Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Σύμφωνα με στοιχεία από την Key Data, έναν πάροχο δεδομένων για διαχειριστές ακινήτων, οργανισμούς-στόχους (DMO) και βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, τα 209 € ανά διανυκτέρευση είναι η μέση τιμή για μια διανυκτέρευση βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων με βάση τις επιβεβαιωμένες κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν έως τις 16 Ιουνίου από ειδικοί και Στάμα από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων.
Ειδικότερα, η μέση ημερήσια τιμή των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά και σταθερά από το 2021. Φέτος, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των καταλυμάτων καταγράφονται στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Η μέση ημερήσια τιμή ενοικίασης (ADR) για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην Ελλάδα είναι 209€, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέσης με το περασμένο καλοκαίρι. Η τάση αυτή είναι συνεπής σε όλες τις περιφέρειες, με την Πελοπόννησο να σημειώνει τη μικρότερη αύξηση 4%. Τη μεγαλύτερη άνοδο ADR κατά 8% παρουσίασε η Θεσσαλονίκη, με τιμή διανυκτέρευσης 77 ευρώ.
Καθώς μπαίνουμε στη σεζόν, οι τιμές θα πρέπει να προσαρμόζονται καθώς οι προκρατήσεις μπορεί συνήθως να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές. Για την επίτευξη βέλτιστων στρατηγικών τιμολόγησης, οι διαχειριστές ακινήτων ενθαρρύνονται να παρακολουθούν τις τιμές ανά αγοράστρια, τύπο και μέγεθος ακινήτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κρατήσεις έως τις 4 Ιουνίου, η μέση ημερήσια τιμή για όλη τη χώρα έφτασε τα 250 ευρώ!
Συμπληρώματα
Το ποσοστό πληρότητας, βασικός δείκτης που δείχνει το ποσοστό των κρατήσεων καταλυμάτων, δείχνει ότι η Ελλάδα υστερεί πέρυσι για διακοπές για το καλοκαίρι του 2024. Ενώ η Αθήνα και η Αττική μειώνονται κατά 11% και 7% αντίστοιχα, η Κρήτη και η Πελοπόννησος παρουσιάζουν ποσοστά πληρότητας μειωμένα κατά 1% και 3% περισσότερο από πέρυσι. Η συνολική προσφοράς ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 13% και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 6%. Αυτή η αύξηση της προσφοράς έχει ξεπεράσει τη ζήτηση, προκαλώντας ελαφρά μείωση του ποσοστού πληρότητας. Ωστόσο, με πολλές κρατήσεις που γίνονται εντός 30 ημερών από το ταξίδι, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος η πληρότητα να φτάσει τα περσινά επίπεδα.
Τα έσοδα ανά διαθέσιμο ενοίκιο (RevPAR), που εξισορροπούν πληρότητα και συντελεστές, αυξήθηκαν κατά 4% στην Ελλάδα σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών. Περιφέρειες όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος, όπου τόσο η πληρότητα όσο και οι τιμές έχουν αυξηθεί, σημειώνουν αύξηση 7% στο RevPAR σε σχέσης με πέρυσι. Αντίθετα, η Αττική και η Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν πτώση στο RevPAR καθώς οι αυξήσεις τιμών δεν αντιστάθμισαν τη σημαντική μείωση της πληρότητας.
Παρά τη ελαφρά μείωση των ποσοστών πληρότητας λόγω της ταχύτερης αύξησης της προσφοράς από τη ζήτηση, η ελληνική αγοράστρια ενοικίασης εξοχικών κατοικιών και κατοικιών σε ταράτσα παραμένει ισχυρή. Οι υψηλότερες μέσες ημερήσιες τιμές και το υψηλό RevPAR υποδηλώνουν μια κερδοφόρα σεζόν.
Μέση διάρκεια παραμονής
Αξίζει να τονιστεί ότι με τις τιμές αυξάνεται και η μέση διάρκεια διαμονής. Επομένως, με βάση τις επιβεβαιωμένες κρατήσεις έως τις 16 Ιουνίου και τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα κλείσουμε το 2024 με αύξηση της διάρκειας διαμονής κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2023.
Οι περισσότερες κρατήσεις γίνονται μέσω Airbnb και Booking
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, η Airbnb και η Booking.com συνεχίζουν να καταγράφουν τις περισσότερες κρατήσεις και έσοδα στην Ελλάδα από όλες τις άλλες πλατφόρμες. Μόνο η Airbnb μετρά ετήσια αύξηση εσόδων 16% στην Ελλάδα με βάση τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν έως τις 4 Ιουνίου 2024!