ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Real Estate: 7 μυστικά για αφορολόγητες μεταφορές

(*7*)Οι γονείς που δίνουν χρήματα στα παιδιά τους για να αγοράσουν σπίτι δεν πληρώνουν φόρο εάν το γονικό επίδομα είναι έως και 800.000 ευρώ

Στην αγοράστρια ακινήτων, τα μετρητά κερδίζουν τα στεγαστικά δάνεια και οι Έλληνες αναζητούν αποταμιεύσεις για να αγοράσουν το δικό τους σπίτι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διευθυντών τραπεζών, 8 στις 10 αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται σήμερα για μετρητά και όχι για τραπεζικά δάνεια. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 εκταμιεύτηκαν στεγαστικά δάνεια ύψους 113 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, με βάση το Μητρώο Αξίας Πώλησης Ακινήτων, υπογράφηκαν 14.054 συμφωνίες αγοραπωλησίας ακινήτων συνολικής αξίας 1,16 δισ. ευρώ, αν και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, μειώθηκαν κατά περίπου 20%. Σε σχέσης με πέρυσι, τα επιδόματα και οι δωρεές για γονείς παραμένουν στην πρώτη γραμμή, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αφορολόγητα. Οι γονείς που δίνουν χρήματα στα παιδιά τους για να αγοράσουν σπίτι δεν πληρώνουν φόρο εάν το γονικό επίδομα είναι έως 800.000 ευρώ, ενώ τα παιδιά επωφελούνται από υψηλό αφορολόγητο όριο όταν αγοράζουν την πρώτη τους κατοικία.

Μεταβιβάσεις ακινήτων: ποια προβλήματα προκύπτουν

Όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα ή χρήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην έρθουν σε καυγάδες με την Εφορία και να μην εκτεθούν σε φορολογικές κυκλώσεις. Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν εντοπίσει χιλιάδες περιπτώσεις γονικών παροχών με τη μορφή μετρητών, μέσω καταθέσεων μετρητών σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δωρεών μετρητών σε άτομα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ. Όπως έδειξαν οι έλεγχοι, οι φορολογούμενοι μετέφεραν ορισμένα χρηματικά ποσά στα παιδιά ή τα εγγόνια τους ως μέρος των γονικών παροχών, αλλά αυτό δεν γινόταν με {μεταφορά} κεφαλαίων μέσω τραπεζών σύμφωνα με τη νομοθεσία, αλλά με τη μορφή κεφαλαίων που κατατέθηκαν στην τράπεζα. τον τραπεζικό λογαριασμό του παραλήπτη και συνήθως πρέπει να καταβληθεί φόρος 10%. Περιπτώσεις εικονικών γονικών παροχών εντοπίστηκαν επίσης στην {περίπτωση} ατόμων που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 PLN. ευρώ.

Τι πρέπει να ξέρετε

Επομένως, πριν προβούν σε γονική παροχή ή δωρεά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν:

-Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές – δωρεές πάσης φύσεως περιουσίας (κινητά, ακίνητα, απαιτήσεις) και δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο άτομα της κατηγορίας Α’ (σύζυγος, συγκατοίκος, τέκνα, εγγόνια και γονείς). Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται τα αδέρφια, τα ανίψια, οι θείοι και άλλοι συγγενείς.

-Οι γονικές παροχές σε χρήμα και οι δωρεές πρέπει να τεκμηριώνονται με {μεταφορά} χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

– Κατά την προετοιμασία συμβολαιογραφικών εγγράφων για τη μεταβίβαση ακινήτων, το τίμημα καταβάλλεται μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

– Οι γονικές παροχές σε μετρητά (συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που αφαιρούνται από το στρώμα, το κουτί κ.λπ.) φορολογούνται με αυτόνομο συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο.

Το ίδιο ισχύει όταν ένας γονέας καταθέτει χρήματα στον λογαριασμό του παιδιού.

Σε {περίπτωση} μεταγενέστερων δωρεών προς όφελος προσώπων που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ (π.χ. δωρεά παιδιού σε γονέα και στη συνέχεια δωρεά του γονέα αυτού σε άλλο παιδί), η ΔΟΥ εξετάζει τις πραγματικές συνθήκες και τη σκοπιμότητα αυτών των δωρεών, καθώς και το χρονικό διάστημα μεταξύ τους. Εάν αποδειχθεί ότι ο τελικός δικαιούχος των επόμενων δωρεών είναι άτομο που δεν ανήκει στην κατηγορία δικαιούχων Α’ (π.χ. αδελφός) και ότι οι επόμενες δωρεές έγιναν για το σκοπό αυτό, επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς φόρο. – δωρεάν όριο. Εάν το διάστημα μεταξύ των δωρεών είναι μικρό (όχι περισσότερο από έξι μήνες), ηχεί ένα κουδούνι ελέγχου.

Στο στάδιο της υποβολής της δήλωσης δεν ελέγχεται η ικανότητα του γονέα/δωρητή να μεταβιβάσει γονική παροχή/χρηματική δωρεά στο τέκνο/λήπτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προηγούμενων ετών κλπ. Ελέγχεται η καταγωγή του δότη κατά τον έλεγχο της δήλωσης. Για το λόγο αυτό, τα άτομα που δωρίζουν χρήματα θα πρέπει να «ελέγχουν» το εισόδημά τους, ειδικά αν είναι σε θέση να καλύψουν τη δωρεά ή τη γονική παροχή.

Μία από τις λύσεις που πρέπει να καλύψουν με «{δυναμικό}» οι φορολογούμενοι είναι η εξάντληση του κεφαλαίου. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο, μπορείτε να ανατρέξετε σε εισόδημα προηγούμενων ετών χωρίς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διεκδικήσουν εισόδημα που είχαν πριν από 5, 10, 20 ή περισσότερα χρόνια.

Εάν μεταφερθεί χρηματικό ποσό σε κοινό λογαριασμό του παιδιού/δότη με τρίτο πρόσωπο, η αποδεδειγμένη «χρήση» του ποσού της γονικής παροχής/δωρεάς από το παιδί/δότη και όχι από τρίτο υπόκειται σε έλεγχο.

Εάν αποδειχθεί η «χρήση» του χρηματικού ποσού από τρίτο, επιβάλλεται φόρος δωρεάς.

Πηγή: Premium Έκδοση ΝΕΑ