ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σχέρτσος: Η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα της Ε.Ε [πίνακες]

Το οποίο αναφέρει στην ανάρτησή του

Μάλιστα, το θέμα της ακρίβειας, σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, είναι το βασικό θέμα στη έκδοση της ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα social media. Χρησιμοποιώντας στοιχεία της Eurostat και της Ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει ότι η χώρα μας είναι «8η. η φθηνότερη χώρα της ΕΕ» και ταυτόχρονα «παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σύγκριση με άλλα μέλη της ΕΕ».

Τίτλος της ανάρτησης: «Ο μειωμένος ΦΠΑ μεταφράζεται τελικά σε τιμές καταναλωτή ή όχι;» «Το αρνητικό παραδείγματα της Ισπανίας με τον χαμηλότερο ΦΠΑ και τον υψηλότερο πληθωρισμό» – σημειώνει αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας: «Ο αγώνας για ενίσχυση εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων μαζί με βελτιωμένο ανταγωνισμό και τιμές υπέρ του καταναλωτή. είναι βιώσιμο. Και το παραδίδουμε με επιμονή, θάρρος, ειλικρίνεια και χωρίς δόγμα, όπως αποδεικνύεται από τη δεύτερη συνεχόμενη έκτακτη φορολόγηση των πλεονασματικών κερδών του διυλιστηρίου και τις υψηλές ποινές που επιβάλλονται πλέον στις παράνομες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, συνεχίζει: «δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την αντιπολίτευση, η οποία επιμένει να προτείνει τη λάθος επίλυση -δηλαδή μια εύκολη αλλά δαπανηρή και εν πολλοίς αποτυχημένη επίλυση για τη μείωση του ΦΠΑ- αλλά και για το κακό παραδείγματα της Ισπανίας που προσπάθησε να μειώσει ή να μηδενίσει τον ΦΠΑ, χωρίς να επιτύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων. Αντίθετα, συνεχίζει να έχει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».

Ωστόσο, στη συνέχεια της καταχώρισής του παραθέτει τρία στοιχεία τα οποία, όπως αναφέρει, «δεν μπορούν να αμφισβητηθούν γιατί προέρχονται από επίσημες πηγές της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας». ΕΙΔΙΚΑ:

«* Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ισπανία εφαρμόζει χαμηλότερο ή μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ από την Ελλάδα σε 9 κατηγορίες τροφίμων. Και όμως σε 8 από αυτά ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ελληνικό ρυθμό. (Τραπέζι 1).

*Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, στη σελίδα 17 το γράφημα δείχνει ότι οι περικοπές του ΦΠΑ από την ισπανική κυβέρνηση έχουν μόνο προσωρινό {αποτέλεσμα} διάρκειας 1-2 μηνών (κυκλωμένο με το γράμμα U στα γραφήματα) και στη συνέχεια τον πληθωρισμό οι τιμές επιστρέφουν στο ίδιο ή υψηλότερο {επίπεδο} και οι εκπτώσεις γίνονται από μεσάζοντες. (Διάγραμμα 2).

*Σε αντίθεση με ό,τι έχουμε διαβάσει τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνας της Eurostat, το κοστούς αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Φυσικά, τα εισοδήματα εξακολουθούν να είναι χαμηλά και ο πληθωρισμός ήταν υψηλός τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά έχει κινηθεί προς τον μέσο όρο της ευρωζώνης».

Όπως αναφέρει επίσης, «σε σύγκριση με το 2020 έχουμε γίνει φθηνότεροι σε σχέσης με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το 2020 βρισκόμασταν στο 88,4% των μέσων ευρωπαϊκών τιμών, το 2023 βρισκόμαστε στο 87,2%. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι το {επίπεδο} τιμών στην Ελλάδα δεν έχει αυξηθεί. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι έχει αυξηθεί λιγότερο από τη μέση ευρωπαϊκή χώρα.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σύγκριση με άλλα μέλη της ΕΕ – οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών είναι στο 87% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σίγουρα, είμαστε πιο ακριβοί από 7 χώρες (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία), αλλά είμαστε φθηνότεροι από τις άλλες 19 χώρες μέλη (με άλλα λόγια, είμαστε η 8η φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη). ΕΕ). (Διάγραμμα 3)».

Ωστόσο, προσθέτει, «Είναι όλο αυτό λόγος για γιορτή; Σε καμία {περίπτωση}. Η Ελλάδα έχασε το 30% του εισοδήματός της την τελευταία δεκαετία και πρέπει να αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό από την ΕΕ για πολλά χρόνια για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος. Όπως ακριβώς έγινε τα τελευταία χρόνια.

Θα κερδίσουμε τη μάχη για καλύτερα εισοδήματα με σωστές πολιτικές, αλήθεια, τεκμηρίωση και σεβασμό στον αγώνα των πολιτών να σταθούν ξανά στα πόδια τους, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στην οδυνηρή περιπέτεια της πολυετούς κρίσης 2010-2019 . – συνοψίζει στην ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας.