Τι αποκαλύπτει μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (Τράπεζα της Ελλάδος) για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ
Η Ελλάδα παραμένει μια από τις πιο ακριβές χώρες της ευρωζώνης για τυποποιημένα προϊόντα σούπερ μάρκετ.
Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (Τράπεζα της Ελλάδος) δείχνει ότι οι Έλληνες πληρώνουν έως και 10% περισσότερα για τυποποιημένα προϊόντα από ό,τι στη ζώνη του ευρώ.
Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές;
Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι η εισαγόμενη πληθωριστική πίεση των τελευταίων ετών είχε ως {αποτέλεσμα} τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, η οποία σταδιακά ανακάμπτει αφενός με την αύξηση των μισθών και αφετέρου με τη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού. τους τελευταίους μήνες.
Αναλυτική περιγραφή της μελέτης μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
Εκτός από τον πληθωρισμό, ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες, παρά την έλλειψη εμπορικών περιορισμών και την εξάλειψη των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, εξακολουθούν να είναι σημαντικές και διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες σε προϊόντα όπως παιδικές τροφές και απορρυπαντικά πλυντηρίου.
Η μελέτη εξέτασε την προοδευτικότητα και τη {διατήρηση} των διαφορών τιμών, εστιάζοντας σε 41 τυπικές κατηγορίες προϊόντων με επώνυμα σούπερ μάρκετ και συγκρίνοντας τις τιμές στην Ελλάδα με αυτές σε εννέα άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Με βάση εκτιμήσεις από προηγούμενη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, η τελική (μοναδιαία) τιμή στο ράφι ενός τυπικού επώνυμου προϊόντος σούπερ μάρκετ σε μια δεδομένη χώρα εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες: α) τον βαθμό συγκέντρωσης της αγοράς προμηθευτή, β) τη οργάνωση της αγοράς λιανοπωλητές (σούπερ μάρκετ), (γ) καταναλωτικές συνήθειες και (δ) άλλες μεταβλητές όπως ο ΦΠΑ, οι μισθοί, τα ενοίκια, η ανεργία, το κατά κεφαλήν εισόδημα κ.λπ.
Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημειώθηκε μεταξύ 2011 και 2023, καθώς οι διαφορές τιμών μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών μειώνονται σημαντικά, η Ελλάδα παραμένει μια ακριβή χώρα για τα τυπικά προϊόντα σούπερ μάρκετ.
Προϊόντα σε σούπερ μάρκετ
Για παραδείγματα, αν λάβουμε υπόψη τα προϊόντα στα οποία η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, όπως αλεσμένος καφές, βούτυρο, μαργαρίνη, έξτρα παστεριωμένο γάλα (UHT), χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμα και ανθρακούχο νερό. , μπορούμε να εξετάσουμε τον βαθμό στον οποίο αυτές οι υψηλές τιμές συνδέονται με διαφορές
στις επεξηγηματικές μας μεταβλητές.
ΕνδεικτικόςΟ αλεσμένος καφές είναι 50% πιο ακριβός, το βούτυρο είναι 54% πιο ακριβό, η μαργαρίνη είναι 60% πιο ακριβή και οι χαρτοπετσέτες είναι 100% ακριβότερες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, οι τιμές στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο περίπου 10% υψηλότερες σε σύγκριση με την ευρωζώνη.
Οι υψηλές τιμές αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την αυξημένη συγκέντρωση στην αγοράστρια προμηθευτών, με μεγάλες πολυεθνικές να προμηθεύουν την αγοράστρια με εισαγόμενα προϊόντα, διαταραχές στη λιανική αγοράστρια, καθώς και διαφορές στις συνήθειες των καταναλωτών, όπως η αγοράστρια μικρών συσκευασιών.
Η μελέτη καταλήγει στο καταλήγοντας ότι η προσομοίωση της δομής της ελληνικής αγοράς και της συμπεριφοράς των καταναλωτών στην Ελλάδα με αντίστοιχα επίπεδα στην Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε σημαντικές μειώσεις τιμών. Ειδικότερα, για την ομάδα προϊόντων με τις υψηλότερες πωλήσεις στο δείγμα, η μείωση της τιμής στην Ελλάδα θα ήταν κατά μέσο όρο 17 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για την ομάδα προϊόντων για την οποία η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες, η μείωση της τιμής θα ήταν κατά μέσο όρο 30 ποσοστιαίες μονάδες.
Καθώς το χάσμα τιμών μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών του δείγματος μειώθηκε συνολικά κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2011 και 2023, συνάγεται το καταλήγοντας ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης όσον αφορά τις παρεμβάσεις που αυξάνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών, αλλάζουν τη οργάνωση της αγοράς των λιανοπωλητών και, μακροπρόθεσμα – να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.
Όσον αφορά την αγοράστρια προμηθευτών, ο αυξημένος ανταγωνισμός θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές για όλα σχεδόν τα προϊόντα της μελέτης, διότι για κάθε κατηγορία προϊόντων ο κορυφαίος προμηθευτής της αγοράς έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην Ελλάδα από ό,τι στη ζώνη του ευρώ. Περαιτέρω μειώσεις τιμών για τα επώνυμα προϊόντα θα επιτευχθούν επίσης μέσω της μεγαλύτερης διείσδυσης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
Τέλος, όσον αφορά την αγοράστρια των σούπερ μάρκετ, εκτιμάται ότι οι μειώσεις των τιμών μπορεί να προκύψουν, αφενός, από τον αυξημένο τοπικό ανταγωνισμό για τους καταναλωτές και, αφετέρου, από τη παραγωγή ομάδων αγορών για προμηθευτές ώστε να αποζημιωθούν. τις ολιγοπωλιακές πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών και την επίτευξη καλύτερων τιμών χονδρικής.
Αυτή η μελέτη δείχνει ότι εκτός από τα επώνυμα, τυποποιημένα προϊόντα σούπερ μάρκετ, υπάρχουν και πολλά άλλα προϊόντα εξίσου σημαντικά για τους καταναλωτές, όπως τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και υπηρεσίες, τα οποία παράγονται κυρίως εγχώρια. Για τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές. Ως εκ τούτου, οι μικροί τοπικοί παραγωγοί ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν τις ίδιες στρατηγικές τιμολόγησης με πολλά επώνυμα προϊόντα που παράγονται από μεγάλες πολυεθνικές.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων διατροφής, και παραμένει σε μεγάλο βαθμό (γύρω στο 80%) εισαγόμενος.