ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πληθωρισμός: Θετικό μήνυμα πτώσης των τιμών, αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης

Το υπουργείο Ανάπτυξης σχολιάζει τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει προηγουμένως η Eurostat

Η ανακοίνωση της Eurostat για τον πληθωρισμό των τροφίμων στη χώρα μας τον Ιούνιο στο {επίπεδο} του 1% είναι άλλο ένα θετικό μήνυμα πτώσης των τιμών – σχολιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Προσθέτει ότι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τόσο στα τρόφιμα όσο και στις υπηρεσίες θα είναι συνεχείς καθώς βασική μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Eurostat: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και την ευρωζώνη τον Ιούνιο ήταν 2,5%.

Κυβερνητικές κινήσεις

Σύμφωνα με το υπουργείο, προς αυτή την κατεύθυνση οδεύουν:

  • Ατέλειωτος στήριξης από την Εργατική Κυβέρνηση και ο ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού ως εγγύηση ενός πραγματικά ελεύθερου ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών.
  • Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών με ενίσχυση της ΔΗΜΕΑ και συνεργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με Βοϊβόδες και Περιφερειακές Υπηρεσίες, ώστε να ενταθούν και να επεκταθούν οι έλεγχοι στην {εφαρμογή} μέτρων κατά της κερδοσκοπίας σε όλη τη χώρα.
  • Αύξηση των ανώτατων ορίων των οικονομικών κυρώσεων από 1 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων ανώτατου ορίου και από 2 εκατ. ευρώ σε 6 εκατ. ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων για την απαγόρευση διαφημιστικών ενεργειών σε {περίπτωση} προηγούμενης υπερεκτίμησης.
  • Βοηθώντας τους καταναλωτές, καθώς η ενημέρωση της πλατφόρμας e-katanalotis δίνει τη ικανότητα σε κάθε πολίτη να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό καλάθι προϊόντων και να δει έναν χάρτη με ποια καταστήματα κοντά στο σπίτι του μπορούν να τα αγοράσουν φθηνότερα.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μέση ελληνική οικογένεια και όλα τα νοικοκυριά στην κάλυψη των αναγκών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεδομένα

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 2,5% τον Ιούνιο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού έδειξαν αύξηση 2,4%, που σημαίνει μικρές αλλαγές. Την ίδια ώρα, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι από τον Μάιο έως τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε {επίπεδο} ευρωζώνης, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο ήταν 2,5% από 2,6% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο {επίπεδο} του 5,5%. Παράλληλα, στην ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,6% τον Ιούνιο του 2024 από 2,7% τον Μάιο, όταν έφτασε στο 6,4% τον ίδιο μήνα του 2023.