Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν μεταβίβαση ιδιοκτησίας ακινήτων, κληρονομιά, δωρεές και γονικές παροχές ανοίγει εκ νέου η Εφορία για τον εντοπισμό παραβάσεων φορολογικών κανονισμών. Σύμφωνα με το newmoney, ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σε δύο θέματα: εάν το αφορολόγητο ποσό των 800.000 PLN χορηγήθηκε σωστά. ευρώ για γονικές παροχές και αν πληρούνται οι νέες προϋποθέσεις για συναλλαγές σε μετρητά (αγοράστρια ακινήτου, {μεταφορά} χρημάτων κ.λπ.). παρατηρήθηκε και αν όντως τα ακίνητα απαλλάσσονταν από φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ανοιχτές υποθέσεις που αφορούν μεταβίβαση κυριότητας ακίνητης περιουσίας σε περιοχές που δεν καλύπτονται από το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν ακίνητα που δεν καλύπτονται από το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας, ο φορολογούμενος δεν έχει προβεί σε προκαταρκτική κρίση της αξίας DOU και η διαφορά μεταξύ της δηλωθείσας αξίας και της εκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η εκτιμώμενη αξίας υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, η έκταση του ακινήτου, καθώς και η τιμή του ακινήτου που ορίζεται στη σύμβαση.
ΕΝΦΙΑ
Σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, ο έλεγχος θα αφορά τη βεβαίωση ΕΝΦΙΑ, που θα εξακριβώνει εάν έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ της τελευταίας 5ετίας για τα μεταβιβασθέντα ακίνητα. Με τις υποθέσεις του 2018 να λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2024, ψηλά στη λίστα των στόχων του μηχανισμού φορολογικού ελέγχου είναι:
▪ Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης κυριότητας ακίνητης περιουσίας με προσωρινή αξίας ακινήτων. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές πέραν των αντικειμενικών αξιών, όπου ο φορολογούμενος δεν αποδέχθηκε την αρχικά εκτιμώμενη προσωρινή αξίας του ΔΟΥ και η διαφορά μεταξύ της δηλωθείσας αξίας και της εκτιμώμενης αξίας υπερβαίνει το 30% ή η εκτιμώμενη αξίας υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, η έκταση του ακινήτου και η τιμή του ακινήτου που καθορίζονται στη σύμβαση.
▪ Υποθέσεις γονικών παροχών για τον πρώτο τόπο κατοικίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις ελέγχεται εάν το παιδί δικαιούται φορολογική απαλλαγή από τη γονική παροχή λόγω του πρώτου τόπου διαμονής.
▪ Υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων στις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή για τον πρώτο τόπο κατοικίας βάσει της αξίας του ακινήτου.
▪ Θέματα που αφορούν κληρονομιές, δώρα, γονικές παροχές, που περιλαμβάνουν τίτλους, μετοχές, μετοχές, μετοχές και γενικά εταιρείες (μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο).
▪ Περιπτώσεις ειδικού φόρου ακίνητης περιουσίας για παραστατικά απαλλαγής.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αναζητήσουν «τριγωνικές» μεταφορές πλούτου και χρημάτων, δηλαδή γονικές παροχές ή δώρα μέσω άλλων συγγενών, καθώς το αφορολόγητο αυξάνεται για έναν ορισμένο βαθμό σχέσης (ιδίως από τους γονείς προς τα παιδιά τους).
Συγκεκριμένα, θα ελέγχονται περιπτώσεις όπου ένα παιδί μετέφερε χρήματα σε έναν γονέα και στη συνέχεια ο γονέας τα μετέφερε στο άλλο παιδί ως μέρος γονικής παροχής. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα περνούσαν από τον έναν αδελφό στον άλλο μέσω του γονέα. Για τις δωρεές αυτές δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο 800.000 € και επιβάλλεται φόρος 20% στο πρώτο ευρώ.
Ο έλεγχος θα καλύπτει επίσης περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων έναντι μετρητών, τη γενική απαγόρευση χρήσης μετρητών κατά τη μεταβίβαση ακινήτων, καθώς και περιπτώσεις φορολογουμένων που χρησιμοποίησαν το αφορολόγητο των 800.000 PLN τα τελευταία χρόνια. οφέλη.
Προσοχή στις μεταγραφές
Οι φορολογούμενοι που μεταβιβάζουν ακίνητα ή κάνουν χρηματικές δωρεές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με το… γράμμα του νόμου για να μην εκτεθούν στην πρέζα της εφορίας. Θα πρέπει να εξετάσουν τα ακόλουθα προτού αρχίσουν να λαμβάνουν γονικό επίδομα ή δώρο:
Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές και δωρεές πάσης φύσεως περιουσίας (κινητή περιουσία, ακίνητη περιουσία, απαιτήσεις) και δικαιούχοι είναι μόνο άτομα πρώτης κατηγορίας (σύζυγος, συγκάτοικος, τέκνα, εγγόνια και γονείς). Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται αδέρφια, ανίψια, θείοι και άλλοι συγγενείς. Οι παροχές σε μετρητά και τα γονικά δώρα πρέπει να τεκμηριώνονται με {μεταφορά} χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι γονικές παροχές και τα δώρα περιλαμβάνουν γονικές παροχές και δώρα μεταξύ των ίδιων προσώπων που έγιναν από την 1η Οκτωβρίου 2021 και ο φόρος υπολογίζεται αφού αφαιρεθεί το συνολικό (εφάπαξ) ποσό των 800.000 ευρώ σε αυτά. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ μεταφέρεται άπαξ, ανεξαρτήτως εάν συμπληρώνεται με μία ή περισσότερες γονικές παροχές ή δωρεές από την 1η Οκτωβρίου 2021.
Οι χρηματικές γονικές παροχές, δηλαδή χρήματα από στρώμα, κουτί κ.λπ., φορολογούνται με ανεξάρτητο συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο. Σε {περίπτωση} μεταγενέστερων δωρεών μεταξύ ατόμων που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, με {αποτέλεσμα} η τελική δωρεά να γίνεται μεταξύ ατόμων που δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία (π.χ. δωρεά από παιδί σε γονέα, ακολουθούμενη από δωρεά από αυτόν τον γονέα σε άλλον τέκνου), η εφορία εξετάζει τις πραγματικές συνθήκες και τη ικανότητα πραγματοποίησης αυτών των δωρεών, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει καταστρατήγηση ευνοϊκών ρυθμίσεων. Εάν αποδειχθεί ότι ο τελικός δικαιούχος μεταγενέστερων δωρεών είναι άτομο που δεν εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία δικαιούχων και ότι οι επόμενες δωρεές έγιναν για το σκοπό αυτό, τότε επιβάλλεται φόρος αφορολόγητου ορίου 20%. Ο χρόνος μεταξύ των δωρεών είναι κρίσιμος. Εάν πρόκειται για σύντομο χρονικό διάστημα, ενδεικτικά όχι μεγαλύτερο από έξι μήνες, υπάρχει σαφής ένδειξη ότι οι μεταγενέστερες δωρεές έγιναν κυρίως για το σκοπό αυτό και, δεδομένου ότι ο σκοπός της καταστρατήγησης τεκμηριώνεται και από άλλα στοιχεία και γεγονότα, επιβάλλεται στους εις βάρος του τελευταίου (πραγματικού) φόρου δωρεάς σαν η δωρεά να είχε γίνει απευθείας από τον πραγματικό δότη στον τελικό δικαιούχο του.