Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Τα δίκτυα της ΑΑΔΕ έχουν εντοπίσει χιλιάδες περιπτώσεις γονικών παροχών που αφορούν δώρα μετρητών και μετρητών μέσω τριμερών συναλλαγών με {αποτέλεσμα} την επιβολή των απαιτούμενων φόρων μετά τη μη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς, με ισχύ από τον Οκτώβριο του 2021. Γονική παροχή -. Η δωρεά σε μετρητά έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητη εάν γίνει με {μεταφορά} του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή στον λογαριασμό του παραλήπτη.
Εάν ο γονέας καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού, δεν ισχύει το αφορολόγητο και η Εφορία εισπράττει φόρο γονικής παροχής σε όλο το ποσό, ξεκινώντας από το πρώτο ευρώ. Εάν, για παραδείγματα, ένας πατέρας καταθέσει ποσό 10.000 ευρώ σε μετρητά στον τραπεζικό λογαριασμό της κόρης ή του γιου του, τότε η κόρη ή ο γιος θα υπόκειται σε φόρο γονικής παροχής με συντελεστή 10% επί του συνολικού ποσού των ευρώ. 20.000, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1000 ευρώ. Σε αρκετές υποθέσεις που περιήλθαν στη Καθοδήγηση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών χρεώθηκε ο προβλεπόμενος φορολογικός συντελεστής 10%.
Όλα σε μετρητά
Χαρακτηριστικό φαινόμενο είναι ότι η Καθοδήγηση Επίλυσης Διαφορών δέχεται 1.580 υποθέσεις για χρηματικές γονικές παροχές από φορολογούμενους που ζητούν την ακύρωση των φόρων και των προστίμων που τους επιβλήθηκαν από την εφορία. Σύμφωνα με τις προσφυγές που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, πρόκειται για δωρεές και γονικές παροχές που κυμαίνονται από 10.000 έως 200.000 ευρώ, οι οποίες δόθηκαν σε μετρητά!
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty.
Στην {περίπτωση} χρηματικών γονικών παροχών με τη μορφή μεταφοράς χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή κατάθεσης τραπεζικής επιταγής, οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση επισύναψης εγγράφων που επιβεβαιώνουν την τραπεζική συναλλαγή στην ηλεκτρονική δήλωση. Σε επόμενο στάδιο, η συναλλαγή ελέγχεται από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες και εάν η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή, ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Ελλείψει δικαιολογητικών, η Εφορία ξεκινά τον υπολογισμό του φόρου χωρίς να λαμβάνει υπόψη το αφορολόγητο. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος 10%, 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό σχέσης) στο πρώτο ευρώ χρηματικής διατροφής ή δωρεών γονέων.
Τριγωνικές συναλλαγές
Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση έχει εντοπίσει περιπτώσεις τριγωνικών συναλλαγών που γίνονται δωρεές μεταξύ αδελφών και γονέων ως μεσάζοντες, για τις οποίες δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.
Για παραδείγματα, ένα παιδί έδωσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στον πατέρα του, το οποίο είναι αφορολόγητη συναλλαγή. Ωστόσο, ο πατέρας μετέφερε στη συνέχεια αυτό το ποσό στο παιδί του, το οποίο είναι επίσης αφορολόγητο. Οι φορολογικοί ελεγκτές «χτύπησαν» αρκετές περιπτώσεις στις οποίες απέφυγαν τη φορολογική υποχρέωση μέσω τριγωνικών συναλλαγών, δικαιολογώντας το με το αφορολόγητο των 800.000 PLN που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021. ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές σε παιδιά και εγγόνια από γονείς και παππούδες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το παιδί έδινε τα χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα και στη συνέχεια ο γονέας έδωσε τα χρήματα στο άλλο παιδί ως μέρος της γονικής παροχής. Μέσω ενός μεσάζοντα, δηλαδή του γονέα, τα χρήματα μεταφέρονταν από το ένα παιδί στο άλλο. Ούτε ένα ευρώ φόρου δεν καταβλήθηκε σε αυτή την «τριμερή» συναλλαγή, καθώς ένα δώρο έως και 800.000 ευρώ από παιδί σε γονέα είναι αφορολόγητο, όπως και μια γονική παροχή που καταβάλλεται στη συνέχεια στο παιδί από τον γονέα. Ωστόσο, οι ισχύουσες ρυθμίσεις αναφέρουν ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ δεν ισχύει για δώρα σε μετρητά μεταξύ αδερφών και επιβάλλεται φόρος 20% στο πρώτο ευρώ.