ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Προϋπολογισμός: Οι φόροι είναι η κύρια πηγή εσόδων

Η μόνη πηγή που αποδίδει καλύτερα είναι ο φόρος εισοδήματος, η μερίδα του λέοντος του οποίου προέρχεται από τις επιχειρήσεις

Αναμένεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα υποστηριχθεί ισχυρά από αυξημένα φορολογικά έσοδα, τα οποία θα προκύψουν χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων, αλλά θα βασίζονται σε δύο συγκεκριμένες παραμέτρους. Το πρώτο σχετίζεται με τη μείωση της φοροδιαφυγής, για την οποία εκτιμάται ότι σημαντικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει η σύνδεσης σημείων πώλησης και ταμειακών μηχανών, καθώς και υψηλότερα έσοδα από φόρους εισοδήματος που θα επιφέρει η πρόλογος της αύξησης του εισοδήματα υπαλλήλων, αύξηση του κατώτατου μισθού και νέο σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιπρόσθετο στοιχείο είναι επίσης η συμβολή στην αύξηση των δημόσιων εσόδων μέσω της πρόσθετης οικονομικής ανάπτυξης, η οποία, αν και ελαφρώς χαμηλότερη λόγω του πληθωρισμού, θα εξακολουθεί να είναι σε υψηλότερο ρυθμό από ό,τι στη ζώνη του ευρώ.

Ανεργία: γιατί έχει «κολλήσει» πάνω από 10%

Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για την πραγματοποίηση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι η μόνη πηγή υπερπληρωμής είναι ο φόρος εισοδήματος, ο λιοντάρι. μερίδιο του οποίου αναμένεται να προέλθει από επιχειρήσεις.

Είναι επίσης σημαντικό τα έσοδα από τον ΦΠΑ να παραμείνουν θετικά, παρόλο που πέρυσι αποτέλεσαν υψηλή βάση, η οποία σχετίζεται, αφενός, με την ανάπτυξη ιδεών της οικονομίας και, αφετέρου, με την εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Alpha Bank στο Δελτίο Οικονομικής Ανάπτυξης, «η ανοδική πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, με εκτιμώμενο ποσό 63 δισ. ευρώ. Οι φόροι αγαθών και υπηρεσιών και οι φόροι εισοδήματος αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός αυτής της ανάπτυξης».

Ειδικότερα, η Alpha Bank αναφέρει την ενίσχυση των εσόδων, χάρη στην οποία ο πρόσθετος φόρος εισοδήματος θα είναι έμμεσο όφελος για τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2024 προβλέπονται παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών. Αυτά περιλαμβάνουν νέο αυξημένο μέγιστο καθαρό μισθό, αύξηση μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους και τέλος στο πάγωμα των μισθών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά και αύξηση των συντάξεων».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μείωση της φοροδιαφυγής μέσω παρεμβάσεων που στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στη βελτίωση της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Όπως σημειώνει το Οικονομικό Δελτίο, «αυτό περιλαμβάνει τη σύνδεσης ταμειακών μηχανών και ταμειακών τερματικών με την εφορία και τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές ακινήτων. «Είναι επίσης σημαντικό ότι η άτυπη οικονομία στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά, γεγονός που ενισχύει την οικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική {αξιοπιστία} της χώρας».

Ιδιαίτερα σημαντικές θα πρέπει να θεωρηθούν οι θετικές εξελίξεις στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, το οποίο ανήλθε στο 1,9% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία οφείλεται στην ανοδική τάση της ιδιωτικής κατανάλωσης, της απασχόλησης, των εισοδημάτων και των επιπέδων τιμών. Στην αύξηση των δημοσίων εσόδων συνέβαλε και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αναλυτικά, η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού το 2023 οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, που έφτασαν τα 61,6 δισ. ευρώ, και ειδικότερα από τους άμεσους φόρους εισοδήματος.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το 2024;

Η τάση αύξησης των φορολογικών εσόδων από όλες τις επιμέρους κατηγορίες, αλλά κυρίως από φόρους εισοδήματος, επιβεβαιώνεται πλήρως από τα επίσημα στοιχεία 3 μηνών.

* Τα έσοδα από την κατηγορία «Φόροι» ανήλθαν σε 14,844 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 598 εκατ. ευρώ, ή 4,2%, έναντι του στόχου που είχε τεθεί στην προκαταρκτική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2024. Συγκεκριμένα, για τους κύριους φόρους αυτής της κατηγορίας, έχουμε εντοπίσει τις ακόλουθες αρχές:

1. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 5,876 δισ. ευρώ, που σημαίνει μείωση έναντι του στόχου κατά 16 εκατ. ευρώ.

2. Τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (SCT) ανήλθαν σε 1,532 δισ. PLN. ευρώ, που σημαίνει αύξηση 5 εκατ. ευρώ σε σχέσης με τον στόχο.

3. Τα έσοδα από φόρους ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 260 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 19 εκατ. ευρώ σε σχέσης με την αξίας στόχο.

4. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος ανήλθαν σε 5,105 δισ. PLN. ευρώ, που σημαίνει αύξηση 563 εκατ. ευρώ σε σχέσης με τον στόχο. Από το ποσό αυτό, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ έναντι της αξίας στόχου και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 451 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΕΒ