ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Golden visa: Φρένο στην Ευρώπη μετά το ράλι real estate

Τι ισχύει σήμερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα

Η μεγάλης κλίμακας ανταπόκριση στην εκτίναξη των τιμών των ακινήτων, που ουσιαστικά ωθεί μεγάλη μερίδα κατοίκων από την αγοράστρια κατοικίας, αναγκάζει την Ισπανία και την Πορτογαλία να σταματήσουν ή να κάνουν σημαντικές αλλαγές στα προγράμματά τους για χρυσές βίζες. Η Ελλάδα λαμβάνει αυτή τη στιγμή παρόμοια βήματα μετά από συνεχείς αυξήσεις τιμών.

Προηγουμένως, χώρες όπως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλαν τα δικά τους εκπαιδευτικά προγράμματα, κυρίως για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος ή την παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων. Αυτή είναι μια άλλη σκοτεινή πλευρά των προγραμμάτων που έχουν στοχοποιηθεί από την ίδια την Επιτροπή στο πρόσφατο παρελθόν.

Golden Visa: Η Ισπανία βάζει τέλος στη Golden Visa – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες, οι προκλήσεις του κόστους στέγασης που προκαλούνται από τη χρυσή βίζα έχουν προστεθεί στις μεγάλες αυξήσεις τιμών που προκαλούνται από την αγοράστρια κατοικιών για χρήση ως AirBnb.

Οι «χρυσές βίζες» και τα «χρυσά διαβατήρια» διευκολύνουν ουσιαστικά τους πλούσιους κατοίκους τρίτων χωρών να διαμένουν και να μετακινούνται ελεύθερα στις ευρωπαϊκές χώρες, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καν να χρειάζεται να διαμένουν στη χώρα όπου έκαναν την αγοράστρια ή την αγοράστρια τους. Για τις κυβερνήσεις, ειδικά τις χώρες που επλήγησαν από την κρίση χρέους της ευρωζώνης που υπέγραψαν τα μνημόνια συνεννόησης, το {κέρδος} ήταν η εισροή σημαντικών κεφαλαίων για τη βελτίωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι μεγαλύτεροι χαμένοι ήταν η πλειονότητα των μόνιμων κατοίκων, που θεωρούσαν τις χρυσές βίζες ως έναν άλλο παράγοντα που ανέβασε τις τιμές των κατοικιών. Αυτές είναι τιμές αγοράς και ενοικίασης που ωθούν σήμερα μεγάλο αριθμό κατοίκων εκτός αγοράς.

Επενδυτές, κυρίως από την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, ενδιαφέρθηκαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα Golden Visa και ήρθαν σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις αναζητώντας ως ανταμοιβή ένα «χρυσό» διαβατήριο. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ήταν επίσης αγοραστές, ειδικά μετά το Brexit.

Ισπανία

Με τις τιμές ήδη να εκτοξεύονται, η αλλαγή έρχεται. Η Ισπανία τερματίζει επί του παρόντος ένα πρόγραμμα που επέτρεπε στους ξένους να επενδύσουν σε ακίνητα από 500.000 ευρώ και να αποκτήσουν χρυσή βίζα. Αυτή η επένδυση τους επέτρεψε να ζήσουν στη χώρα για τουλάχιστον τρία χρόνια.

«Η πρόσβαση στη στέγαση πρέπει να είναι δικαίωμα, όχι κερδοσκοπική επιχειρηματίας», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, ανακοινώνοντας το τέλος του προγράμματος χρυσής βίζας για αγορές ακινήτων. «Οι μεγάλες πόλεις αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση στις αγορές (ακίνητης περιουσίας) και είναι σχεδόν αδύνατο να βρουν αξιοπρεπή στέγαση για όσους ήδη ζουν, εργάζονται και πληρώνουν φόρους εκεί», είπε.

Φυσικά, πριν από όλα αυτά, η χώρα εξέδωσε σχεδόν 15.000 από αυτές τις χρυσές βίζες, γεγονός που προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών των ακινήτων, ειδικά σε δημοφιλείς τοποθεσίες και μεγάλες πόλεις. Η Ισπανία ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα το 2013, εν μέσω της κρίσης χρέους.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία, η οποία προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 5,8 δισ. ευρώ χάρη στις χρυσές βίζες, αποφάσισε επίσης να αλλάξει τους όρους του προγράμματος. Δεν εκδίδονται πλέον χρυσές βίζες για αγορές ακινήτων, ειδικά σε δημοφιλείς τοποθεσίες και μεγάλες πόλεις. Φυσικά, αυτό συνέβη αφού η αγοράστρια και η ενοικίαση διαμερισμάτων κατέστη ανέφικτη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε διάφορες πόλεις. Είναι ενδεικτικό ότι η εισροή τέτοιων ξένων επενδυτών έχει απωθήσει χιλιάδες Πορτογάλους πολίτες χαμηλού εισοδήματος από τα σπίτια τους σε πόλεις όπως η πρωτεύουσα Λισαβόνα.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας για τη χορήγηση πενταετούς άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών με τη Χρυσή Βίζα, στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, η αξίας του ακινήτου που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται έως 800.000 ευρώ. Στην υπόλοιπη χώρα το ποσό είναι 400.000€. Η επένδυση πρέπει να γίνει σε ακίνητο εμβαδού τουλάχιστον 120 τετραγωνικών μέτρων. Στην {περίπτωση} κτιρίων για άλλους σκοπούς που μετατρέπονται σε διαμερίσματα, το ελάχιστο ποσό επένδυσης είναι 250.000 ευρώ.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία κατάργησε το δικό της πρόγραμμα Golden Visa πέρυσι, εν μέρει επειδή ανακάλυψε ότι ορισμένοι ξένοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων, χρησιμοποιούσαν το πρόγραμμα για να ξεπλύνουν χρήματα.

Βρετανία

Η Ιρλανδία και η Βρετανία προηγουμένως διέκοψαν ένα τέτοιο πρόγραμμα που επέτρεπε σε πλούσιους ξένους να παραμείνουν στη χώρα με αντάλλαγμα να φέρουν μέρος του πλούτου τους μαζί τους. Το Λονδίνο πήρε αυτή την απόφασης ως μέρος μιας προσπάθειας να σταματήσει τη ροή ύποπτων χρημάτων από τη Ρωσία.