ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ακρίβεια: Εκπτώσεις από 14% έως 17% σε επτά κατηγορίες προϊόντων, σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Ακρίβεια: Εκπτώσεις από 14% έως 17% σε επτά κατηγορίες προϊόντων, σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους
Τι προκύπτει από τους νέους τιμοκαταλόγους – Η κυβέρνηση εξειδικεύεται σήμερα σε νέα κονδύλια από το υπουργείο Ανάπτυξης

29 Φεβρουαρίου 2024 – 09:30

Φωτογραφία 0 για την ακρίβεια: Οι εκπτώσεις από 14% έως 17% σε επτά κατηγορίες προϊόντων αντιπροσωπεύουν τους νέους τιμοκαταλόγους

Μειώσεις τιμών από 14% έως 17% προκύπτουν από νέους τιμοκαταλόγους σε επτά βασικές κατηγορίες προϊόντων που κατέθεσαν βιομηχανίες και χονδρέμποροι στα σούπερ μάρκετ εφαρμόζοντας νέες λύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες τίθενται σε ισχύ αύριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το protothema, οι εκπτώσεις αυτές αφορούν περίπου 2.000 κωδικούς προϊόντων που μέχρι στιγμής εμφάνιζαν φουσκωμένη τιμή, αλλά συνοδεύονταν από τολμηρές προσφορές που απευθύνονταν στους καταναλωτές ως «τυρί». Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

– μέσα πλυσίματος,

– απορρυπαντικά πιάτων,

– μωρό – βρεφικές πάνες,

– προϊόντα καθαρισμού κάθε είδους,

– οδοντόκρεμες,

– σαμπουάν – αφρόλουτρο – κοντίσιονερ i

– σαπούνια.

Η προοδευτικότητα αυτή προέκυψε μετά την {εφαρμογή} μέτρου που συνίστατο στη μείωση του αθροίσματος των εκπτώσεων – παροχών που παρέχουν οι προμηθευτές στα Σούπερ Μάρκετ κατά 30% με αντίστοιχη μείωση στις αρχικές τιμές των προϊόντων αυτών στα ράφια. Πρόκειται για ενέργεια που αρχικά θα εφαρμοστεί στις παραπάνω κατηγορίες στις οποίες, κατά τη γνώμη της Επιτροπής Διαγωνισμού, έχουν παρατηρηθεί αποκλίσεις. Ωστόσο, πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι εξετάζεται η επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες, όπου τα «οφέλη» για τα σούπερ μάρκετ είναι συνήθως πολύ μεγάλα.

Την ίδια ώρα, όμως, το φαγητό παραμένει «αγκάθι» και συνεχίζει την ανοδική του πορεία, αν και με σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς. Τα στοιχεία που συνέλεξε το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνουν ότι αυτόν τον μήνα μόνο το 20% των εταιρειών που πραγματοποίησαν αυξήσεις τιμών τον Φεβρουάριο του 2023 έκαναν παρόμοια κίνηση και φέτος. Με τη σειρά της, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα μας εμφανίζεται σοβαρός πρωταθλητής «27» στην Ευρώπη, ξεπερνώντας συνεχώς αρνητικές πρεμιέρες, ιδίως στην {περίπτωση} του δείκτη τιμών των τροφίμων, που αυξάνεται παρά την πτώση της Γενικής Τιμής. Δείκτης καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο 2023/2024 αυξήθηκαν τα ακόλουθα:

ελαιόλαδο + 67,4%

Λαχανικά + 14,4%

Φρούτα + 14,2%

Μη αλκοολούχα ποτά – χυμοί + 11,7%

Ψάρια + 7,7%

Κρέας + 6,0%

Ζάχαρη – σοκολάτες + 6,0%

Άλλα τρόφιμα + 5,8%.

Παράλληλα, στον κλάδο της υγείας τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 14% και τα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 12,7%.

Αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι από τον Φεβρουάριο, μετά την ανακοίνωση νέων λύσεων, ο ρυθμός ανατίμησης των τιμών έχει επιβραδυνθεί. «Από τη μια πλευρά, 1.500 κωδικοί προϊόντων που έχουν υποβληθεί σε μόνιμες μειώσεις τιμών. Και τώρα άλλοι 2.000 εκπτωτικοί κωδικοί. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές περίπου 7.000 προϊόντων είτε έχουν πέσει είτε απλώς έχουν παραμείνει οι ίδιες. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουμε μάρτυρες και αποκλιμάκωσης του δείκτη τιμών καταναλωτή που ετοιμάζει η ΕΛΣΤΑΤ», σημειώνει πηγή στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι ίδιες πηγές συνέδεσαν μάλιστα τον «πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ προμηθευτών και σούπερ μάρκετ με την {αποτελεσματικότητα} των νέων μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν από ενάμιση μήνα αλλά θα τεθούν σε {εφαρμογή} από αύριο. Και αυτό γιατί στη νέα αρχιτεκτονική τιμολόγησης που προσπαθεί να επιβάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης, είτε περιορίζοντας τις προσφορές μεταφέροντας οριστικά την έκπτωση στην αρχική τιμή, είτε περιορίζοντας δραστικά την πίστωση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν έχουν αγοράσει.

Ως εκ τούτου, συνολικά, υπάρχει αναστάτωση στην αγοράστρια και αβεβαιότητα σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει το τρέχον πρότυπο συναλλαγών και τιμολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαρτίου τίθεται σε ισχύ μέτρο που προβλέπει μείωση της τιμής εκκίνησης ορισμένων κατηγοριών προϊόντων, με υψηλό στοίχημα για την κυβέρνηση

Πρόκειται για ένα ισχυρό «crash test», καθώς ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, παραμένει υψηλός παρά τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφηκαν οι ακόλουθες σημαντικές αυξήσεις σε σχέσης με το προηγούμενο έτος.

Τι θα αλλάξει από την 1η Μαρτίου;

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, που τίθενται σε ισχύ την 1η Μαρτίου, εισήχθησαν πρόσθετα προϊόντα στο μέτρο μείωσης των δανείων από τη βιομηχανία προς τα σούπερ μάρκετ κατά 30%, μεταξύ των οποίων: τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως θεωρήθηκαν πρώτης ανάγκης και δεν συμπεριλήφθηκαν στην αρχική απόφασης Σκρέκας, αν και αναγνωρίστηκε ότι υπήρχε επίσης προβληματισμός υπερβολικών εκπτώσεων σε ορισμένα προϊόντα που έπρεπε να περιοριστούν.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι δραστηριότητες της Skreka εισάγουν στο καταναλωτικό καλάθι προϊόντα βραχύβιας διάρκειας, με ημερομηνία λήξης από 1 έως 30 ημέρες, ώστε να μην απορριφθούν από τον κλάδο και να μην επιστραφούν για καταστροφή, αλλά να φτάσουν στους καταναλωτές.

Με βάση τις δραστηριότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης, επιτρέπεται η προώθηση προϊόντων με την ένδειξη ότι πρόκειται για προϊόντα με πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης και προσδιορίζοντας το ακριβές χρονικό διάστημα πριν από αυτή την ημερομηνία κατά το οποίο επιτρέπεται η πώληση αποθεμάτων σε χαμηλότερη τιμή. τιμή και ταυτόχρονα αποτρέπεται η σπατάλη τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαρτίου θα εφαρμοστεί μέτρο που προβλέπει μείωση της τιμής εκκίνησης ορισμένων κατηγοριών προϊόντων, η οποία θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 30% του αθροίσματος των εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών που χορηγούν οι προμηθευτές στους λιανοπωλητές.

Οι τέσσερις δραστηριότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης στις οποίες έγιναν επεκτάσεις είναι:

1. Περιορισμός παροχών για τα σούπερ μάρκετ. Οι συνολικές εκπτώσεις προμηθευτών μειώνονται κατά 30%, κάτι που μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση των τιμών αυτών των προϊόντων στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε κατηγορίες όπου, κατά τη γνώμη του Συμβουλίου Ανταγωνισμού, έχουν παρατηρηθεί αποκλίσεις. Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν: απορρυπαντικά, προϊόντα καθαρισμού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

2. Αποτροπή αδικαιολόγητων προσαυξήσεων. Οι πωλητές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων δεν μπορούν να οργανώσουν προσφορές για τα προϊόντα που αύξησαν για τρεις μήνες. Το μέτρο αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

3. «Καθαρές» τιμές από χωράφι σε ράφι. Οι προμηθευτές υποχρεούνται να πωλούν προϊόντα σε τιμές λιανικής σε «καθαρές» τιμές (καθαρές τιμές). Επιτρέπεται μόνο πίστωση τιμολογίου έως και 3% για επιστροφές προϊόντων ή αποστολής. Το μέτρο ισχύει για φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψάρια και κρέας.

4. Περιορισμός μικτού περιθωρίου κέρδους για βρεφικά παρασκευάσματα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος έχει τεθεί πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών εισαγωγής, παραγωγής και διανομής βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα. Το ανώτατο όριο ορίζεται ως το άθροισμα των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας για μια δεδομένη κατηγορία προϊόντων και το 7% του εμπορικού κέρδους.