Φέτος, η Καθαρά Δευτέρα πέφτει στις 18 Μαρτίου, ακριβώς σε μία εβδομάδα από τώρα.
Πολλοί πιστεύουν ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία, αλλά δεν είναι, ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν αργά αυτήν την ημέρα.
Πώς πληρώνεται η Καθαρά Δευτέρα;
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης της Συνομοσπονδίας Μισθωτών και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, οι ιδιώτες επιχειρηματίες στη χώρα μας καθυστερούν όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει αναγνωριστεί ως ημέρα άδειας από την απασχόληση από τις διατάξεις του Εργατικού Κώδικα συγκεκριμένης εταιρείας, εθίμων και επαγγελματικής πρακτικής, κατά την οποία η εταιρεία παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Εάν οι εργαζόμενοι δεν εκτελούν απασχόληση σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεν δικαιούνται μείωση των αποδοχών, ενώ οι ημερομίσθιοι δικαιούνται ημερομίσθια (άρθρο 2 παρ. 3 ΝΔ 3755 /1955).
Εάν φέτος η επιχειρηματίας λειτουργεί κατ’ εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει SEZ, Κανονισμών Εργασίας, επιχειρηματικών εθίμων ή τελωνείων), τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση 1/25 για πλήρη απασχόληση και αυτοί που αμείβονται σε καθημερινή βάση πρόσθετη ημερήσια αμοιβή, από την ωριαία τιμή της οποίας θα χρεώνεται μπόνους 75% για απασχόληση τις επίσημες αργίες.
Κλειστά τα σούπερ μάρκετ, αλλά ανοιχτά τα αρτοποιεία και η Βαρβάκειος αγοράστρια
Φούρνοι για τον αγαπημένο σας Λαγανά
Ζαχαροπλαστείο για χαλβά και άλλα σαρακοστιανά γλυκά
Βαρβάκειος Αγοράστρια (9 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής έως αργά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας)
Αγοράστρια ενοικίασης (Κυριακή πρωί έως καθαρό απόγευμα Δευτέρας)
Λαϊκές αγορές: Λειτουργούν κανονικά όπου υπάρχουν
Τι είναι η Καθαρά Δευτέρα και πώς γιορτάζεται;
Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, ανάλογα με την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα, πέφτει κάθε χρόνο στην αρχή της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 ημέρες πριν από το ελληνορθόδοξο Πάσχα και, φυσικά, πάντα τη Δευτέρα.
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτή η ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και το τέλος του Halloween. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάζεται έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.
Είναι ημέρα νηστείας, αλλά και αργία για τους χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί 40 ημέρες, δηλαδή τις ημέρες της νηστείας του Χριστού στην έρημο. Γιορτάζεται 48 μέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα, το χριστιανικό Πάσχα.
Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα και είναι επίσημη αργία. Σε όλη την Ελλάδα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο αυτήν την ημέρα, ταράμ, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασόλια χωρίς λάδι.
Τα κυριότερα έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και τα λεγόμενα Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από τη Μικρά Ασία πρόσφυγες. Στα Μεστά και στον Όλυμπο και στο Λιθί της Χίου αναβιώνει το έθιμο του Αγά, οι ρίζες του ανάγονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας, όπου στην παράσταση ο Αγάς ως κριτής καταδικάζει χιουμοριστικά το κοινό.
Ένα άλλο έθιμο με ρίζες στην Τουρκοκρατία είναι να ντύνουν έναν κάτοικο της Αλεξανδρούπολης σε μπέη και να γυρίζουν την πόλη κάνοντας ευχές. Οι κάτοικοι του Πόρου καθαρίζουν τα πιάτα τους από το λίπος από κρέας που τρώγονται κατά τη διάρκεια του Halloween, σύμφωνα με ένα έθιμο που ονομάζεται kardsma.
Σε μερικά χωριά της Κέρκυρας γίνεται ο Χορός των Πατέρων, κατά τον οποίο οι ιερείς ετοιμάζουν χορό και ακολουθούν οι γέροντες. Στην Κάρπαθο, κάτοικοι που έχουν ανταλλάξει άσεμνες χειρονομίες οδηγούνται στο Λαϊκό Δικαστήριο Απρεπών Πράξεων από Τζαφιέδες, ή χωροφύλακες, για να αποδοθεί δικαιοσύνη από τους σεβαστούς κατοίκους της πόλης.
Αλευροποίηση στο Γαλαξίδι, όπου οι λάτρεις του καρναβαλιού αλείφονται με αλεύρι και χορεύουν κυκλικά. Στη Μεθώνη Μεσσηνίας παντρεύεται ο Κουτρούλης, που είναι μια αναπαράσταση αληθινού γάμου του 14ου αιώνα, ενώ στη Νέδουσα οι αγρότες καλούν την ευημερία με το καρναβάλι του χωριού τους.
Στη Γουόνικα, ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος με ένα γάιδαρο που περνά μέσα από το χωριό καταλήγει σε φλεγόμενη βάρκα σύμφωνα με το έθιμο του Αχυρενίου-Γληγοράκη, ενώ στη Θήβα γίνεται βλάχικος γάμος όπου ο γαμπρός ξυρίζει το κεφάλι του για να παντρευτεί έναν χωρικό μεταμφιεσμένο σε ένας άντρας. Νυφη. Τέλος, οι Μουτζούρηδες στο Πολύσιτο Βιστωνίδα αλείφουν καπνό στους καλεσμένους του χωριού.