Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Πάνω από το όριο της ευρωζώνης, η Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του πληθωρισμού για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή είναι η {αξιολόγηση} που παρουσιάζει το Παρατηρητήριο Πληθωρισμού, νέα τακτική έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος. Το «Inflation Monitor» θα δημοσιεύεται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος για την ενημέρωση του κοινού για τις εξελίξεις των τιμών.
Σύμφωνα με το πρώτο «Inflation Monitor» της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ οι εκτιμήσεις των τεχνοκρατών της ΕΚΤ που περιλαμβάνονται στην έκθεση δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει υψηλότερος. 2% έως το 2026, παραμένοντας σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, τόσο στον γενικό δείκτη όσο και στο λεγόμενο διαρθρωτικός πληθωρισμός.
Αναλυτικά, η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, με βάση τις ασκήσεις των τεχνοκρατών της ΕΚΤ, εκτιμά ότι φέτος ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κλείσει στο 2,8%, έναντι 2,3% στην ευρωζώνη, ενώ προβλέπει πληθωρισμό 2,2% το 2025 στην Ελλάδα έναντι 2% στην ευρωζώνη και 2,1% το 2026 έναντι 1,9% στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα συνεχίζει να κυριαρχεί στον διαρθρωτικό πληθωρισμό, δηλαδή στον πληθωρισμό εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Εκεί, το 2024 αναμένεται να κλείσει με ρυθμό 3% στην Ελλάδα έναντι 2,6% στην ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, το 2025, ο διαρθρωτικός πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει σε 2,3% έναντι 2,1% στη ζώνη του ευρώ και 2,2% το 2026 έναντι 2% στη ζώνη του ευρώ.