200.000 τρίτεκνες οικογένειες θα γίνουν σύντομα πολύτεκνες και θα λάβουν τα κατάλληλα προνόμια
Τα προνόμια των πολύτεκνων επεκτείνονται και στους τρίτεκνους χάρη σε πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Έτσι, 200.000 τρίτεκνες οικογένειες θα ενταχθούν -μόνιμα- στην κατηγορία των πολύτεκνων, λαμβάνοντας τα κατάλληλα προνόμια. Η εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες θα είναι μεταξύ των δράσεων που προβλέπονται στο Εθνικό Δημογραφικό Σχέδιο, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Ως εκ τούτου, από το 2025 εξετάζεται η αλλαγή του ορισμού της πολύτεκνης και από τα τέσσερα παιδιά που καλύπτει σήμερα, θα τροποποιηθεί σε τρίτεκνο.
Υπενθυμίζεται στους πολύτεκνους ότι εκτός από την αυξημένη οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση (δοκιμάζονται με τα μέσα), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης για κρατικές εξετάσεις, μετεγγραφές φοιτητών και κρατικούς διορισμούς, ενώ εξασφαλίζουν μειωμένο τεκμήριο για όσους έχουν πολλά παιδιά και είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Τι παίρνουν οι πολύτεκνοι;
Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνουν:
- Αυξημένη μοριοδότηση στις πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο δημόσιο
- Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για ελεύθερους επαγγελματίες με πολύτεκνα
- Μειωμένο τιμολόγιο ενέργειας και νερού
- Ένα αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγοράστρια
- Απαλλαγή από φόρο στα πολυτελή διαμερίσματα εξαθέσιων αυτοκινήτων
- Άδειες ταξί
- Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
- Οικονομική ενίσχυση από δήμους σε {περίπτωση} γέννησης τρίτου και τέταρτου παιδιού
- Προστασία από απόλυση
- Μειωμένο νομικό κοστούς
- Τα μειωμένα εισιτήρια MMM και ακτοπλοϊκά υπόκεινται σε ορισμένες προϋποθέσεις
- Εκπτώσεις για ποδοσφαιρικούς αγώνες
- Δωρεάν είσοδος σε μουσεία, θέατρα, κατά {περίπτωση}
- Δια βίου {διατήρηση} της κατάστασης πολλαπλών παιδιών
- Ισόβια σύνταξη ίση με τη σύνταξη πολύτεκνης μητέρας
- Κουπόνια αγοράς
- Πρόλογος σε Σχολές Στρατιωτικής Αστυνομίας – ποσοστό 10%.
- Δωρεάν τοκετός σε μαιευτήρια κ.λπ.
Σημειωτέον ότι το 1944 οι πολύτεκνες ονομάζονταν πεντατέκνες οικογένειες και το 1979 ο νόμος άλλαξε ώστε να αναγνωρίζονται ως πολύτεκνοι οι τετρατέκνες.
Λίστα
Η τελευταία απογραφή δείχνει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας σιγά σιγά σβήνει και ότι επέρχονται αλλαγές στον κοινωνικό της ιστό, με {αποτέλεσμα} διαφορετικούς δείκτες ανάπτυξης και προόδου. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνας της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), στη χώρα μας γεννήθηκαν 9.425 λιγότερα παιδιά το 2022 σε σχέσης με το 2021. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 85.346 παιδιά, ενώ το 2022 μόλις 75.921, δηλαδή 11,04%. πιο λιγο.
Όσον αφορά τις γεννήσεις που καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το αρνητικό ρεκόρ με το ποσοστό του χαμηλότερου αριθμού γεννήσεων σε δύο χρόνια κατέχουν το Βόρειο Αιγαίο (-21,57%), η Δυτική Μακεδονία (-14,8%) και τα νησιά του Αιγαίου. (-13,4 %). Επίσης στην Ήπειρο, ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε κατά 11,9% κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς το 2022 γεννήθηκαν 1.966 παιδιά και το 2021 2.232.
Δεν αναμένεται ότι ο αριθμός των γεννήσεων τα επόμενα 26 χρόνια (2024–2049), εκτός και αν δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την οικογένεια και το παιδί, δεν θα ξεπεράσει σημαντικά τα 1,9 εκατομμύρια (δυσμενές σενάριο) (2,64 εκατομμύρια το 1994–2019). ).
Τέλος, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα μας χορηγεί τα χαμηλότερα οικογενειακά επιδόματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βουλγαρία. Το 2021, το μέσο οικογενειακό επίδομα στην Ελλάδα ήταν 243 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι 777 ευρώ στην ΕΕ. Μόνο το αντίστοιχο όφελος ήταν χαμηλότερο στη Βουλγαρία (161 ευρώ), ενώ στη Ρουμανία ήταν οριακά υψηλότερο (244 ευρώ). Το συνολικό ποσό που διατέθηκε από τον ελληνικό προϋπολογισμό το 2021 για οικογενειακά επιδόματα ανήλθε σε 2,57 δισ. ευρώ έναντι 347 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ.