Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές των οικιακών τιμολογίων στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα πετάξει από 80 έως 100 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και το τελικό {επίπεδο} θα καθοριστεί από τη χονδρική τιμή στα τέλη Ιουλίου, βάσει της οποίας η ΔΕΗ και άλλοι προμηθευτές ενέργειας θα διαμορφώσουν τιμολόγια στη λιανική αγοράστρια για τον Αύγουστο, η περιοχή αυτή θεωρείται πραγματική βάση για «ουρανοξύστες», όπως ο Πρωθυπουργός τους αποκάλεσε, τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με το newmoney, από τις 11 Ιουλίου που ξέσπασε αναταραχή στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, τα έσοδα από τον έκτακτο φόρο στο φυσικό αέριο υπολογίζονται στα 30 εκατ. ευρώ, με τον λογαριασμό να «φουσκώνει» λόγω των επίμονων υψηλών τιμών.
Ο φόρος που επιβλήθηκε στην ενεργειακή κρίση, που πρότεινε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ως εργαλείο υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής, θα ενισχύσει τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύει τους καταναλωτές από απροσδόκητες αυξήσεις τιμών και βοηθά στην αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων που μπορεί να τους περιμένουν μετά την επιστροφή από τις διακοπές, όταν λάβουν τους λογαριασμούς Αυγούστου.
Η κυβέρνηση αγωνίζεται να σβήσει τις πυρκαγιές στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούνται από έναν σοβαρό και μακροχρόνιο καύσωνα, με {αποτέλεσμα} να εκτιναχθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη. Παρά τη βοήθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά το μεσημέρι, για τη {διατήρηση} των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, το κόστος των τιμών χονδρικής έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες, καθώς επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβές. Ένα «τοξικό» κοκτέιλ για τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, που εγκυμονεί τον κίνδυνο σοβαρών υπερτάσεων ρεύματος μετά από μια περίοδο ηρεμίας και χαμηλών τιμών, συνέβαλε σε έλλειμμα παραγωγικής ικανότητας λόγω ανακαινίσεων πυρηνικών σταθμών στα Βαλκάνια, αλλά και διακοπές στη δυναμικότητα ηλεκτροφόρα καλώδια, που οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου σπείρα εκτίμησης.
Εάν οι τιμές συνέχιζαν να ανεβαίνουν και το κράτος δεν παρενέβαινε με επιδοτήσεις, στην τρέχουσα μέση τιμή χονδρικής, το πράσινο τιμολόγιο από το οποίο επωφελούνται οι περισσότεροι καταναλωτές θα χρεωνόταν περίπου 18-20 σεντς ανά κιλοβατώρα από 16,3 λεπτά τον Ιούνιο και 10,3 λεπτά τον Μάιο. που σημαίνει αύξηση άνω του 60% σε δύο μήνες.
Χάρη στην ασφάλεια της οριζόντιας επιδότησης του Αυγούστου για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, οι καταναλωτές δεν θα επιβαρύνονται με τιμή μεγαλύτερη από τα 15 λεπτά που υπολογίζεται ως βάση για την επιδότηση. Με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοίκησης θα επαναδραστηριοποιήσει τον κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακού Μετασχηματισμού, ο οποίος θα εισπράττει έσοδα από τη φορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που καίνε φυσικό αέριο.
Το ακριβές ύψος του έκτακτου τέλους θα καθοριστεί στις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία δέχεται προτάσεις να μην ξεπερνά τα 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα θερμικής ενέργειας. Πρόκειται για φόρο που επιβάλλεται στην τιμή του ολλανδικού κέντρου εμπορίας (TTF) του φυσικού αερίου, η οποία επιβάλλεται στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες που αγοράζουν για τη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής τους και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο τελικό τέλος θα ληφθεί υπόψη και η θέση των προμηθευτών για τα τιμολόγια ρεύματος που προσφέρουν για τον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι κάθετα ολοκληρωμένοι συμμετέχοντες στην αγοράστρια (ΔΕΗ, Metlen, Elpedison, Iron) συμφωνήσουν, εκτός από τα κέρδη που θα επιστραφούν στην αγοράστρια με τη μορφή φόρου στα εισαγόμενα καύσιμα, να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων τιμών μέσω ο δασμός του προγράμματος εκπτώσεων.
Πράσινη, κίτρινη ή μπλε υφή;
«Όλοι οι καταναλωτές πρέπει να θυμούνται ότι αν ο προμηθευτής τους είναι ακριβός την 1η Αυγούστου, θα πρέπει να φύγουν και να επιλέξουν τον φθηνότερο», λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμώντας ότι η αποκλιμάκωση των τιμών τις τελευταίες ημέρες δείχνει ευαισθητοποίηση. της πραγματικότητας και μια υποχώρηση από τα άκρα των προηγούμενων ημερών. Τονίζει μάλιστα ότι, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν θα λάβουν επιδοτήσεις στο πλαίσιο της επερχόμενης ad hoc στήριξης, μια ασφαλής επίλυση μπορεί να είναι η στροφή στο φθηνότερο τιμολόγιο του μπλε ή και του κίτρινου υγρού.
