Ο πληθωρισμός καίει τις τσέπες των καταναλωτών για τον επόμενο μήνα
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο ήταν 2,3% έναντι 2,4% τον Μάιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τις τιμές ξενοδοχείων και εστίασης, ένδυσης – υπόδησης και τροφίμων.
Η επιμονή του πληθωρισμού των τροφίμων (τρόφιμα) είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τη {διατήρηση} του γενικού πληθωρισμού σε περιόδους αυξήσεων τιμών, όπως η περίοδος από τις αρχές του 2021 έως το τέλος του 2023, καταλήγει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ειδική έκθεσή της, η οποία περιλαμβάνει : γενική έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2023-2024.
Μισθοί: Πώς ο πληθωρισμός τρώει το εισόδημα
Όπως αναφέρει, οι τιμές αυξάνονται κατά τις περιόδους αυτές, ωθώντας τον πληθωρισμό υψηλότερα, αλλά οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ακόμη περισσότερο καθώς οι τιμές ορισμένων καθοριστικών παραγόντων τους, όπως φαίνεται παραπάνω, κινούνται ανοδικά. Οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές των τροφίμων έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στο εισόδημα των νοικοκυριών, δεδομένου ότι τα τρόφιμα ταξινομούνται ως εμπόρευμα με ιδιαίτερα χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης.
Πληθωρισμός και ακρίβεια
Νέοι θύλακες πληθωριστικών πιέσεων φαίνεται να διαμορφώνονται τον Ιούνιο με βάση τις υπηρεσίες.
Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τιμές του ελαιολάδου που αυξήθηκαν κατά 54,8%, των φρέσκων ψαριών κατά 7,2% και στην κατηγορία Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων κατά 8,1%.
Ωστόσο, η αύξηση των οργανωμένων διακοπών ήταν ισχυρή, αυξημένη κατά 12,7% σε ετήσια βάση, με τις τιμές των αεροπορικών ταξιδιών να αυξάνονται κατά 19,7% και την κατηγορία Hotel-Motel-Inn να αυξάνονται κατά 12%. Τα ασφάλιστρα ασφάλισης υγείας σημείωσαν επίσης απότομη αύξηση 14%.
Ωστόσο, οι τιμές των νωπών φρούτων παρουσίασαν ετήσια πτώση -7,4%, της πατάτας κατά 5,7%, του ψωμιού και των δημητριακών κατά 0,6% και των άλλων βρώσιμων ελαίων κατά 11%.
Η αύξηση του συνολικού ΔΤΚ κατά 2,3% τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη τον Ιούνιο του 2023 οφειλόταν κυρίως στις αλλαγές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
- 2,1% στην ομάδα Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών σε: κρέας (γενικά), φρέσκο ψάρι, ελαιόλαδο, κατεψυγμένα λαχανικά, ζάχαρη-σοκολάτα-γλυκά-παγωτό, καφές-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό -ποτά μη αλκοολούχα – χυμοί φρούτων. Μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών κυρίως σε: ψωμί και δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια, φρέσκα φρούτα, πατάτες και άλλα τρόφιμα.
- 1,8% στην ομάδα των αλκοολούχων ποτών και καπνού, κυρίως ως {αποτέλεσμα} της αύξησης των τιμών των αλκοολούχων ποτών (δεν σερβίρονται).
- στον όμιλο Ένδυση και υπόδηση κατά 4,6% λόγω της αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 2,2% στον όμιλο Υγείας, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
- 3,2% στον όμιλο Μεταφορές, κυρίως ως {αποτέλεσμα} της αύξησης των τιμών σε: καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτων, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και {επισκευή} προσωπικών μεταφορών και επιβατικών αεροπορικών εισιτηρίων. Μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από την πτώση των τιμών, κυρίως των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
- 1,8% στον όμιλο Δραστηριότητες αναψυχής και πολιτιστικές, λόγω της αύξησης των τιμών κυρίως σε: εξοπλισμός πληροφορικής, μικροπροϊόντα αναψυχής – λουλούδια – κατοικίδια, υπηρεσίες ψυχαγωγίας και πολιτισμού, εφημερίδες – βιβλία και χαρτικά, οργανωμένες εκδρομές. Μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από την πτώση των τιμών, κυρίως του εξοπλισμού επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
- 3,5% στην ομάδα Κατάρτιση, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τέλη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
- στον όμιλο Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία, καφετέριες-καντίνες, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
- 2,2% στην ομάδα Λοιπά αγαθά και υπηρεσίες, κυρίως ως {αποτέλεσμα} αυξήσεων τιμών σε: κομμωτήρια και φαρμακεία, άλλα προϊόντα προσωπικής χρήσης, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα αυτοκινήτων. Μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από την πτώση των τιμών, κυρίως άλλων ειδών προσωπικής φροντίδας.
2. Σχετικά με τις μειώσεις τιμών κατά:
- 0,4% στον όμιλο Διαμερισμάτων, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών: δημοτικά τέλη, ρεύμα. Μέρος αυτής της πτώσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών, κυρίως: ενοίκια κατοικιών, ανακαινίσεις και συντηρήσεις κατοικιών, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.
- 0,4% στην ομάδα διαρκών αγαθών – Οικιακά αγαθά και υπηρεσίες, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των αγαθών άμεσης κατανάλωσης από τα νοικοκυριά. Μέρος αυτής της πτώσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών, κυρίως των υπηρεσιών για νοικοκυριά.
- στον όμιλο Επικοινωνιών κατά 0,7%, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
δείκτες
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του γενικού ΔΤΚ μηνός Ιουνίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2023, σημειώθηκε αύξηση 2,3% έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2023 με το 2022.
Ο γενικός ΔΤΚ τον Ιούνιο 2024 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024 παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σύγκριση με την αύξηση 0,6% που σημειώθηκε την ίδια σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΔΤΚ για το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2023 – Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη για το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023 παρουσίασε αύξηση 2,8% έναντι αύξησης 7% που καταγράφηκε κατά την ανάλογη σύγκριση δωδεκάμηνη Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023 με δώδεκα μήνες Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022.
Ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή για το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2023 – Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη για το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023 παρουσίασε αύξηση 2,8% σε σύγκριση με αύξηση 7,0% που καταγράφηκε στην αντίστοιχη σύγκριση του δώδεκα μήνες από τον Ιούλιο 2022 έως τον Ιούνιο 2023 με δώδεκα μήνες από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.