σημεία πώλησης και εάν οι συσκευές πληρωμής είναι συνδεδεμένες με ταμειακές μηχανές (εκτός από περιπτώσεις που έχουν δοθεί παράταση έως τον Σεπτέμβριο).
Ειδικότερα, η νομοθετική διάταξη σχετικά με την ειδική σήμανση που περιέχεται στο σχέδιο νόμου για την «{Εφαρμογή} του άρθ. 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151» ορίζει ότι «παρέχεται η ικανότητα στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να εντοπίζει ειδικές δραστηριότητες στις οποίες παρατηρείται φοροδιαφυγή μέσω αποφυγής πληρωμών με κάρτα και να ορίζει ειδικό είδος σήμανσης με το οποίο Οι επαγγελματίες στα ελληνικά και τα αγγλικά θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη ικανότητα αποδοχής πληρωμών μέσω POS, καθώς και θα παρέχουν έναν αριθμό τηλεφώνου για σχετικά παράπονα. Όσοι παραμελούν αυτή την υποχρέωση, επιβάλλονται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Το ποσό του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο μισό εάν ο οφειλέτης καταβάλει το πρόστιμο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της σχετικής πράξης από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Εάν η ΑΑΔΕ επιβάλει πρόστιμο, η μείωση ισχύει εάν ο οφειλέτης καταβάλει το πρόστιμο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης.