ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Rolf Strauch: «Η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης πρέπει να επιταχυνθεί»

Table of Contents

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλά για τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σήματα και την ανάγκης να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά βλέπουμε κάποια ελαφρώς ανησυχητικά σημάδια τελευταία, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του EMS Rolf Strauch σε συνέντευξή του στο Vimy, συνιστώντας στην Ελλάδα να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια, αλλά η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή τη στιγμή που η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να γίνει αυστηρότερη. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανάγκης αύξησης των δαπανών, ιδίως στον αμυντικό τομέα. Τι συνέπειες βλέπετε;

Οικονομία: Κυβερνητικές ανησυχίες για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

«Υπάρχουν σημάδια ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να χαλαρώσει, αλλά ο χρόνος και ο ρυθμός θα καθοριστούν από τις εξελίξεις του πληθωρισμού. Αρκετές χώρες έχουν βγει από την πανδημία του Covid-19 και την κρίση κόστους ζωής με υψηλότερο χρέος. Ορισμένα έχουν επίσης μεγάλα ελλείμματα. Οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς κραδασμούς, να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα και να χαλαρώσουν τις προσδοκίες της αγοράς για χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέος.

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα χρέους και ελλειμμάτων θα πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες εξυγίανσης, δημιουργώντας αποθέματα ασφαλείας έναντι απροσδόκητων κραδασμών και μελλοντικών προκλήσεων. Ωστόσο, η εστίαση θα πρέπει να είναι στη μείωση των λιγότερο παραγωγικών δαπανών και όχι στις επενδύσεις.

Χρειάζεται να διατηρήσουμε πόρους για μελλοντικές επενδύσεις, με ταυτόχρονη μείωση των μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν κατά την πρόσφατη κρίση κόστους ζωής που κατέστησαν περιττά».

Ωστόσο, οι οικονομικές ανάγκες για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων είναι μεγάλες. Θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ταυτόχρονα περισσότερος δημοσιονομικός χώρος;

«Τα τελευταία χρόνια, η ευρωζώνη έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση κρίσεων, επίσης χάρη στα κατάλληλα μέτρα πολιτικής. Ωστόσο, η ανάπτυξη ιδεών παραμένει ασθενής και η Ευρώπη, ως ανοιχτή οικονομία, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην παγκόσμια οικονομία από τις ΗΠΑ. Αυτό καθιστά την περιοχή πιο ευάλωτη σε κραδασμούς ενόψει της αβεβαιότητας του παγκόσμιου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Αντιμετωπίζουμε τρεις κύριες μελλοντικές προκλήσεις: δημογραφία, το κοστούς της γήρανσης – που αποτελεί επίσης προβληματισμός για την Ελλάδα – τον γεωοικονομικό κατακερματισμό και την κλιματική αλλαγή. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί τον σωστό συνδυασμό πολιτικών, με τις χώρες να εστιάζουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε ευρωπαϊκό {επίπεδο}, πρέπει να οικοδομήσουμε στην ενιαία αγοράστρια.

Η περαιτέρω ολοκλήρωση, ιδίως στους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, είναι ζωτικής σημασίας. Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι μια πλήρως ανεπτυγμένη ενιαία αγοράστρια θα αύξανε το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Μια ολοκληρωμένη κεφαλαιαγορά θα είναι σημαντική για την τόνωση των επενδύσεων και για να βοηθήσει τις χώρες να κάνουν τις οικονομίες τους πιο πράσινες και πιο ψηφιακές. Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ακόμη πιο σημαντικές επειδή οι χώρες έχουν δημοσιονομικούς περιορισμούς».

Θα χρειαστεί η Ευρώπη να εκδώσει περισσότερο δημόσιο χρέος για να καλύψει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες, ειδικά στον αμυντικό τομέα;

«Το προβληματισμός είναι ευρύτερο από την άμυνα. Πώς να προετοιμάσετε την Ευρώπη για το μέλλον; Πώς να αντιμετωπίσετε αυτές τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις; Και σε αυτό το πλαίσιο, τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα; Το σύστημα NextGenerationEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2026. Σε αυτό το στάδιο, το πιο σημαντικό είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτούς τους πόρους. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό ισχύει και για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ο ESM είναι ένας μόνιμος μηχανισμός επίλυσης κρίσεων στη ζώνη του ευρώ.

