ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κυρώσεις σε φορείς που καθυστερούν την αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών στην Δ.Ο.Υ



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Κυρώσεις σε φορείς που καθυστερούν την αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών στην Δ.Ο.Υ
Κυρώσεις για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που υποχρεούνται να αποστέλλουν βεβαιώσεις αποδοχών, τόκων, στοιχείων δανείων κ.λπ. στη φορολογική διοίκηση σχεδιάζουν οι οικονομικοί υπάλληλοι

20 Ιουλίου 2024 – 11:50

Σχήμα 0 για κυρώσεις για οντότητες που καθυστερούν την αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών στη Δ.Ο.Υ.

Κυρώσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που υποχρεούνται να υποβάλλουν στην εφορία βεβαιώσεις αποδοχών, τόκων, στοιχείων δανείου κ.λπ., σχεδιάζουν οι οικονομικοί υπάλληλοι καθώς φαίνεται να αγνοούν τις προθεσμίες, με {αποτέλεσμα} τα λάθη και οι παραλείψεις να είναι οριστικά. καταγράφονται, οδηγώντας σε επεκτάσεις δήλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής κανονισμού που θα καθορίζει αυστηρό χρονοδιάγραμμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, καθώς και την ανάθεση ευθύνης για πιθανά λάθη και καθυστερήσεις σε δημόσιες αρχές ή ιδιώτες.

Το θέμα αυτό έχει τεθεί από πέρυσι από το Εμπορικό Επιμελητήριο και τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε σε συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον ΟΕΕ, οι ρυθμίσεις που προτείνει και αποδέχθηκε ο κ. Χατζηδάκης θα διασφαλίζουν:

αυστηρό χρονοδιάγραμμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, με σαφή ημερομηνία έναρξης, από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου κάθε έτους

δέσμευση ότι θα εκδοθούν οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική και χωρίς τεχνικά προβλήματα.

διασφαλίζοντας ότι η ευθύνη για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις ανατίθεται σε οποιονδήποτε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Στο μεταξύ έξι ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων «λείπουν» 1,2 εκατ. δηλώσεις. Συγκεκριμένα, μέχρι χθες υποβλήθηκαν 5.309.978 δηλώσεις για συνολικά 6,55 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά 200.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς παράταση. Οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνουν τα εξής:

Το 47,02% των φορολογουμένων δεν πληρώνει πρόσθετο φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα, συνολικά 5.309.978 δηλώσεις 2.495.752 έχουν τιμή μηδέν.

Επιστροφές φόρων προέκυψαν από το 20,33% των δηλώσεων, οι οποίες ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 318 ευρώ. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι 1.079.518 φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Το 32,65% των φορολογουμένων υποχρεούται σε πρόσθετο φόρο εισοδήματος που αποκτήθηκε κατά το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.733.708 δηλώσεις, από την εκκαθάριση προέκυψε φορολογική επιβάρυνση 2,75 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές είναι 1.587 ευρώ και είναι υψηλότερος σε σχέσης με πέρυσι. Οι φορολογούμενοι που λαμβάνουν βεβαίωση ρύθμισης οφειλών έχουν τη ικανότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορες μορφές και σε περισσότερες από 8 δόσεις που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία προβλέπει τη ικανότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να επωφεληθούν από σύμβαση αορίστου χρόνου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ για άτομα που μπορούν να αποπληρώσουν εφάπαξ δικαιούνται και έκπτωση 3%.