ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οικονομία: πέντε «καυτά αρχεία» του καλοκαιριού

Τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία σχεδιάζει να συναντήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Πέντε «καυτούς φακέλους» καλείται να διαχειριστεί φέτος το καλοκαίρι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, πρόκειται για προβλήματα στην οικονομία που «παραμένουν» εδώ και πολλά χρόνια, αλλά είναι καιρός να λυθούν. Λένε ότι θα είναι «δύσκολο καλοκαίρι» για τον Κωστή Χατζηδάκη, αλλά προσθέτουν ότι ο υπουργός έχει τη φήμη του «δύσκολο πολιτικού», δεν φοβάται το πολιτικό κοστούς και ως εκ τούτου «διαχειρίζεται» αυτά τα πέντε ταυτόχρονα «καυτά». αρχεία».

Eurobank: Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία παρά τις προκλήσεις

Η οικονομία στο επίκεντρο

Οι εν λόγω φάκελοι στην Καγκελαρία του Υπουργού έχουν ως εξής:

  1. Εκσυγχρονισμός οκτώ υπερταμείων δημοσίων επιχειρήσεων στο «μοντέλο ΔΕΗ» για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.
  2. Συμφωνία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και τη συγχώνευσή της με την Τράπεζα Παγκρήτια, που δημιουργεί τη βάση για τη παραγωγή του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη και οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή.
  3. ΛΑΡΚΟ.
  4. Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
  5. Διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης (ΕΤΑΔ) και του ομίλου Mantonanaka για το Grand Resort Lagonisi.

Φάκελοι στην οικονομία

Φάκελος 1: «Μοντέλο-ΔΕΗ» σε δημόσιες επιχειρήσεις Υπερταμείου. Αυτό ισχύει για τις ακόλουθες εταιρείες:

*Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η κατά 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier).

*Γιατί Helexpo.

*Κεντρικός Οργανισμός Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).

*Κεντρική Αγοράστρια Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).

*GAJOSA.

*Ελληνικές αλυκές.

*Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΗΚ).

*Ο Όμιλος Μεταφορών ΟΑΣΑ Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Μεταφορές – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ).

Όπως ανέφερε ο υπουργός, ακολουθώντας το μοντέλο που οδήγησε στην εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, το ισχύον σχέδιο νόμου προβλέπει:

  • Ικανότητα προσέλκυσης διευθυντικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα μέσα από μια απλή διαδικασία, με βάση τις αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου κάθε εταιρείας. Μέχρι στιγμής, η διαδικασία που προβλέπεται είναι χρονοβόρα, εξαιρετικά γραφειοκρατική και αποθαρρυντική για όποιον ενδιαφέρεται σοβαρά να αναλάβει διοικητική θέση σε μια από τις θυγατρικές του Υπερταμείου. Η θητεία των μελών του διοικητικού προσωπικού (διευθύνοντες σύμβουλοι και διευθυντές) παρατείνεται από 3 σε 4 έτη, με ικανότητα παράτασης μία φορά.
  • Ευελιξία στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών των ΕΛΤΑ και άλλων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (δημόσιες συγκοινωνίες και ΓΑΙΑΟΣΕ), οι αμοιβές θα είναι σύμφωνες με το πρότυπο ΕΦΚΑ.
  • Πιο ευέλικτες διαδικασίες πρόσληψης των εργαζομένων του, με περιορισμένο αλλά σημαντικό ρόλο για το ΑΣΕΠ: έλεγχος νομιμότητας της αγγελίας εντός 10 ημερών και εμπλοκή του μέλους του στην αντιμετώπιση ενστάσεων στη διαδικασία πρόσληψης.
  • Πιο ευέλικτες προμήθειες, πάντα σύμφωνες με τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι κανονισμοί προμηθειών αποστέλλονται στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία θα έχει τη ικανότητα να εκφράσει τη γνώμη της για τη συμμόρφωσή τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εντός 60 ημερών.
  • Παραγωγή ανεξάρτητων πειθαρχικών επιτροπών χωρίς τη {συμμετοχή} συνδικαλιστών.

Δεύτερο αρχείο: Τράπεζα Αττικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η επικείμενη συμφωνία θα σώσει δύο τράπεζες με σωρούς «κόκκινων» δανείων, που είναι {αποτέλεσμα} ατυχών και αμφιλεγόμενων πηγών χρηματοδότησης στο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον.

Η Τράπεζα Αττικής και η Τράπεζα Παγκρεατίας, σύμφωνα με το υπουργείο, με εισροές κεφαλαίων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μετατρέπονται σε ισχυρό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος με αυξημένους δείκτες φερεγγυότητας, που θα λειτουργεί με πλήρως διαφανείς αρχές του ιδιωτικού τομέα. τομέας. οικονομικά κριτήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων της Attica Bank είναι σήμερα 61,5%, και της Παγκρήτιας Τράπεζας 53,5%, ενώ μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της νέας τράπεζας θα είναι μικρότερο από 3%.

Πράξη τρίτη: ΛΑΡΚΟ, προβληματισμός που υπάρχει εδώ και 35 χρόνια και συσσωρευμένες ζημιές πολλών εκατομμυρίων.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο του υπουργείου, η παραγωγική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ έχει ανασταλεί από τον περασμένο Αύγουστο και οι συμβάσεις με τους εργαζόμενους επρόκειτο να λυθούν στις 12 Μαΐου, αλλά παρατάθηκαν μετά από έκκληση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τελικά, την Παρασκευή, η απόφασης του δικαστηρίου επιβεβαίωσε το σχέδιο της κυβέρνησης. Επομένως, θα πρέπει να λυθούν άμεσα οι συμβάσεις και οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στα εκπαιδευτικά προγράμματα στήριξης της ΔΥΠΑ.

Ο διαγωνισμός καθυστερεί λόγω ακύρωσης. Εάν ξεπεραστούν τα εμπόδια και εμφανιστεί ιδιώτης επενδυτής στη ΛΑΡΚΟ, η επαναφορά της εταιρείας στην κανονική λειτουργία θα απαιτήσει χρόνο και επένδυση.

Φάκελος Τέταρτος: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Μια εταιρεία με συσσωρευμένες ζημίες 1,8 δισ. ευρώ το 2023 είχε κύκλο εργασιών κάτω των 5 εκατ. ευρώ και ζημίες σχεδόν 30 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία με τον Τσεχοσλοβακικό Τσεχοσλοβακικό Όμιλο (CSG) αναμένεται να οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ΕΑΣ και οι Τσέχοι έχουν λάβει 33 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την παραγωγή πυραύλων και το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Τσέχους και η ένταξή τους στην ΕΑΣ είναι θέμα ημερών.

Πράξη πέμπτη: η διαμάχη για το ελληνικό κράτος με τον όμιλο Mantonanaka.

Πρόκειται για μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη μεταξύ του ομίλου Μαντωνανάκη και της ΕΤΑΔ σχετικά με το Grand Resort Lagonisi. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το κράτος κινδυνεύει να πληρώσει πολλά εκατομμύρια ζλότι για την απώλεια διαιτησίας. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει, αλλά -όπως τονίζουν- το θέμα είναι αρκετά σύνθετο και μια πιθανή επίλυση θα καθυστερήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