ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χατζηδάκης: Πέντε σημεία όπου η ελληνική οικονομία χρειάζεται βελτίωση

Τι είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την τελετή σχετικά με την παρουσίαση του «Πολιτικού Προϋπολογισμού»

«Ας απομακρυνθούμε από το παλιό ρητό που έχουμε δημιουργήσει ως «Ευαγγέλιο» στην Ελλάδα, ότι τα νούμερα είναι καλά αλλά ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Όσο περισσότερο το πιστεύουμε αυτό, τόσο περισσότερο θα πέφτουμε θύματα δημαγωγών και τόσο περισσότερο κακό θα κάνουμε στον εαυτό μας».

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση σχετικά με την παρουσίαση του «Προϋπολογισμού του Πολίτη», που διοργάνωσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος η Επιστημονικά Ομάδα «Προϋπολογιστική Διαφάνεια» και το Ινστιτούτο Fiscal Studia. . Την πρωτοβουλία ανέλαβαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κατερίνα Σαββαΐδου και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τάσος Αβραντίνης.

Χατζηδάκης τόνισε ότι η προσέγγιση των πολιτών για τις δαπάνες του προϋπολογισμού στη χώρα μας έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί που πρέπει. «Αν δεν είχε αλλάξει αυτή η προοπτική, η Νέα Δημοκρατία δεν θα κέρδιζε τις εκλογές το 2019, πολύ περισσότερο δεν θα τις κέρδιζε ξανά το 2023, γιατί υποσχέθηκε πολύ λιγότερα από τα άλλα κόμματα. Αυτό είναι δείγμα ωριμότητας των πολιτών, αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλαμε», τόνισε.

Ecofin: Έξι προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Πέντε σημεία βελτίωσης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπέδειξε πέντε σημεία που πρέπει να βελτιωθούν για να γίνει πιο ουσιαστική η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό και να ωθηθούν τα κόμματα σε μια πιο αποτελεσματική για την οικονομία κατεύθυνση.

Πρώτον, ενημέρωση πληροφοριών για τους πολίτες. «Όταν ένα μέρος της κοινωνίας ακούει ότι κάποιος υπόσχεται αύξηση των συντάξεων, νομίζει ότι θα φέρει λεφτά από το σπίτι και θα πλουτίσουμε όλοι μαζί. Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες και υπάρχει επίσης ένα σχετικό πρόγραμμα χρηματοοικονομικών πληροφοριών στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο ούτε θα αποφέρει αποτελέσματα εν μία νυκτί. Πρέπει επίσης να τονίσουμε τον εκπαιδευτικό ρόλο του κόμματος, γιατί στην πολιτική όχι μόνο πρέπει να ακούς, αλλά και να εκφράζεις την άποψή σου και να σπρώχνεις την κοινωνία σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση», είπε.

Δεύτερον, η χώρα κατανοεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. «Υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δεσμεύσεις για όλες τις χώρες της ΕΕ. Για παραδείγματα, φέτος ο στόχος – είτε μας αρέσει είτε όχι – είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Δεν μπορεί να τεθεί θέμα αποτελεσμάτων να ξεπεράσουν τους στόχους», είπε ο Χατζηδάκης.

Τρίτον, ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Μπορείτε να ακούσετε τα πάντα, από την αντίδρασης των ΜΑΤ στη διαδήλωση μέχρι το ασανσέρ στην Ακρόπολη. Επιπλέον, στη συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική, η μόνη κριτική ήταν ότι «δίνουμε πολύ λίγα».

Τέταρτον, ανάπτυξη ιδεών πλαισίου για τον έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, βάσει του ελέγχου που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Επιτροπή σχετικά με την πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Πέμπτον, δεν γίνεται συζήτηση για τον προϋπολογισμό εκτέλεσης. «Ο προϋπολογισμός απόδοσης δεν έχει μόνο κοστούς και στόχους, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αν εξαιρέσω τον συνάδελφο της αντιπολίτευσης που τον ανέφερε στη βουλή, κανείς άλλος δεν το σχολίασε», σημείωσε ο Χατζηδάκης.

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαιρέτισε την πρωτοβουλία κατάρτισης του «Πολιτικού Προϋπολογισμού». «Πρόκειται – τόνισε – είναι ένα κίνημα που έχει στόχο να φωτίσει την πραγματικότητα στην οικονομία και να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία ιδιαίτερης σημασίας γιατί μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την κοινωνία να κατανοήσει τη σημασία του προϋπολογισμού για την καθημερινή μας ζωή, τη ζωή μας, τα νοικοκυριά μας και τα παιδιά μας.