ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κατάσταση Non Dom: 1.800 αλλοδαποί μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Κατάσταση Non Dom: 1.800 αλλοδαποί μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα
Έφεραν 50 εκατομμύρια επενδύσεις και η χώρα εισπράττει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ φόρους ετησίως – 86 πλούσιοι μετανάστες πλήρωσαν 100.000 ευρώ φόρους ο καθένας το 2023

26 Μαΐου 2024 – 12:00

Φωτογραφία 0 για Non Dom status: 1.800 αλλοδαποί μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

Το εργαλείο αλλαγής φορολογικής κατοικίας Non Dom, που εισήχθη στη χώρα μας το 2019, άρχισε να αποφέρει τα πρώτα απτά οφέλη. Μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την οικονομική αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την πανδημία, περισσότεροι από 1.800 αλλοδαποί επωφελήθηκαν από ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις και πιστώσεις. το 2023 πλήρωσαν συνολικά πάνω από 10 εκατ. ευρώ στην ελληνική εφορία. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Εφορίας (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι χάρη σε ειδικά κίνητρα, 100 εύποροι αλλοδαποί έφεραν στη χώρα επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 1.400 ψηφιακοί νομάδες σήμερα εργάζονται και εισπράττουν φόρους στη χώρα μας και 340 αλλοδαποί συνταξιούχοι αποφάσισαν να αλλάξουν φορολογική κατοικία για να πληρώσουν φόρους στη χώρα μας και όχι στο σπίτι.

Σύμφωνα με το Newmoney, σε σύγκριση με το 2022, οι φορολογούμενοι ιδρυμάτων εκτός έδρας στη χώρα μας έχουν διπλασιαστεί το 2023, ενώ σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν (το 2021) ο αριθμός τους είναι 60 φορές μεγαλύτερος! Και όπως όλα δείχνουν αυξάνεται συνεχώς, γιατί σύμφωνα με τους κανονισμούς όλοι οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αίτηση δύο χρόνια πριν αρχίσουν να πληρώνουν φόρους στη χώρα μας.

Πώς το 32 έγινε το 1848!

Εκτός από τις άδειες διαμονής για ξένους επενδυτές που επενδύουν σε ακίνητα (Golden Visa) στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται παράλληλα ένας άλλος ειδικός διεθνής διαγωνισμός από πολλές χώρες (π.χ. Ιταλία, Κύπρος κ.λπ.) με στόχο προσέλκυση τρίτων φορολογουμένων της χώρας.

Στην Ελλάδα, τρία ειδικά άρθρα προστέθηκαν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για να παρακινηθούν σχετικές ειδικές κατηγορίες αλλοδαπών φορολογουμένων να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας. Στη συνέχεια, σταδιακά σε τρία χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που επωφελήθηκαν από τα κίνητρα και μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία πληρώνοντας φόρους στην Ελλάδα αυξήθηκε από 32 ΑΦΜ τον πρώτο χρόνο σε 816 την επόμενη χρονιά και 1.848 ΑΦΜ πέρυσι.

Αν και αυτό δεν λύνει τα οικονομικά της προβλήματα, η Ελλάδα διεκδικεί πλέον μερίδιο στην παγκόσμια αγοράστρια μεταβίβασης φορολογικών κατοικιών.

Η ελληνική πρόταση για εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος των ιδιωτών στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι σε πρωτοφανείς κρίσεις, έχει οδηγήσει:

1. Πλούσιοι κάτοικοι αλλοδαπής που δεν είναι φορολογούμενοι στην Ελλάδα τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια και από το 2020 πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε εταιρείες, μετοχές ή ακίνητα στη χώρα μας (άρθρο 5Α του Φορολογικού Διατάγματος, Ν. 4646/2019 ). Πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη {μεταφορά} της κατοικίας τους έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους και, εφόσον εγκριθεί, να πληρώσουν ενιαίο φόρο 100.000 ευρώ ετησίως για το εισόδημά τους που αποκτήθηκε στο εξωτερικό για 15 συνεχόμενα φορολογικά έτη, αρχής γενομένης από το έτος που υποβάλλουν αίτηση.

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει 86 νέους φορολογούμενους υψηλής χρηματοδότησης που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και επαγγελματικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τα απαιτούμενα κεφάλαια που έφεραν στην Ελλάδα (τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ ο καθένας ή σχεδόν 45-50 εκατ. ευρώ συνολικά), πλήρωσαν άλλες 100.000 το 2023. ευρώ φόρος εισοδήματος που αποκτήθηκε στο εξωτερικό το 2022.