Η εντολή του είναι να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα ισχύει μετά το 2026. Αυτήν τη στιγμή συζητάμε με τα κράτη μέλη ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος μας για να βοηθήσουμε τις χώρες να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από κλιματικές καταστροφές ή άλλους κραδασμούς, όπως γεωοικονομικά σοκ.

Είναι σημαντικό να επιτύχουμε την τελική επικύρωση της αναθεωρημένης Συνθήκης ESM επειδή μέρος της χρηματοοικονομικής υποδομής και η ραχοκοκαλιά της τραπεζικής ένωσης στηρίζουν το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, το οποίο ο ESM προορίζεται να παρέχει σε {περίπτωση} πτώχευσης τραπεζών.

Θα μπορούσε λοιπόν ο ESM να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της άμυνας;

«Σύμφωνα με την εντολή του ESM, μπορούμε να βοηθήσουμε χώρες όπου η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρίσκεται σε κίνδυνο. Εάν σχετίζεται με μια κατάσταση γεωοικονομικής σύγκρουσης, έχουμε εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες. Μπορεί ο ESM να χρηματοδοτήσει αμυντικές επενδύσεις γενικά; Αυτό δεν έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος».

Υπάρχει αισιοδοξία για την πρόοδο της Ελλάδας, αλλά ορισμένα προβλήματα παραμένουν. Ποιά είναι η γνώμη σου?

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων του παρελθόντος, ειδικά σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Τα τελευταία τρία χρόνια, η οικονομική ανάπτυξη ιδεών στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία έχει πέσει στο χαμηλότερο {επίπεδο} από το 2009. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα είναι από τα υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ.

Αυτό βοήθησε την Ελλάδα να μειώσει τον υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους της από πάνω από 200% του ΑΕΠ σε περίπου 160% φέτος. Η οικονομική ανάπτυξη ιδεών και ο πληθωρισμός συνέβαλαν στη μείωση του χρέους, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα είχε επιτύχει το επιθυμητό {αποτέλεσμα} αν δεν υπήρχαν οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις που έχει δείξει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Πρόσφατα είδαμε κάποια ανησυχητικά σημάδια.

Η οικονομική ανάπτυξη ιδεών και οι επενδύσεις έχουν επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο και η ανεργία μειώθηκε κάπως λιγότερο από ό,τι αρχικά πιστευόταν. Αυτό μπορεί εν μέρει να σχετίζεται με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία πέρυσι, αλλά πρέπει να ελέγξουμε αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες».

Σε ποιους τομείς πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη εξέλιξη;

«Η πιο άμεση δράση είναι να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δεύτερον, η βελτίωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η επιτάχυνση των δικαστικών μεταρρυθμίσεων και ο εξοπλισμός των νέων με την κατάρτιση και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν. Αυτοί είναι κρίσιμοι τομείς. Οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και τη {διαχείριση} των κρατικών επιχειρήσεων πρέπει να συνεχιστούν.

Οι ισχυρές και ανταγωνιστικές τράπεζες είναι απαραίτητες για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και οι κρατικές επιχειρήσεις με καλύτερη {διαχείριση} θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες και θα συμβάλουν στη παραγωγή περισσότερων θέσεων εργασίας. Τέλος, η Ελλάδα έχει μεγάλες ευκαιρίες να αυξήσει την απασχόληση καθώς το ποσοστό συμμετοχής στην αγοράστρια εργασίας των γυναικών και των νέων είναι εδώ και πολύ καιρό από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Επιπλέον, η φορολογική επιβάρυνση εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή και μπορεί να μειωθεί.

Όλα αυτά θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη ιδεών και ευημερία της Ελλάδας. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει τα δημόσια οικονομικά και θα δώσει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων προς όφελος του ελληνικού λαού».

ΒΗΜΑ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