ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μέση Ανατολή: Οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και το Ιράν

Οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας με το Ισραήλ και το Ιράν με βάση στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών

Αναλυτές και οικονομολόγοι κρατούν την ανάσα τους παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς μια πιθανή επέκταση της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν θα οδηγούσε την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά.

Η ανησυχία για τις συνέπειες είναι μεγάλη στις διεθνείς αγορές, αλλά και στην Ελλάδα.

Κορκίδης-ΕΒΕΠ: Αναστέλλεται το ελληνικό εμπόριο

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα μας αναπτύσσει δυναμικά τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο τις επενδύσεις και τον τουρισμό. ενώ με το Ιράν οι εμπορικές μας σχέσεις είναι περιορισμένες. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι κατηγορίες αγαθών που διακινούνται και από τις δύο χώρες.

Χαλιά και φιστίκια από το Ιράν

Η οικονομική, εμπορική και επενδυτική συνεργασίας Ελλάδας-Ιράν είναι περιορισμένη σε σχέσης με το παρελθόν λόγω της επιβολής διεθνών κυρώσεων στη χώρα της Μέσης Ανατολής, αλλά το {επίπεδο} συνεργασίας παραμένει ικανοποιητικό. Τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες σε διάφορους τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός και η γεωργία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ιράν ανέρχονται σε 20,58 εκατ. δολάρια έναντι ιρανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα 34,60 εκατ. δολαρίων.

Οι ελληνικές εξαγωγές περιλαμβάνουν φάρμακα, ροδάκινα σε φέτες (2,3 εκατομμύρια δολάρια), προϊόντα ασβέστη και τσιμέντο, λιπάσματα, υγρά μαντηλάκια (1,2 εκατομμύρια δολάρια), μηχανήματα (0,86 εκατομμύρια δολάρια) και ξυράφια (0,73 εκατομμύρια δολάρια). Εξάγουμε επίσης μαρμελάδες (0,80 εκατομμύρια δολάρια) και επεξεργασμένους επιταχυντές από καουτσούκ (0,48 εκατομμύρια δολάρια) στο Ιράν. Οι κύριες ελληνικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 49,3% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας προς το Ιράν.

Με τη σειρά της, η Ελλάδα εισάγει ιρανικά πετροχημικά προϊόντα (αιθυλένιο, πολυμερή στυρολίου) συνολικής αξίας 13,2 εκατ. USD. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν επίσης οι εισαγωγές ξηρών καρπών (9,01 εκατ. δολάρια) και ιρανικών χαλιών (4,99 εκατ. δολάρια). Εισάγουμε επίσης κράματα σιδήρου από το Ιράν (αξίας 0,63 εκατ. USD).

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία είναι οι τρεις κύριοι εμπορικοί εταίροι του Ιράν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξίας των διμερών σχέσεων είναι 1 δισ. ευρώ, 658 εκατ. ευρώ και 333 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ από το Ιράν περιλαμβάνουν φρούτα, ξηρούς καρπούς, σίδηρο, χάλυβα, πλαστικά, τσάι, μπαχαρικά και χαλιά.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στη χώρα της Μέσης Ανατολής ανήλθαν σε 3 δισ. δολάρια και προέρχονταν κυρίως από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Αφορούν κυρίως μηχανολογικό εξοπλισμό, φάρμακα, ιατρικά εργαλεία και δημητριακά.

Εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές στο Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 54,9% σε σχέσης με το 2021. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 850 εκατ. ευρώ έναντι 548,78 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

Το σημαντικότερο στοιχείο των ελληνικών εξαγωγών το 2022 ήταν η μεγάλη, κατά 182,5%, αύξηση των πετρελαιοειδών και των διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται κυρίως στην ανάπτυξη ιδεών της βιομηχανίας εξόρυξης υδρογονανθράκων και στον κατασκευαστικό τομέα του Ισραήλ, όπως σωλήνες χαλκού, σιδηροσωλήνες, αγωγούς.

Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ

Η Jumbo είναι μια από τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ. Στα τέλη Μαρτίου, η εταιρεία του επιχειρηματία Απόστολου Βακάκη άνοιξε το πρώτο κατάστημα της ομώνυμης αλυσίδας στην «πόλη των βασιλιάδων» Εϊλάτ, με σκοπό να επεκτείνει το brand και σε άλλες πόλεις τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Corinth Pipe Works είναι παρούσα και στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Chevron Mediterranean Limited υπέγραψε σύμβαση με την Corinth Pipe Works για την κατασκευή ενός αγωγού από χάλυβα. Σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, της ανατέθηκε επίσης σύμβαση για την κατασκευή και παράδοσης περίπου 118 χιλιομέτρων χαλυβδοσωλήνων με ευθύγραμμο τόξο συγκολλημένου τόξου (SAWL) για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Leviathan. Ο Κολιός μπορεί να βρεθεί και στα ράφια των ισραηλινών σούπερ μάρκετ. Η ελληνική γαλακτοκομική εταιρεία συνεργάζεται από το 2011 με τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής τροφίμων στο Ισραήλ, τη Shufershall.

Φυσικά, η Energean δραστηριοποιείται και στο Ισραήλ στην διερεύνηση και εκμετάλλευση υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Πρόσφατα σύναψε νέα 15ετή σύμβαση για την πώληση φυσικού αερίου με την Eshkol Energies Generation LTD. Η Energean προμηθεύει επί του παρόντος φυσικό αέριο και στους τέσσερις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που ιδιωτικοποιήθηκαν από την Israel Electric Corporation, δηλαδή τους Ramat Hovav, Alon Tavor, East Hagit και Eshkol.