Επιπλέον, 21 από αυτούς αποφάσισαν να κάνουν τουλάχιστον έναν συγγενή τους φορολογούμενο στην Ελλάδα, πληρώνοντας επιπλέον φόρο 20.000 ευρώ ετησίως για τη σύζυγό τους ή για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας (παιδιά, γονείς, αδέρφια) για τα επόμενα 15 χρόνια. Ως {αποτέλεσμα}, κάθε πλούσιος πλήρωσε συνολικά πάνω από 100.000 ευρώ φόρο ο καθένας ή συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ – σε ένα χρόνο (2023) που το μέσο ελληνικό νοικοκυριό πλήρωσε 1.553 ευρώ φόρο εισοδήματος.

Δύο χρόνια νωρίτερα, όταν το μέτρο ήταν στα σπάργανα, μόνο 23 εύποροι αλλοδαποί υπέβαλαν φορολογική δήλωση του 2021 στην Ελλάδα (για το εισόδημα που απέκτησαν στο εξωτερικό το 2020). Και μόνο δύο από αυτούς πλήρωσαν επιπλέον 20.000 ευρώ για να προσθέσουν μέλη της οικογένειας στη λίστα των φορολογουμένων. Την επόμενη χρονιά ο αριθμός τους τριπλασιάστηκε, διότι το 2022 φορολογήθηκαν 71 φορολογούμενοι (για το εισόδημα του 2021) σύμφωνα με το άρθ. 5Α του Φορολογικού Διατάγματος, και 16 από αυτούς μετακόμισαν στην Ελλάδα και τις οικογένειές τους.

2. Συνταξιούχοι στο εξωτερικό που δεν είναι φορολογούμενοι στην Ελλάδα τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια. Έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, υποβάλλουν αίτηση για την εναλλακτική μέθοδο φορολόγησης στην Ελλάδα, χάρη στην οποία θα πληρώνουν φόρο με συντελεστή 7% για όλες τις συντάξεις και τα λοιπά εισοδήματα που αποκτώνται στο εξωτερικό κάθε χρόνο (άρθρο 5Β του Κώδικα Φορολογίας, Ν. 4714 /2020). Στην {περίπτωση} αυτή, η έναρξη της φορολογίας στην Ελλάδα αρχίζει από το επόμενο φορολογικό έτος για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση και ισχύει για τα επόμενα 15 έτη.

Έτσι το 2023, 350 νέοι συνταξιούχοι φορολογήθηκαν ως κάτοικοι Ελλάδας, πληρώνοντας φόρο 7% σε όλα τα είδη εισοδήματος που απέκτησαν το 2022 στο εξωτερικό. Ένα χρόνο νωρίτερα δεν ξεπέρασαν τα 146 (αύξηση 150% στη διάρκεια του έτους), ενώ το 2021 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά αυτό το μέτρο, ήταν μόλις επτά!

3. Αλλοδαποί εργαζόμενοι ως συμβασιούχοι, ψηφιακοί νομάδες υψηλού επιπέδου ή ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους έχει θεσπιστεί ειδική απαλλαγή φόρου εισοδήματος 50% και ειδική εισφορά αλληλεγγύης για περίοδο έως επτά ετών, εφόσον αναλαμβάνουν νέα θέση συμβολαίου που θα τους δημιουργήσει δραστηριότητα στην Ελλάδα ή θα ξεκινήσει νέα επιχειρηματίας στη χώρα μας (άρθρο 5Γ ΚΦΕ, Ν. 4758/2020). Ως {αποτέλεσμα}, το όφελος για την οικονομία και το κράτος δεν είναι μόνο δημοσιονομικό, καθώς εισπράττονται ασφάλιστρα και για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη χώρα μας και οι ίδιοι συμβάλλουν ως εργαζόμενοι και καταναλωτές στην τοπική και εθνική οικονομία.

Πέρυσι το διέγερση αυτό χρησιμοποίησαν 1.401 νέοι φορολογούμενοι από το εξωτερικό που μαζί με τις οικογένειές τους μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας. Το 2022, πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τους 146, δηλαδή σχεδόν δεκαπλασιάστηκε μέσα σε μόλις ένα χρόνο!

Το μέτρο καλύπτει και τους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να ασχοληθούν με επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα για να αποκτήσουν μυαλό και να επιστρέψουν στη χώρα ξένο ανθρώπινο {δυναμικό} με υψηλό {επίπεδο} γνώσεων, ικανοτήτων και επαγγελματιών. δεξιότητες.