Πώς να χτίσετε μια αποτελεσματική και δυναμική σχέσης μεταξύ επιχειρηματιών και φοιτητών
Η αλληλεπίδραση έρευνας αγοράς και λιανικής ήταν το κύριο θέμα του διήμερου συνεδρίου της ΕΣΕΕ «The Future of Retail 2024».
«Το μέλλον του λιανικού εμπορίου 2024»: το λαθρεμπόριο καπνού είναι η κύρια αιτία φοροδιαφυγής
Λήψη κονδυλίων της ΕΕ και αποτελέσματα «ανοιχτής» έρευνας για εταιρείες
Η κ. Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές προτεραιότητες. Πρώτον, το αίτημα για ευρωπαϊκούς πόρους, αν και πολύ ευπρόσδεκτο, πρέπει να είναι «σωστό και εφαρμόσιμο» και να έχει συγκεκριμένους και συνεκτικούς στόχους. Ταυτόχρονα, όλα τα αποτελέσματα της χρηματοδοτούμενης έρευνας θα πρέπει να είναι ανοιχτά και να φτάσουν σε όλους τους επιχειρηματίες, κάτι που ήδη κάνει η ΕΣΕΕ.
Αποτελεσματική και δυναμική σχέσης μεταξύ επιχειρηματιών και φοιτητών
Ο Σάββας Χατζηχριστοφής, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας και Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ακαδημαϊκό ίδρυμα Νεάπολης στην Πάφο, έδωσε το παραδείγματα των κυπριακών πανεπιστημίων και πώς προσπαθούν να προσελκύσουν «υψηλού επιπέδου υποψηφίους διδάκτορες». Βασικός άξονας αυτής και άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων είναι η δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασίας με τις επιχειρήσεις και προς όφελος τόσο των φοιτητών όσο και των επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων δημιουργείται μια αποτελεσματική και δυναμική σχέσης.
Συντονισμένες και στοχευμένες πολιτικές
Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, η απασχολησιμότητα και η αποδοχή «ανθρώπων υψηλής εξειδίκευσης» είναι ακόμη χαμηλή, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ακαδημαϊκό {επίπεδο}, εξήγησε ο Νίκος Παπαδάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι κύριοι λόγοι είναι τα ανθεκτικά παθογόνα που άφησε η κρίση και κυρίως η σχετική πτώση της τεχνολογικής προόδου. Για να τα ξεπεράσουν, χρειάζονται συντονισμένες και στοχευμένες πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης.
Κερδίστε – κερδίστε τη συνέργεια έρευνας και αγορών
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξήγησε ότι η συνέργεια έρευνας και αγοράς είναι σημαντική και «δικαιολογημένη» γιατί προσφέρει οφέλη και για τους δύο επιχειρηματίες και καταναλωτές. Είναι συνήθως μια win-win κατάσταση. Στο σημαντικό σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, ο οποίος τόνισε ότι «η συνεργασίας επιχειρήσεων και πανεπιστημίου είναι μονόδρομος».
Στο ίδιο πνεύμα, η κ. Βάλια Αρανίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Καποδιστριακού Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διευθύντρια ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και συντονίστρια του πάνελ, ανακοίνωσε την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΣΕΕ και ΙΤΕ. .