Η ακρίβεια συνεχίζει να βελτιώνεται και οι μισθοί εξακολουθούν να μην φτάνουν μέχρι το τέλος του μήνα – ωστόσο η κυβέρνηση γιορτάζει τη μείωση της ανεργίας
Την ώρα που οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με το «τέρας» της ακρίβειας, και οι μισθοί δεν φτάνουν μέχρι τα μέσα του μήνα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε την 1η Απριλίου. Έρευνες έδειξαν ότι ακόμη και οι κυβερνητικές ενέργειες δεν βοήθησαν και σε ό,τι αφορά τον μισθό αυτό, έχει σκοπό να ξεπληρώσει τα χρέη και να αγοράσει τα πιο απαραίτητα αγαθά, με «περικοπές» ακόμη και στα τρόφιμα.
Κατώτατος μισθός: πόσο και πότε θα αυξηθεί
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 90% των μισθών πηγαίνει σε πληρωμές λογαριασμών και βασικά είδη παντοπωλείου, για τα οποία οι καταναλωτές επιδιώκουν προσφορές σε αγώνα «δρόμου». Οι υπέρογκες τιμές των ενοικίων σε συνδυασμό με την στεγαστική κρίση αφήνουν τους πολίτες απελπισμένους και ξενοδόχοι και tour operators ήδη υπολογίζουν ότι οι Έλληνες θα πάνε σύντομες και φθηνές διακοπές αυτό το καλοκαίρι.
Απώλεια 25% της αγοραστικής δύναμης των πολιτών
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν το δράμα που έζησαν οι Έλληνες από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2008 έως το 2022, πριν κορυφωθεί η έκρηξη ακριβείας που συνθλίβει τα νοικοκυριά.
Η μείωση των εισοδημάτων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 24,4% από το 2008 έως το 2022. Το 2008 οι συνολικές μηνιαίες δαπάνες ανήλθαν σε 2.117 ευρώ, ενώ το 2022 θα είναι μόλις 1.600 ευρώ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην {περίπτωση} των αγορών οικιακών συσκευών – τα μηνιαία έξοδα το 2022 θα ανέλθουν μόνο στο 0,62%.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%) έχουν αρκετό μηνιαίο εισόδημα μόνο για 19 ημέρες, ενώ η πλειοψηφία έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος και τις τράπεζες. Επτά στα δέκα νοικοκυριά (72,7%) δήλωσαν ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων τα επηρέασαν περισσότερο, με {αποτέλεσμα} να μειώσουν τις δαπάνες τους για άλλες ανάγκες.
Γκρίζες περιοχές
Παρόλο που η κατάσταση στην αγοράστρια εργασίας έχει πλέον βελτιωθεί και η ανεργία έχει μειωθεί, υπάρχουν ακόμη κάποιες γκρίζες ζώνες. Για παραδείγματα, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά μεταξύ των νέων, των γυναικών και των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση, ενώ τα ποσοστά ευέλικτης εργασίας είναι εξαιρετικά υψηλά.
Όσον αφορά τους μισθούς, η κυβέρνηση συνεχίζει να «πανηγυρίζει» την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς όμως να υπολογίζεται η αναπροσαρμογή άλλων μισθών που δεν θα ξεπεράσουν τις αυξήσεις.
Ο «μέσος μισθός» δεν υποχώρησε παρά τις αυξήσεις που σημειώθηκαν στα κατώτατα όρια, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των εργαζομένων «δεν παρατήρησε» καμία μεταβολή στις αποδοχές του, παρά τις μετέπειτα αυξήσεις του κατώτατου μισθού.
Αύξηση του αριθμού των ατόμων που λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ
Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους -συνολικά 1.233.031 άτομα, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 53,68% – έλαβαν αμοιβές χαμηλότερες από 1.000 ευρώ μεικτά. Στην κατάταξη σύμφωνα με τα τέλη που χρεώνονται, η μεγαλύτερη ομάδα είναι όσοι κερδίζουν 1.000 και 1.200 ευρώ.
Πρόκειται για 373.163 εργαζόμενους, που αποτελούν το 16,25% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της χώρας, που αριθμεί 2.296.845 άτομα. Ένας μεγάλος αριθμός 284.134 εργαζομένων λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα.
Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά εργάζονται σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αν και φαίνεται να υπάρχει αύξηση, καθώς συνολικά είναι 52.266 λιγότερα άτομα σε σχέσης με το 2022.
Γιορτή Μητσοτάκη για τη μείωση της ανεργίας
Παράλληλα, όταν μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην 30η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ και αφού συνεχάρη τον Περιφερειάρχη της ΔΥΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας για τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στον τομέα της ενεργού εργασίας. πολιτικής, ανέφερε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός: «Οι Ημέρες Καριέρας έχουν ήδη καθιερωθεί στη συνείδηση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων ως ένας εξαιρετικά {αποτελεσματικός} θεσμός. Αυτή είναι η 30η έκδοση αφιερωμένη στη γαλάζια οικονομία».
Ανέφερε επίσης ότι η ανεργία στη χώρα έχει μειωθεί και οι μισθοί αυξάνονται. Ανέφερε επίσης ότι: «γίνεται ολοένα και πιο σημαντική η προσαρμογής των δυνατοτήτων του εργατικού δυναμικού στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στον τομέα αυτό, η ΔΥΠΑ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο μέσω δραστηριοτήτων όπως οι Ημέρες Σταδιοδρομίας, αλλά και μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και σχολών πρακτικής άσκησης, χάρη στις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε, ιδιαίτερα στους νέους συμπολίτες μας, πιο σταθερές, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Πηγή στα ελληνικα