ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δημοπρασίες: Τσιγάρα που «έκαψαν»

Υπόθεση Kapnika Α. Μιχαηλίδη – Ποια είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο

Μετά από αυξημένο αριθμό ανοιξιάτικων δημοπρασιών, συνεχίζονται και το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για τον Ιούνιο είχαν προγραμματιστεί 3.971 πλειστηριασμοί, συμπεριλαμβανομένων των δημοπρασιών για πραγματικά διαμάντια και κρατικές επιχειρήσεις.

Μια τέτοια {περίπτωση} είναι ο πλειστηριασμός της πάλαι ποτέ ισχυρής καπνοβιομηχανίας Καπνίκη Α. Μιχαηλίδη. Ειδικότερα, στις 26 Ιουνίου, σε συνεργασίας με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank AG, επισπεύδουσα, θα δημοπρατηθεί ένα από τα βιομηχανικά συγκροτήματα της Καπνίκης Α. Μιχαηλίδης ΑΕ στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Το τίμημα της πρώτης προσφοράς του συγκροτήματος ορίστηκε στα 6,491 εκατ. ευρώ.

Δημοπρασίες: Ποιες ιστορικές βιομηχανίες βγαίνουν στο σφυρί

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου πολεοδομικής ενότητας Πολυκάστρου, στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και συγκεκριμένα στο αγρόκτημα Κοτυλίου και σε 2 χλμ. της επαρχιακής οδού Σιταριάς-Πολυκάστρου.

Κτίρια και υποδομές

Οι κατασκευαστικές εγκαταστάσεις του εκτιμώμενου ακινήτου βρίσκονται σε οικόπεδο εμβαδού 200.876,61 m2. αποτελώντας διαιρετό τμήμα μεγαλύτερου αρχικού χωραφιού έκτασης 300.134,68 τ.μ. Η αξιοποίηση της αξίας του ακινήτου αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης βιομηχανικής εγκατάστασης επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνού, η οποία ωστόσο, λόγω του σκοπού των κτιρίων που περιλαμβάνονται σε αυτήν, μπορεί να λειτουργήσει και ως ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Εκτιμώμενες κατασκευαστικές εγκαταστάσεις συνολικής οικοδομικής επιφάνειας 64.909,93 τ.μ. και 45.329,64 τ.μ περιλαμβάνουν, αντίστοιχα, βιομηχανική αποθήκη και είναι κατασκευές από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος.

Αναλυτικότερα σε σχέσης με τις επιμέρους εγκαταστάσεις, η βιομηχανική αποθήκη είναι ένα μονώροφο, ορθογώνιο κτίριο που χρησίμευε για τη διαλογή και την επεξεργασία του καπνού και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: θαλάμους τεχνητής γήρανσης, δωμάτια γραφείων και βοηθητικούς χώρους (κουζίνα, τουαλέτα και χώρους κοινωνικής δικτύωσης) και είναι προσβάσιμη μέσω δύο βιομηχανικού τύπου πόρτες (ρολά) και δύο μεταλλικές συρόμενες πόρτες. Όσο για το κτίριο φυσικής ζύμωσης, είναι διώροφο. Τέλος, τα υπόλοιπα κυρίως βοηθητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του εστιατορίου, της αποθήκης κ.λπ., έχουν διαφορετικές κατασκευαστικές προδιαγραφές ανάλογα με τον ακριβή σκοπό και είναι αποκλειστικά μονώροφα κτίρια.

Η εταιρεία και το τέλος της

Ο όμιλος είχε την έδρα του στη Σιταριά Πολυκάστρου και ήταν παρών σε οκτώ χώρες, με εργοστάσια και θυγατρικές, και πάνω από το 50% των πωλήσεών του κατευθύνθηκε στους τέσσερις μεγαλύτερους παραγωγούς τσιγάρων στον κόσμο: Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco και Imperial- Reemtsma.

Δεν ήταν ακόμη μια απλή καπνοβιομηχανία, αλλά η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο, μετά από τρεις αμερικανικές πολυεθνικές, κατέχοντας ταυτόχρονα την πρώτη θέση μεταξύ παραγωγών ανατολίτικων καπνών και σημαντική παρουσία στα δυτικά καπνά (FCV και Burley).

Η Καπνίκη Μιχαηλίδη, που έκανε τα πρώτα της βήματα το 1886 στη Δράμα ως εταιρεία παραγωγής «καπνού φύλλων», ήταν ένα από τα διαμάντια της ελληνικής εξαγωγικής επιχείρησης.

Τα οικονομικά προβλήματα της ιστορικής εταιρείας άρχισαν να φαίνονται ήδη από τα χρόνια της κρίσης, αλλά η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016, όταν μετά από έλεγχο που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα της θυγατρικής ΠΑΕΓΑΕ (Προνόμιο Α.Ε. Γενικών Καταστημάτων Γενικών Καταστημάτων Ελλάδας), που αποθήκευε καπνό για λογαριασμό της Michaelidis capnics, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν μεγάλες ποσότητες για τις οποίες είχαν εκδοθεί πιστοποιητικά αποθήκευσης. Ορισμένοι από αυτούς τους τίτλους χρησιμοποιήθηκαν από τη βιομηχανία για τη λήψη δανείων, κυρίως από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου οδήγησαν στην αντικατάσταση της διοίκησης της ΠΑΕΓΑΕ, η οποία στη συνέχεια έκλεισε τα καπνικά προϊόντα του κλάδου, εμποδίζοντας την εταιρεία να εκπληρώσει παραγγελίες και να συνεχίσει τις εξαγωγές, γεγονός που οδήγησε στην πτώχευση της εταιρείας.

Υπήρξε προφανώς μια νομική εκκρεμότητα σύμφωνα με την οποία οι αρχές διεκδίκησαν την ιδιοκτησία των παραγωγών vintage καπνού του 2016 που προμήθευαν και δεν πληρώθηκαν.

Τον Δεκέμβριο του 2021, το Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να δημοπρατηθεί ορισμένη ποσότητα καπνού στους εργαζόμενους της εταιρείας για την καταβολή δεδουλευμένων. Στη συνέχεια έγιναν περαιτέρω δημοπρασίες για την ποσότητα του καπνού.