ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Μεγάλες αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

Μεγάλες αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση κοινωνικός αξεσουάρ για το 2025, για την καλύτερη κατανομή των δημοσίων δαπανών, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο του Economist.

Αυτές οι αλλαγές θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο με Σειράστο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που προβλέπεται στο αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Κοντά σε στόχους πλεονασμάτων

Όπως δήλωσε Ντέκλαν ΚοστέλοΑναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικών στην Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στους στόχους της Επιτροπής για το πρωτογενές πλεόνασμα και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογής.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην κατανομή των δημοσίων δαπανών, με ιδιαίτερη έμφαση στα κοινωνικά επιδόματα όπως τα επιδόματα τέκνων και τα επιδόματα ανεργίας.

Δραστηριότητες για την υποστήριξη νέων οικογενειών: Προβολή ανακοινώσεων (LIVE)

Εξορθολογισμός εξουσιών ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τον εξορθολογισμό της πολιτικής των δικαιωμάτων που χορηγούν ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ, εξηγώντας ότι ο συνολικός προϋπολογισμός δεν θα μειωθεί, αλλά τα οφέλη θα πάνε σε όσους τα χρειάζονται πραγματικάαντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης.

Συγκεκριμένα, θα εισαχθούν δύο κύριες παρεμβάσεις για το επίδομα παιδιού:

  1. Διαφορική κλιμάκωση: Τα επιδόματα θα αυξηθούν ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών για την αποτελεσματική στήριξης των οικογενειών με περισσότερα από ένα παιδιά.
  2. Εισοδηματικά κριτήρια: Τα κριτήρια θα τροποποιηθούν για να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και να στοχεύσουν τα επιδόματα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκης.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα παρέμβαση στο δημογραφικό προβληματισμός, επισημαίνοντας την εμβληματική πρωτοβουλία για επίδομα τοκετούπου έχει ήδη καθιερωθεί.

Πρώην ΟΑΕΔ.  Κτήριο ΔΥΠΑ με κόσμο στην είσοδο

Μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας ΔΥΠΑ

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων ανεργίας, καθιερώνοντας δώρο που θα υπολογιστεί με βάση το χρόνο αρχαιότητα και καταβλήθηκαν εισφορές. Οι αλλαγές βασίζονται σε μελέτη του ΟΟΣΑ που προτείνει μια νέα αρχιτεκτονική των επιδομάτων ανεργίας.

Η βασική αλλαγή αφορά τη σύνδεσης της επιδότησης με το άρθ προϋπηρεσία και καταβλήθηκαν εισφορές. Το βασικό επίδομα θα εξακολουθεί να είναι 55% του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, για άτομα που έχουν καλύψει το ελάχιστο όριο συνεχούς απασχόλησης, το επίδομα θα αυξηθεί.

Το μπόνους αρχαιότητας θα είναι κατά μέσο όρο 200 ευρώμε επιδότηση όχι μεγαλύτερη από το 75%-80% του τρέχοντος μισθού, για να μην αποθαρρύνεται η απασχόληση.

Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: σκαμπανεβάσματα από τον Σεπτέμβριο – όταν φτάνει τα 1.100€

Προοδευτική κατανομή και εξάλειψη της μακροχρόνιας ανεργίας

Η κατανομή των επιχορηγήσεων θα ποικίλλει, με τις μεγαλύτερες πληρωμές να πραγματοποιούνται το πρώτο τρίμηνο και να μειώνονται σταδιακά στη συνέχεια. Το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας που σχετίζεται με το εισόδημα θα καταργηθεί.

Μέσω αυτών των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει την {αποτελεσματικότητα} των κοινωνικών παροχών διασφαλίζοντας ότι οι πόροι διανέμονται δίκαια και αποτελεσματικά σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκης.