ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχεται Jobmatch: η νέα εφαρμογή ΔΥΠΑ για κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό

εικόναεικόνα
Κάντε κλικ στις Ειδήσεις Google στο Ergasiakanea.eu και πατήστε το κουμπί “Ακολουθήστε”.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 50.000 κενές θέσεις στον τουριστικό κλάδο – σε ποιες ειδικότητες

Τον Απρίλιο, η ΔΥΠΑ θα λανσάρει μια νέα πλατφόρμα που θα υποστηρίζει 50.000 κενές θέσεις εργασίας που έχουν εγγραφεί στον τουριστικό τομέα. Σκοπός της πλατφόρμας είναι η ενίσχυση του λεγόμενου αντιστοίχιση εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.


Πιο συγκεκριμένα, θα δώσει τη ικανότητα στον εργαζόμενο, αφού κατεβάσει την εφαρμογή jobmatch από το App Store ή το Playstore και ολοκληρώσει το προφίλ του, να διαμορφώσει τις επιλογές του χρησιμοποιώντας φίλτρα, π. επίσης σε ποιο εύρος μισθών.

Πώς θα γίνει το «ταίριασμα».

Ταυτόχρονα, οι εργοδότες θα μπορούν να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να δημιουργήσουν μια άμεση σύνδεσης (ταίρι) με έναν εργαζόμενο σε ανοιχτή θέση, με βάση τον τομέα δραστηριότητάς του, το εύρος των αποδοχών του και την αξιολόγησή του.

– Διαφήμιση –

Στη συνέχεια, εάν υπάρξει αντιστοιχία μεταξύ του εργαζόμενου και του εργοδότη, θα προγραμματιστεί άμεσα μια συνέντευξη για δουλειά, τόσο μέσω βιντεοκλήσης όσο και τηλεφωνικά, σε λιγότερο από 4 λεπτά.


Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή της ΔΥΠΑ για τους κλάδους προσωρινής και μόνιμης απασχόλησης στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού, η οποία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη ενέργεια είχε γίνει και το 2022, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα, γιατί δικαίωμα εισόδου στην πλατφόρμα είχαν μόνο όσες εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν παρά τις ελλείψεις προσωπικού.

Το προβληματισμός των ελλείψεων στον τουρισμό

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η έλλειψη ανέρχεται στις 53.000 και μαζί με τις κενές θέσεις στον κλάδο της εστίασης αγγίζει συνολικά τις 80.000.

– Διαφήμιση –

«Δεν υπάρχουν σεφ, μάγειρες, ρεσεψιονίστ, υπηρέτριες, κηπουροί», λένε οι υπεύθυνοι του τουρισμού. Ξενοδόχοι από το νότο, σε Κρήτη και Ρόδο, κλέβουν στην κυριολεξία εργάτες από ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, δελεάζοντάς τους με υψηλότερο μισθό 200-300 ευρώ. Έχουμε αυξήσει τους μισθούς για να προσελκύσουμε ή να διατηρήσουμε το περσινό προσωπικό. Ωστόσο, οι ελλείψεις είναι πολλές και δεν μπορούν να καλυφθούν από τους εργαζόμενους που φτάνουν εάν προέρχονται από τρίτες χώρες. Οι αλλοδαποί εργάτες προορίζονται αποκλειστικά για επαγγέλματα με γαλάζια και άλλα επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης».

Το 2023, μια από τις καλύτερες χρονιές για τον τουρισμό, έκλεισε με 1 στις 5 θέσεις εργασίας να μένουν ακάλυπτες, ειδικά σε ξενοδοχεία και εταιρείες στο κέντρο που κατακλύζεται καθημερινά από τουρίστες.

«Στον τουρισμό – λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων τουρισμού και εστίασης, Γιώργος Χοτζόγλου – οι εποχικοί εργαζόμενοι εργάζονται για μικρό χρονικό διάστημα και φεύγουν λόγω δύσκολων συνθηκών εργασίας. Προτιμούν να εργάζονται στην Ισπανία, την Κροατία και την Κύπρο. Οι αιτήσεις για επαναπρόσληψη είναι κατά 34% λιγότερες από πέρυσι. Ήδη έχουν αναφερθεί 12.000 ελλείψεις σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Φανταστείτε πόσο δυσμενείς συνθήκες θα ξεκινήσουν τη σεζόν. Υπηρέτριες που βγαίνουν το βράδυ είναι δύσκολο να βρεθούν γιατί ο ξενοδόχος τις αναγκάζει να καθαρίσουν 25 δωμάτια τις ώρες εργασίας. Το αφήγημα της κάλυψης των κενών με εργαζόμενους από τρίτες χώρες δεν ισχύει στην πράξη. Πέρυσι εγκρίθηκαν 9.000 μεταθέσεις και λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, μόνο 300 άτομα μπόρεσαν τελικά να εργαστούν. Οι μισθολογικές αυξήσεις στον κλάδο στα επίπεδα του 5,5%+5% είναι όντως σημαντικές και προετοιμαζόμαστε για μια νέα κλαδική συμφωνία με τους εργοδότες πολύ πριν λήξει η προηγούμενη. Ωστόσο, οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται πιστά και να παρέχονται κίνητρα στους εποχικά εργαζόμενους».

– Διαφήμιση –

Πηγή: imerisia.gr