Ανακαλύπτοντας ξανά το εθνικό μας ποτό -τους «τσιπουρούς» που γράφουν ιστορία- πόσο «μαύρο» τσίπουρο κυκλοφορεί
Φρέσκο, παλαιωμένο, μονοποικιλιακό, βιολογικό, με ή χωρίς γλυκάνισο και κυρίως στοιχείο καθημερινής ευεξίας «με λίγο», το τσίπουρο (ή τσικουδιά) εξελίσσεται σε success story του ελληνικού κλάδου απόσταξης και τώρα χάρη στην ποιότητα και τις μοναδικές εμφιαλώσεις του κατέχει θέση που ισχύει και στις διεθνείς αγορές.
Αλκοολούχα ποτά: Ελληνικές εξαγωγές αξίας 106 εκατ. ευρώ [γραφήματα]
Το «ιερό τσιπουράκι», όπως το χαρακτήρισε ο Κώστας Καλδάρας, που μπορεί να έχει δίκιο αν σκεφτεί κανείς ότι η απόσταξη στέμφυλων αναπτύχθηκε στο Άγιο Όρος και από εκεί εξαπλώθηκε στη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, οφείλει τη νέα του επιτυχίας πρωτίστως σε νέους και ομάδες, γιατί είναι συνώνυμο της παρέας (ο Κωστής Παπαγιώργης έλεγε ότι το ουίσκι έχει καλύτερη γεύση για μοναχικούς ανθρώπους).
Κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις τσίπουρου
Να σημειωθεί ότι η κατηγορία τσίπουρου/τσικουδιάς αναπτύσσεται στην εγχώρια αγοράστρια από το 2016 και έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία 3-4 χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, σημειώθηκε ανάπτυξη ιδεών +17,4% το 2022, με τον ρυθμό ανάπτυξης να συνεχίζεται και το 2023, ενώ και φέτος αναπτύσσεται και παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα.
Χαρακτηριστικά, τη δεκαετία 2013-2022 το τσίπουρο παρουσίασε τεράστια άνοδο σε όγκο στο +86%, και το μερίδιό του έφτασε το 26,44% στη συνολική εθνική διανομή των ελληνικών αλκοολούχων ποτών.
Μάλιστα, η σύγκριση της εξέλιξης της κατανάλωσης τσίπουρου και ούζου δείχνει τη δυναμική της πρώτης. Το 2009 οι πωλήσεις ούζου ανήλθαν σε 1.618 χιλιάδες. Κουτιά 9 λίτρων και τσίπουρο – 346 χιλιάδες. Κουτιά 9 λίτρων. Το 2022 η ποσότητα του ούζου που πουλήθηκε μειώθηκε στις 799.000. Καφάσια 9 λίτρων, ενώ το τσίπουρο «αυξήθηκε» στις 500.000. Θήκες 9 λίτρων.
Ωραία “συμβουλή”
Ο Κώστας Τσιλιλής, που έχει «διήμερη» οικογενειακή παράδοσης, αλλά και ο πρώτος στη Θεσσαλία που «έκλεισε» το ιερό τσιπουράκι σε μπουκάλι το 1990, είναι ουσιαστικά ένας από τους δύο που νομιμοποίησαν αυτή τη λευκή λάκα, τοποθετώντας την στο ζωντανό. δωμάτια των κατοίκων της πόλης και όχι Just. Είχε προηγηθεί ο αείμνηστος Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ο μεγάλος ενοριακός ιερέας του τσίπουρου και της καλής κοινωνίας στην περιοχή της Μακεδονίας.
Οινοποιία – οινοποιία – ποτοποιία Η Τσιλιλή ιδρύθηκε το 1989 στη Ράξα Τρικάλων, μόλις ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Νόμου Τσοβόλα, που επέτρεπε την παραγωγή και τυποποίηση τσίπουρου από επίσημα αποστακτήρια.
Σήμερα έσπασε ο τζίρος της Κ. Τσίλης ΑΕ «φράγμα» των 10 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το 2023 έκλεισε με τζίρο 10,41 εκατ. ευρώ έναντι 8,54 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 30%, αποκλειστικά από τις πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών και κρασιών, με ταυτόχρονη αύξηση του μεικτού κέρδη από 2,25 εκατ. ευρώ σε 2,85 εκατ. ευρώ. Ο εξορθολογισμός των δαπανών και η βελτίωση των διοικητικών δαπανών κατέστησαν το {αποτέλεσμα} της χρήσης κερδοφόρο, φτάνοντας – μετά από φόρους – τα 539.830,97 ευρώ έναντι 523.900 ευρώ το 2022.
Η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει αισιοδοξία για την περαιτέρω ανάπτυξή της, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πωλήσεις τόσο στην Πολωνία όσο και στις εξαγωγές έχουν σταθεροποιηθεί και αυξάνονται συνεχώς.
Η καλύτερη οργάνωση του δικτύου πωλήσεων, η είσοδος σε νέες αγορές, οι εισαγωγές για παραγωγή και διάθεση νέων προϊόντων όπως το παλαιωμένο τσίπουρο, καθώς και οι επενδύσεις σε μόνιμο εξοπλισμό θεωρούνται πολύ καλά στοιχεία για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η εταιρεία.
Και το τσίπουρο της οικογένειας Αποστολάκη προέρχεται από τη Θεσσαλία, που θεωρείται η σημαντικότερη τσιπουροπαραγωγική περιοχή στην Ελλάδα. Η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή τσίπουρου το 2000 και γενικά χρησιμοποιεί παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.
Με την παραγωγή του Púro, ο Θάνος Καραθάνος έγινε ένας από τους πρωτοπόρους του παλαιωμένου τσίπουρου και συνέχισε με τη παραγωγή σπάνιων ειδικών μπουκαλιών όπως το Púro Single Barrel, που είναι το πρώτο ελληνικό απόσταγμα παλαιωμένο σε ένα μόνο βαρέλι και το πρώτο ελληνικό αλκοολούχο βαρέλι (με οινόπνευμα). περιεκτικότητα 50,4%).
Νέα μονάδα αναπτύσσει η ποτοποιία Ισίδωρου Αρβανίτη Πλωμάρι στο Δαμάσι Τυρνάβου, όπου θα μεταφερθεί η ποτοποιία του μονοποικιλιακού «τσίπουρου Δεκαράκη», που παράγεται σήμερα στην οικογενειακή ποτοποιία Βασδαβάνου.
Στόχος της επένδυσης ύψους 6,2 εκατ. ευρώ είναι η κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς, αλλά και η έναρξη εξαγωγών στο Δεκαράκι.
Η ποτοποιία Πλωμαρίου φιλοδοξεί να εισαγάγει τον Δεκάρακα ως «παραδοσιακό ελληνικό τσίπουρο» σε χώρες που έχουν ήδη δείξει αυξημένο ενδιαφέρον για το ελληνικό αλκοόλ, όπως η Γερμανία και η Βουλγαρία, αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής με κυρίαρχο το αλκοολούχο ποτό μίας προέλευσης.
Το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ήταν ο πρώτος παραγωγός στην ευρύτερη περιοχή που αγκάλιασε το εμφιαλωμένο τσίπουρο. Ήδη το 1992, στην εποχή της μαζικής αγοράς, παρουσίασε το Ηδωνικό με και χωρίς γλυκάνισο, θέτοντας ουσιαστικά τις βάσεις για την αύξηση της ποιότητας και της αναγνωρισιμότητας αυτού του μοναδικού προϊόντος.
Παράνομο τσίπουρο και ξεχασμένο βασιλικό διάταγμα
Το προβληματισμός είναι ότι μεγάλες ποσότητες τσίπουρου πωλούνται στην αγοράστρια χωρίς επίσημα έγγραφα και χωρίς να πληρώνουν φόρο. «Για κάθε πέντε ποτήρια τσίπουρου που καταναλώνονταν, ένα φορολογούνταν», λένε ηθοποιοί του κλάδου της απόσταξης και της απόσταξης.
Ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στα αλκοολούχα ποτά (εκτός ούζου και τσίπουρου) είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο φόρο στο εμφιαλωμένο ούζο, το τσίπουρο και την μπύρα. Επίσης, μεγάλη διαφορά υπάρχει στη φορολογία του εμφιαλωμένου τσίπουρου και του αποστάγματος αποστακτηρίων δύο ημερών (παραδοσιακό απόσταγμα δύο ημερών), καθώς ο φορολογικός συντελεστής στο απόσταγμα αποστακτηρίων δύο ημερών είναι περίπου 29% του συντελεστή. εφαρμόζεται σε επίσημα εμφιαλωμένο απόσταγμα τσίπουρου.
Αυτή η διαφορά, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχου στην εμπορία του προϊόντος δύο ημερών της ποτοποιίας (παραδοσιακό απόσταγμα δύο ημερών), ενισχύει τα κίνητρα για την παραγωγή και την (παράνομη) εμπορία του, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών, το 2023 εκκρεμούσαν 258 υποθέσεις κατασχέσεων, μεταξύ άλλων: Κατασχέθηκαν 181.289 λίτρα τσίπουρο – τσικουδιά, 15.813 λίτρα κρασί, 307 λίτρα μπύρα, 106.726 λίτρα αλκοολούχα ποτά σε 40 τόμους, 20.894 λίτρα και 32 λάκκους.
Παράλληλα, η αναχρονιστική νομοθεσία παλαίωσης στερεί την αξίας του από το τσίπουρο, όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοόλ (ΣΕΑΟΠ).
Ειδικότερα, βάσει του Ν. 2969/2001, που περιέχει ορισμένες διατάξεις του νόμου «Περί Φορολογίας του Αλκοόλ» του 1917, που κωδικοποιήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του 1939, να δίνει τη ικανότητα στον οινοπνευματοποιό, μεταξύ άλλων, τσίπουρο παραγωγής και πώλησης τσίπουρου ωριμασμένο για ένα, δύο ή δέκα χρόνια, να έρθει υπάλληλος του Χημείου του Κράτους να ζυγίσει και να σφραγίσει τα βαρέλια με κερί φελλού και μετά να τα ξεσφραγίσει ζυγίζοντας ξανά όταν το απόσταγμα είναι έτοιμο για αφαίρεση.
Αυτή η διαδικασία ελέγχου της γήρανσης σε ένα αποστακτήριο γίνεται ουσιαστικά αδύνατη με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.
«Δεν μπορείς να επενδύσεις κάτω από τέτοιες συνθήκες», είπε ο Κώστας Τσιτσιλής από το ομώνυμο οινοποιείο-ποτοποιείο στα Τρίκαλα, το οποίο, όπως και πολλά άλλα ελληνικά αποστακτήρια, παρήγαγε παλαιωμένο τσίπουρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ισχύουν οι ίδιες υποχρεώσεις για την παλαίωση των κρασιών.
Οι οινοπνευματοποιοί έχουν επανειλημμένα ζητήσει τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της παλαίωσης νομοθεσίας, ελπίζοντας ότι η παραγωγή μιας Εθνικής Επιτροπής αλκοολούχων ποτών θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.