Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Με καταιγισμό λογαριασμών μέχρι το τέλος του χρόνου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης ξεκινά να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής.
Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το σχέδιο πράξης για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και έως το τέλος του μήνα θα υποβληθεί σε διαβούλευση το σχέδιο πράξης για την ψηφιακή ολοκλήρωση των συναλλαγών, κάτι που θα διευκολύνει τις διαδικασίες για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Ακολουθούν νομοσχέδια για τη θέσπιση κινήτρων για καινοτόμες επιχειρήσεις, την ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, τις δημόσιες επενδύσεις καθώς και τη παραγωγή ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η πρόοδός τους τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από τις αρμόδιες αρχές του φορείς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναμόρφωση Τελωνειακού Κώδικα, καθώς και νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με βάση τους νέους κανόνες που θα ισχύουν.
Τέλος ψηφιακής συναλλαγής
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό σχέδιο πράξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο πρόκειται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, θα καταργηθούν οριστικά πάνω από 600 περιπτώσεις επιβολής τέλους χαρτοσήμου, μεταξύ των οποίων: σε {περίπτωση} δημοτικών δανείων, ασφαλιστικών πράξεων, σύστασης και αύξησης κεφαλαίου προσώπων/νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγυημένων τραπεζικών δανείων προς εισαγωγείς, συμβατικών τόκων δανείων και πιστώσεων.
Ψηφιακά τέλη για συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων
3,60% σε όλα τα ενοίκια ακινήτων, σε τιμολόγια είσπραξης νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας και σε συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και απασχολούνται για δραστηριότητες άσχετες με επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και σε περιπτώσεις όπου ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι το κράτος, δήμος, ΝΠΔΔ.
2,40% εάν όλα τα μέρη της σύμβασης ή οι συναλλακτικές οντότητες ασκούν επιχειρηματίας ή τουλάχιστον ένας από αυτούς έχει τη νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.
1,20% εάν αφορά την καταβολή αμοιβών σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη του διευθυντικού προσωπικού και για πληρωμές και αναλήψεις από τα ταμεία νομικών προσώπων και οντοτήτων.
0,30% επί επιταγών που προσκομίζονται («πινακίδες») σε πιστωτικά ιδρύματα.
Διαβάστε επίσης: Έρχεται το τέλος ψηφιακής συναλλαγής – το τέλος της εποχής των άνω των 600 τελών χαρτοσήμου
Παραγωγή κινήτρων για δημιουργικότητα
Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί το φθινόπωρο και θα παρέχει φορολογικά κίνητρα και στήριξη από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα σε επιχειρήσεις που εισάγουν καινοτομίες, ενώ η εξέλιξη στον τομέα αυτό είναι ήδη ορατή στην {περίπτωση} των επιχειρήσεων παραγωγής και εξαγωγής.
Θεωρούνται ότι είναι:
Άμεσες επιδοτήσεις στο επενδυτικό κοστούς
Φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις και αυξημένες αποσβέσεις
Διάφορες εγκαταστάσεις για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.
Διευκόλυνση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα, εργασίες προμηθειών και έργων στο δημόσιο τομέα
Επέκταση της τρέχουσας τριετούς περιόδου φορολογικής απαλλαγής για κέρδη που σχετίζονται με τη χρήση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στα πρότυπα δημοφιλούς ξένου κουτιού διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Ενίσχυση των κινήτρων συγχωνεύσεων
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτές, το 95% απασχολεί έως και 10 υπαλλήλους, ενώ μόνο 672 μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους.
Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (έως 250 εργαζόμενοι) που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες έντασης γνώσης είναι 27,4%, ενώ στην ΕΕ είναι 33,8%.
Για το λόγο αυτό σχεδιάζουν:
Απλοποίηση του πλαισίου καθώς ισχύουν κανόνες από το 1970.
Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην εξαγορά μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, καθώς το υπάρχον σύστημα εστιάζει αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων και ανταλλαγές μετοχών στις οποίες συμμετέχουν εταιρείες από διαφορετικά κράτη μέλη. Μεταξύ άλλων θα ρυθμιστούν τα εξής: διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.
Παροχή κινήτρων για χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε φάση ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου δημιουργίας. Εδώ αναμένεται καθοριστικός ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Φορολογικά κίνητρα για επενδυτές που επενδύουν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισαχθούν στην εναλλακτική αγοράστρια. Τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν τη ικανότητα έκπτωσης του 50% του επενδυμένου κεφαλαίου από το φορολογητέο εισόδημα και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα για την είσοδο στην κύρια αγοράστρια, όπως μια σούπερ έκπτωση στο κοστούς εισόδου στην αγοράστρια.
Δημόσιες Επενδύσεις
Η {παρακολούθηση} σε πραγματικό χρόνο των δημοσίων επενδύσεων από το 2025 από φορείς υλοποίησης και το Κρατικό Λογιστήριο, ο 20ετής μακροπρόθεσμος {σχεδιασμός}, η πρόβλεψη κόστους και η συντήρηση των επενδύσεων σε υποδομές και η ειδική ενότητα για ζημιές και φυσικές καταστροφές φέρνουν το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ).
Ένα νέο μέρος για την ΠΔΕ θα είναι η πρόβλεψη και η χρηματοδότηση έργων που θα προστατεύσουν τη χώρα από την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, το δυσκολότερο κομμάτι της εφαρμογής του νομοσχεδίου θα είναι η αλλαγή διαδικασιών, ώστε οι δημόσιες επενδύσεις να προχωρήσουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χωρίς παρεκκλίσεις, από τον διαγωνισμό προμηθειών έως την ολοκλήρωσή τους, παρακολουθώντας παράλληλα όλο τον κύκλο ζωής τους.
Οικονομικοί κανόνες
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση του ανώτατου ορίου χρέους, ελλείμματος και πρωτογενών δαπανών, που λήγει τον Σεπτέμβριο.
Τα όρια θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, αλλά δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραετούς μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού.