Η εγγονή του ιδρυτή της Clarins, Prisca Courtin, «βλέπει» πολυτελή ξενοδοχεία και εξαγορές επωνυμιών ως μέρος του επόμενου κύκλου επενδύσεων της εταιρείας
Οι κληρονόμοι του γαλλικού γίγαντα περιποίησης δέρματος Clarins αγωνίζονται μετά τη μάχη με τον κολοσσό της βιομηχανίας L’Oreal για να εξαγοράσουν τη δημοφιλή αυστραλιανή μάρκα Aesop – και χάνουν.
Η «μάχη» τράβηξε την προσοχή των διαπραγματευτών της Famille C Participations SAS, μιας επενδυτικής εταιρείας που δημιουργήθηκε από την οικογένεια Courtin-Clarins για να επενδύσει μερίσματα κοντά στην οικογενειακή επιχειρηματίας που παράγει εκατομμύρια. Τώρα η παράταξη θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την αναγνώριση για να αναζητήσει νέες επενδύσεις, με στόχο να διπλασιάσει την αξίας των μετοχών της έως το 2030.
L’Oréal: «Άσχημα» αποτελέσματα και πτώση των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας καλλυντικών
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος Clarins αντιμετωπίζει τον γίγαντα L’Oreal. Ήταν το 2019 όταν, σε μια διακριτική δήλωση, οι δύο όμιλοι επιβεβαίωσαν ότι είχαν υπογράψει συμφωνία για την πώληση των εμπορικών σημάτων Mugler και των αρωμάτων Azzaro ως {αποτέλεσμα} της εξαγοράς από τη L’Oréal του τμήματος αρωμάτων Clarins. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μάρκες Mugler, Thierry Mugler (μόδα), Clarins Fragrance Group (CFG), CFG France, Cosmeurop και CFG UK μεταφέρθηκαν στη L’Oreal. Αυτή η δραστηριότητα απέφερε πωλήσεις αξίας περίπου 340 εκατομμυρίων ευρώ το 2018.
Από τότε, η ομάδα συνέχισε την πορεία της, παραμένοντας σαν κόρη οφθαλμού, στα χέρια της οικογένειας. Και είναι λογικό, αφού σύμφωνα με τον Olivier Courtin-Clarins -εκπρόσωπο της δεύτερης γενιάς της εταιρείας- «ένα αντιγηραντικό προϊόν Clarins πωλείται στον κόσμο κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα».
Η εταιρεία, που ξεχώρισε από νωρίς με τα Ινστιτούτα Αισθητικής της, όπου χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα της και την κάρτα πιστότητας που προσέφερε με προϊόντα που αγόραζαν οι πελάτες της, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό δίκτυο φανατικών καταναλωτών, εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού το 1984. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έγινε η πρεμιέρα των προϊόντων μακιγιάζ και μια δεκαετία αργότερα κυκλοφόρησε και σειρές περιποίησης δέρματος για άνδρες.
Τρίτη γενιά
Το 2008, η εταιρεία επανήλθε οριστικά στην οικογενειακή ιδιοκτησία. Οι εγγονές Virginie, Claire, Prisca και Jenna Courtin-Clarins εντάχθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο λίγο αργότερα και έγιναν διάφορες διοικητικές αλλαγές για τη βελτίωση της δομής της εταιρείας.
Τον Φεβρουάριο του 2022, η Clarins εισήλθε επίσημα σε μια νέα φάση της ιστορίας της, εγκαινιάζοντας μια νέα εταιρική διακυβέρνηση που επισημοποίησε τη μετάβαση της εταιρείας από τη δεύτερη στην τρίτη γενιά. Από τον Olivier και τον Christian Courtin, δύο γιους του ιδρυτή που συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη ιδεών της εταιρείας. Υπεύθυνος για 40 χρόνια επιχειρηματικής διαχείρισης, ο Christian Courtin έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της Clarins σε 130 χώρες, επιτρέποντας στη μάρκα καλλυντικών να εξάγει το 93% των προϊόντων της, τα οποία όλα αναπτύσσονται και κατασκευάζονται στη Γαλλία.
Η κόρη του, Virginie Courtin, είναι αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής της πολιτικής ΕΚΕ της εταιρείας από το 2018. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αυτή και η ξαδέρφη της Πρίσκα Κόρτιν -δύο από τις εγγονές του ιδρυτή συνολικά- ανέλαβαν τη καθοδήγηση του ομίλου μαζί με τους ηλικιωμένους και τον Τζόναθαν Ζρίχεν, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Η Virginie Courtin έγινε Διευθύνουσα Σύμβουλος και η Prisca Courtin έγινε πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου, το οποίο επιβλέπει τη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας.
Η Prisca αποφοίτησε από το Queen Mary University του Λονδίνου με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ξεκίνησε μια επιχειρηματίας νυχιών πριν ενταχθεί στην Clarins λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν.
Ομορφιά
Από την ίδρυσή της το 1954, η Clarins μεταδίδει το πάθος της για την ομορφιά από γενιά σε γενιά. Από το εμβληματικό λάδι χειλιών Lip Comfort μέχρι το βάλσαμο Beauty Flash με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και τα προϊόντα του που αγοράζονται τακτικά από διασημότητες και διασημότητες όπως η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, η Clarins πάντα προσπαθούσε να είναι συνώνυμη με την αυθεντική γαλλική ομορφιά, υποστηρίζοντας την επιθυμία των γυναικών να αισθάνονται καλύτερα. δικός μου τρόπος.
Ο κλάδος αποτελεί περίπου το 70% του χαρτοφυλακίου του, αριθμός που η οικογένεια σκοπεύει να διατηρήσει σταθερό, ώστε οι επωνυμίες να μπορούν να λάβουν στήριξης από την Clarins σε τομείς όπως η έρευνας και η ανάπτυξη ιδεών, το ανθρώπινο {δυναμικό} και η πλοήγηση στο περίπλοκο ρυθμιστικό τοπίο του κλάδου.
Οι πωλήσεις της εταιρείας ομορφιάς και μακιγιάζ αυξήθηκαν 9% πέρυσι στα 1,83 δισεκατομμύρια ευρώ, με σχεδόν το 95% αυτών να προέρχονται από χώρες εκτός Γαλλίας. Τα έσοδα του ομίλου είναι 193,4 εκατομμύρια δολάρια. Η Clarins έχει 282 υπαλλήλους και αναλογία εσόδων ανά εργαζόμενο 685.755 $. Τα κορυφαία έσοδά της το 2023 ήταν 193,4 εκατομμύρια δολάρια.
Επενδυτικός βραχίονας
Η Prisca Courtin, τώρα 37, είναι επικεφαλής της Famille C, η οποία έχει περάσει τα τελευταία έξι χρόνια δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών ομορφιάς και τεχνολογίας και, πιο πρόσφατα, πολυτελών ξενοδοχείων.
Ξεκίνησε το Famille C το 2018, μια δεκαετία αφότου η οικογένειά της πήρε την Clarins ιδιωτική μετά από σχεδόν ένα τέταρτο αιώνα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.
Η Famille C έχει επενδύσει σε τέσσερις επωνυμίες καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των πλειοψηφικών μετοχών της ILIA και της Pai, οι οποίες παράγουν ετήσια έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Αν και συμμετέχει επίσης σε πολλές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Omi, που ασχολείται με τη μοντελοποίηση προϊόντων 3D, η PILI, που παράγει βιώσιμες βαφές ή η Spore.Bio, που ειδικεύεται σε μικροβιολογικά εργοστάσια – όλες αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη φροντίδα του δέρματος. Πρόσφατα επένδυσε 130 εκατομμύρια ευρώ στον ξενοδοχειακό όμιλο Evok Collection, που συνιδρυτής ήταν ο Pierre Bastid.
Η μετακόμιση σε πολυτελή ξενοδοχεία δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου της οικογένειας. Το καθήκον της ήταν να επενδύσει σε νέες μάρκες, καινοτόμες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Clarins και την ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με την Prisca Courtin, το να παίζεις αποκλειστικά στο real estate δεν έχει αποδώσει καρπούς. Αντίθετα, η μετάβαση της Famille C στη βιομηχανία της φιλοξενίας προέκυψε από τη συνεργασίας των Clarins και Evok για τη παραγωγή ενός σπα στο Hotel Brach στο Παρίσι, μια πρώην εγκατάσταση διαλογής ταχυδρομείου που ανακαινίστηκε από τον Philippe Starck.
«Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση ενός ξενοδοχείου στις Άλπεις στο Courchevel», είπε ο Evok για την εταιρεία. «Ήθελαν να αγοράσουν ακίνητα και χρειάζονταν μέρος». Η οικογένεια συνέχισε την επένδυση, αλλά οι συνεργάτες εξακολουθούν να αναζητούν μια τοποθεσία σε ένα χιονοδρομικό κέντρο στις γαλλικές Άλπεις. Επιπλέον, ο όμιλος λειτουργεί εκεί και το εργαστήριο Domaine Clarins.
Σύμφωνα με την εγγονή του ιδρυτή, η Clarins Famille C έχει πολλά μετρητά και πίστωση για να κάνει δύο ακόμη μεγάλες εξαγορές τα επόμενα δύο χρόνια.
«Ελπίζουμε ότι μέχρι το 2026 θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε νέες μάρκες που θα είναι συμπληρωματικές με ό,τι έχουμε στον τομέα της ομορφιάς», δήλωσε ο Courtin στο Business Post. «Δεν κάνουμε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Προτιμούμε να τοποθετούμαστε με ισχυρές επωνυμίες και ιδρυτές που απευθύνονται στις επόμενες γενιές, οι οποίες έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους boomers».
Ο όμιλος Clarins έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής καλλυντικών για 135 εκατομμύρια ευρώ σε έκταση 13,5 εκταρίων στο Troyes στη βορειοανατολική Γαλλία. Αυτό θα είναι το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής του ομίλου, δίπλα σε αυτό στο Pontoise κοντά στο Παρίσι, του οποίου οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.