Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Το κύκλωμα απάτης για τον ΦΠΑ έχει «γλυκάνει» από εικονικές εταιρείες που έχουν συσταθεί με κύριο σκοπό τη φοροδιαφυγή, παρά τα ηλεκτρονικά «ραντάρ» και τους προληπτικούς ελέγχους που έχουν θέσει σε {εφαρμογή} οι αρχές επιβολής του νόμου.
Μια νέα διάσταση του φαινομένου με λεία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ φέρνουν στο φως οι έρευνες του ΣΔΟΕ, που έδειξαν ότι εκτός από εποχιακές επιχειρήσεις (εστιατόρια, τουρισμός κ.λπ.) ή βραχύβιες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου (κινητή τηλεφωνία, κ.λπ.) που «ανοίγουν «κλείνουν και κλείνουν» κατά βούληση μόλις αναλάβουν το ΦΠΑ, υπάρχουν άλλοι που λειτουργούν νόμιμα εδώ και χρόνια, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και σε τομείς που δεν θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», και επίσης χρησιμοποιήστε τα «παράθυρα» που δίνει ο νόμος για να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας.
Τα στερεότυπα σπάει η πρώτη μεγάλη επιτυχίας του ΣΔΟΕ φέτος, που πέτυχε η Περιφερειακή Καθοδήγηση Αττικής, η οποία εκκαθάρισε όμιλο επιχειρήσεων (με γραφεία στον Ασπρόπυργο, το κέντρο της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη) που νομίμως:
– εισάγουμε ζάχαρη από την Ιταλία στην Ελλάδα εδώ και χρόνια! Ως ενδοκοινοτική συναλλαγή δεν υπέστη τελωνειακό έλεγχο. Στη συνέχεια, μέσω των εμπλεκόμενων εταιρειών, παραδόθηκε στην εγχώρια αγοράστρια, σε σούπερ μάρκετ, κατοικίες και επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα, κυρίως σε ανυποψίαστους πελάτες. Αν και η ζάχαρη υπόκειται σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, οι ακτιβιστές κέρδισαν 7.343.893 ευρώ λόγω μη επιστροφής του αναλογούντος ΦΠΑ και επιπλέον 18 εκατ. ευρώ σε φόρο εισοδήματος.
– προχώρησε σε ρυθμίσεις οφειλών για να αποφύγει την καταβολή φόρων για ποσά που παρουσίαζε ως νόμιμα. Βασικά έκαναν δόσεις που τελικά δεν εξόφλησαν. Ο έλεγχος των ενδιαφερόμενων εταιρειών διενεργήθηκε σε διάστημα πέντε ετών και διαπιστώθηκε ότι είχαν ακόμη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 63.735.210 ευρώ.
Αλλάζουν «πρόσωπα»
Συνολικά, τα περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ που δεν εισέπραξε ποτέ το κράτος αφορούν συνολικά 17 εμπλεκόμενες εταιρείες. Ωστόσο, μόνο οι επτά που εντόπισε το ΣΔΟΕ αναφέρονται ως πραγματικοί «παίκτες». Οι υπόλοιπες 10 εταιρείες ήταν εικονικές και απασχολούσαν υπεύθυνους «άνθρωπους» (ηλικιωμένους, εθισμένους στα ναρκωτικά ή ζώντας σε απόλυτη φτώχεια) που έδιναν έναντι αμοιβής τα στοιχεία και την ταυτότητά τους για να ανοίξουν εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς.
Όλα τα εκατομμύρια και τα τιμολόγια που πέρασαν από εικονικές εταιρείες εξυπηρετούσαν τα 7 «νόμιμα» που κρύβονταν πίσω τους. Στην {περίπτωση} των εικονικών τιμολογίων συναλλαγών, οι πραγματικοί υπαίτιοι «έσβησαν» και «προώθησαν» ΦΠΑ πολλών εκατομμυρίων.