ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Έλλειμμα: ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 9,1 δισ. ευρώ σε πέντε μήνες – στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Αύξηση 1,7 δισ. ευρώ σε σχέσης με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 – Η ανάπτυξη ιδεών πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο πεντάμηνο του 2024 είναι υψηλό, αντιπροσωπεύοντας πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 9,1 δισ. ευρώ.

Τον Μάιο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 720,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 και ανήλθε σε 2,4 δισ. ευρώ.

Υπουργείο Οικονομικών: Ταχέως αυξανόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο του 2024

Εντάξει

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε καθώς οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις εξαγωγές. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7% (-3,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών κατά 7,7% (2,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μη καυσίμων μειώθηκαν κατά 6,6% (-10,4% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές μη καυσίμων μειώθηκαν κατά 4,7% (-4,8% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα των υπηρεσιών αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης κατά κύριο λόγο του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου των τουριστικών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος των μεταφορών. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, οι αφίξεις ταξιδιωτών μη κατοίκων αυξήθηκαν κατά 21,3% και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 6,8%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενούς εισοδήματος αυξήθηκε σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, αντανακλώντας μείωση των καθαρών εισπράξεων από άλλα πρωτογενή εισοδήματα, ενώ αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο δευτερογενούς εισοδήματος επιδεινώθηκε σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών προς τον τομέα των δημοσίων οικονομικών.

Φωτογραφία από 5 μήνες πριν

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 9,1 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε ως {αποτέλεσμα} της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,1% (-6,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,3% (5,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% (-6,9% και 5,7%, αντίστοιχα, σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα στις υπηρεσίες διευρύνθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, των λοιπών υπηρεσιών, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος των μεταφορών. Σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023, οι αφίξεις ταξιδιωτών μη κατοίκων αυξήθηκαν κατά 20,6% και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16,2%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενούς εισοδήματος αυξήθηκε σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από άλλα πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενούς εισοδήματος αυξήθηκε σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, το οποίο προκύπτει από την αύξηση των καθαρών εσόδων σε άλλους τομείς της οικονομίας, εκτός από τον τομέα των δημοσίων οικονομικών.

Ισοζύγιο κεφαλαίου

Τον Μάιο του 2024, το έλλειμμα του κεφαλαιακού ισοζυγίου αυξήθηκε σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 102,0 εκατ. ευρώ, το οποίο οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εσόδων του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, το κεφαλαιακό ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα σε σύγκριση με το πλεόνασμα του πρώτου πεντάμηνου του 2023, το οποίο ανήλθε σε 642,2 εκατ. ευρώ, αφενός λόγω της μείωσης των καθαρών εισροών στον τομέα των δημοσίων οικονομικών και , από την άλλη, λόγω καταγραφών καθαρών πληρωμών σε καθαρές εισπράξεις σε άλλους τομείς της οικονομίας, εκτός από τον τομέα των δημοσίων οικονομικών.

Συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίου

Τον Μάιο του 2024, το έλλειμμα στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (που αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, το έλλειμμα στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων αυξήθηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και ανήλθε σε 9,7 δισ. ευρώ.

Ισοζύγιο οικονομικών συναλλαγών

Τον Μάιο του 2024, η κατηγορία των άμεσων επενδύσεων κατέγραψε καθαρές ροές σε απαιτήσεις κατοίκων εξωτερικού 58,5 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις κατοίκων 103,6 εκατ. ευρώ, χωρίς σημαντικές συναλλαγές.

Στην {περίπτωση} των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων από κατοίκους εξωτερικού αντανακλά κυρίως αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ στις επενδύσεις τους σε ομόλογα εξωτερικού και έντοκα ομόλογα. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση κατά 2,6 δισ. ευρώ στις καταθέσεις μη κατοίκων σε ελληνικά έντοκα ομόλογα και γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, σημειώθηκε μείωση στις υποχρεώσεις των κατοίκων προς το εξωτερικό, λόγω μείωσης κατά 1,1 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και repos κατοίκων στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από στατιστική προσαρμογής που σχετίζεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. κατά 752,0 εκατ. ευρώ) και αύξηση κατά 93,7 εκατ. ευρώ των δανείων που χορηγήθηκαν σε μη κατοίκους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη στατιστική προσαρμογής που σχετίζεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 752,0 εκατ. ευρώ) και, σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση κατά 278,0 εκατ. ευρώ των καταθέσεων και συναλλαγών επαναγοράς μη κατοίκων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων τον λογαριασμό TARGET), οι οποίοι συμψηφίστηκαν σε κάποιο βαθμό με μείωση των πιστωτικών τους υποχρεώσεων προς μη κατοίκους κατά 441,3 εκατ. ευρώ.

Άμεσες επενδύσεις

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, η κατηγορία των άμεσων επενδύσεων κατέγραψε καθαρές ροές απαιτήσεων κατοίκων προς το εξωτερικό και υποχρεώσεων κατοίκων προς εξωτερικό ύψους 562,2 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, καθαρά ροές 1,6 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων κατοίκων προς το εξωτερικό οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 5,2 δισ. ευρώ των επενδύσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια στο εξωτερικό. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως αύξηση 6,4 δισ. ευρώ στις θέσεις μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και ομόλογα και αύξηση 1,7 δισ. ευρώ στις θέσεις μη κατοίκων σε εταιρικές μετοχές εσωτερικού.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των υποχρεώσεων κατοίκων προς το εξωτερικό οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 5,2 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και repos κατοίκων στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από αύξηση κατά 410,0 εκατ. ευρώ των δανείων που χορηγήθηκαν σε μη. -οι κατοικοι. Η μείωση των υποχρεώσεών τους συνδέεται με τη μείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων προς μη κατοίκους κατά 2,8 δισ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των καταθέσεων και των συναλλαγών επαναγοράς μη κατοίκων στην Ελλάδα κατά 2,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού TARGET ). .

Στο τέλος Μαΐου 2024, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ανήλθαν σε 13,4 δισ. ευρώ έναντι 12,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2023.