Οι πάροχοι εντείνουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ιδεών οπτικών ινών και 5G
Η Ελλάδα προσπαθεί να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος στην ευρυζωνικότητα. Οι επίσημοι δημόσιοι και ιδιωτικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προσπάθειές τους για την κατασκευή δικτύων επόμενης γενιάς, ιδίως οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH) και 5G.
Τα στοιχεία από τον νέο ευρυζωνικό χάρτη που διαθέτει αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 2,1 εκατομμύρια συνδέσεις FTTH διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν συνολικά 4.800.000 σταθερές γραμμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η κάλυψη δικτύων οπτικών ινών προς κατοικίες και επιχειρήσεις αγγίζει το 41%, ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ ξεπερνά το 65% και μάλιστα το 70%.
5G: Ανάπτυξη ιδεών μέσω… συγχωνεύσεων
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκαν συστηματικά επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη ιδεών και επέκταση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε όλη τη χώρα. Αυτός ο χάρτης δείχνει ότι ο αριθμός των νέων υπερταχέων δικτύων στην Ελλάδα αυξάνεται σήμερα με ρυθμό 8% ετησίως, έναντι μέσης αύξησης 6,5% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αντικατοπτρίζεται επίσης στις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DESI και Very High Capacity Network – VHCN).
Από τους παρόχους, σχεδόν το 80% των συνδέσεων FTTH έχει εγκαταστήσει ΟΤΕ (1,5 εκατ. γραμμές συνολικά έως το τέλος Ιουνίου 2024), με το υπόλοιπο 20% να πηγαίνει σε Vodafone και Nova, με 320.000 και 259.000 γραμμές αντίστοιχα.
Μέχρι το 2026, η Vodafone Hellas έχει δεσμευτεί να εγκαταστήσει 850.000 γραμμές οπτικών ινών σε σπίτια και επιχειρήσεις, η Cosmote θα έχει 3.000.100 γραμμές οπτικών ινών, η ΔΕΗ θα αναπτύξει 1.700.000 νέες γραμμές και η Nova 1.000.00 γραμμές. Η συνολική αξίας των επενδύσεων αυτών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σχεδίαση
«Θέλουμε η χώρα μας να πετύχει υψηλές ταχύτητες σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη σταθερή τηλεφωνία. Επεξεργαζόμαστε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να σχεδιάσουμε τη διείσδυση του ευρυζωνικού Διαδικτύου σε όλη την Ελλάδα» λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – προσθέτει ο Παπαστεργίου – αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες συνεργασίας με προμηθευτές που έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν συγκεκριμένα ποσά τα επόμενα χρόνια για να καλύψουν ολόκληρη την Ελλάδα με γραμμές FTTH και 5G. Μόλις ολοκληρωθεί, το τηλεπικοινωνιακό τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό. Ταυτόχρονα, μέσω προγραμμάτων όπως το Smart Readiness και το Gigabit Coupon, ενθαρρύνουμε τους πολίτες να εκσυγχρονίσουν τις τηλεπικοινωνιακές τους υποδομές.
Βασικός στόχος, λέει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι να διασφαλιστεί ότι κάθε πολίτης και κάθε επιχειρηματίας έχει πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και απελευθέρωσης δυνάμεων σε όλη την επικράτεια και την περιοχή. Πρόκειται για έναν στόχο που έχει τεθεί ως μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Ψηφιακή Δεκαετία 2030». Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των υπερταχέων δικτύων, σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και μάλιστα θα ενισχυθεί από την ανάπτυξη ιδεών του δικτύου νεοεισερχομένων στον κλάδο (ΔΕΗ), καθώς και υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ψηφιοποίησης της Κυβέρνησης Ψηφιακό Υπερταχύ Ευρυζωνικό Διαδίκτυο (UFBB), το οποίο εντός τριών ετών θα καλύψει περίπου το 18% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας.
Δίκτυο 5G
Ειδικότερα, όσον αφορά την ανάπτυξη ιδεών των δικτύων 5G, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, παίρνοντας ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή σκηνή. Η χώρα έχει ολοκληρώσει την κατανομή φάσματος για δίκτυα 5G στις ζώνες 700 MHz, 3,6 GHz και 26 GHz, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων και αξιόπιστης κάλυψης.
Αυτή η απασχόληση περιλαμβάνει ευθύνες κάλυψης για να διασφαλιστεί ότι το 5G θα φτάσει σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή της χώρας. Η πληθυσμιακή κάλυψη 5G σε όλη την Ελλάδα ξεπερνά το 80% και θα αυξηθεί στο 90% μέχρι το τέλος του έτους. Ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη ξεπερνά το 90%, ενώ συνολικά 37 πόλεις έχουν κάλυψη άνω του 90% με μέσες εθνικές ταχύτητες (λήψη) πάνω από 160 Mbps και με μέγιστες τιμέςκοντά στο 1Gbps.