Ωστόσο, υπάρχει σήμα από τους προμηθευτές ότι περιμένουν τη θέση της ΔΕΗ για το πράσινο τιμολόγιο για να καθορίσουν τη δική τους τιμολογιακή πολιτική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο {απόψεις} στην αγοράστρια λιανικής σχετικά με προτεινόμενες κυβερνητικές λύσεις που συζητούνται. Όσοι θέλουν η ΔΕΗ να επωφεληθεί από την πολιτική της κυβέρνησης γιατί θα μπορεί να αυξήσει τα τιμολόγια και, χάρη στην επιδότηση (χωρίς να κάνουν οι ίδιοι βαθιές μειώσεις), οι πελάτες της θα αισθάνονται ακόμα προστατευμένοι από την αύξηση των τιμών του Ιουλίου, καθώς πληρώνουν 15 σεντς ανά κιλοβατώρα από 13, 6 λεπτά τον Ιούλιο, που είναι μια μικρή διαφορά.
Ωστόσο, η ΔΕΗ φαίνεται να επωφελείται για δύο επιπλέον λόγους: πρώτον, τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια έχουν εξαιρεθεί από το φορολογικό πλαίσιο, το οποίο, ωστόσο, είχε εξαιρετικά υψηλές τιμές σε περιόδους κρίσης. Δεύτερον, η ΔΕΗ πουλάει περισσότερη ενέργεια από αυτή που παράγει, και ως εκ τούτου παίρνει μέρος των επιδοτήσεων των πελατών της από τη φορολόγηση των «ανταγωνιστών» της.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν και άλλοι προμηθευτές ενέργειας, ιδίως οι εναλλακτικοί προμηθευτές των οποίων τα τιμολόγια τον Ιούλιο ξεπέρασαν τα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι η πλειοψηφία τους. Οι τελευταίοι έχουν δημιουργήσει «δυσπιστία» στους πελάτες τους εφαρμόζοντας πράσινα τιμολόγια γιατί τους χρεώνουν πολύ υψηλότερες τιμές από τον κυρίαρχο προμηθευτή (ΔΕΗ). Οι καταναλωτές ιδιωτών προμηθευτών θα προστατεύονται επίσης από την επιδότηση του Αυγούστου, δήλωσαν αξιωματούχοι του κλάδου, καθώς όλοι «μειώνουν» την τιμή πέρα από την επιδότηση των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
Κόκκινος Ιούλιος
Ο Ιούλιος θα χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση ρεύματος και υψηλή τιμή που υπολογίζεται στα 196 ευρώ ανά μεγαβατώρα (19,6 σεντς ανά κιλοβατώρα), με {αποτέλεσμα} οι λογαριασμοί που θα λάβουν οι καταναλωτές στα χέρια τους να είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι στο παρελθόν, αναφέρει. ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΕΕ Φυσικού Αερίου» και πρόεδρος της Ένωσης Εναλλακτικών Προμηθευτών (ΕΣΠΕΝ), Γιάννης Μητρόπουλος. Ωστόσο, τονίζει ότι η επιδότηση έχει σκοπό να ελαφρύνει σημαντικά το βάρος των πολιτών και να αμβλύνει τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από τις αυξήσεις των τιμολογίων σε σχέσης με τους προηγούμενους μήνες.
Για παραδείγματα, καθώς προχωρά ο Ιούλιος, αποδεικνύεται ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο υψηλό που τα εκ των υστέρων κίτρινα τιμολόγια (δηλαδή τιμολόγια που καθορίζονται εκ των υστέρων με βάση τις χονδρικές πωλήσεις από τον μήνα εφαρμογής) θα υπερβούν τα 18 σεντ ανά κιλοβατώρα ή ακόμη και 20 λεπτά, ανάλογα με τις τιμές η τιμή χονδρικής θα είναι κλειστή. Τα κίτρινα εκ των προτέρων τιμολόγια (που ανακοινώθηκαν στην αρχή του μήνα και υπολογίστηκαν με βάση τις χονδρικές πωλήσεις του προηγούμενου μήνα) θα είναι εξίσου υψηλά, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλότερες τιμές τον Ιούλιο, αλλά λόγω της επιδότησης ο ναύλος θα «κοπεί». κοντά σε 15 λεπτά.
Η εικόνα είναι πιο σύνθετη για τα μπλε τιμολόγια, τα οποία προσφέρουν πάγια τέλη για 6 έως 12 μήνες και παρέχουν στους καταναλωτές την ασφάλεια που χρειάζονται σε περιόδους αυξήσεων τιμών. Τα τελευταία θα παραμείνουν ελκυστικά, αν και οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης τα τοποθετούν στην αγοράστρια στα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μπλε τιμολόγια που χρεώνουν λιγότερο από 10 σεντς ανά κιλοβατώρα, τα οποία δεν θα δούμε ξανά τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. «Δεν κλείνεις συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε μια περίοδο αναταραχής που οι τιμές εκτοξεύονται», σημειώνουν στελέχη της αγοράς, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές πλησιάζουν τις πράσινες επιδοτούμενες τιμές τιμολογίων. «Εάν η αγοράστρια αναμένει αποκλιμάκωση των τιμών εντός δύο μηνών, το κόστος των μπλε τιμολογίων θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό», λένε οι προμηθευτές ενέργειας.
Μπορούν οι εταιρείες να αποσυρθούν και οι τιμές να πέσουν ακόμη περισσότερο; Η κυβέρνηση περιμένει πολλά από τους κάθετους παράγοντες της αγοράς σε αυτόν τον τομέα και ιδιαίτερα τη ΔΕΗ. Άλλοι προμηθευτές ανησυχούν περισσότερο καθώς υπολογίζουν το υψηλό κόστος της τιμής χονδρικής και τις αποκλίσεις από τους παράγοντες τυποποίησης που έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους για τον κλάδο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εκπτώσεις.