Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Οι δανειολήπτες που είχαν «κόκκινα» δάνεια, τα οποία στη συνέχεια αναπροσαρμόστηκαν για να επανέλθουν στην τραπεζική κανονικότητα, που θα είναι θετική παράμετρος για την οικονομική ανάπτυξη ιδεών, θα πρέπει να είναι συνεπείς για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι για λίγους μήνες. Από την άλλη, οι τράπεζες έχουν λόγους να επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα «θεραπευμένα» δάνεια στους εξυπηρετητές, καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση των εσόδων τους και κατ’ επέκταση στην κερδοφορία τους.
Έτσι, για όλα τα μέρη, τράπεζες, δανειολήπτες και παρόχους υπηρεσιών, το «πρασίνισμα» των επισφαλών δανείων είναι απαίτηση και το «κλειδί» για την επίτευξη αυτού είναι οι βιώσιμες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, μετά από ένα χρόνο κανονικής λειτουργίας, το δάνειο θεωρείται κερδοφόρο και εξοφλείται πλήρως μετά από τρία χρόνια. Αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο, αλλά όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, οι κανόνες της ΕΑΤ για αυτήν την κατηγορία δανείων είναι γεμάτοι με ορισμένες ασάφειες και ενδέχεται να είναι πιο αυστηροί, ενώ οι εποπτικές αρχές επικεντρώνονται ιδιαίτερα στο θέμα της παρακολούθησης αυτών των δανείων, παρόλο που αντιμετωπίζονται ως υψηλού κινδύνου – ναι για να διασφαλιστεί ότι η επιστροφή τους στις τράπεζες δεν θα εγκυμονεί κινδύνους.
Σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Capital Link, οι Οικονομικοί Διευθυντές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Χρήστος Χριστοδούλου (Εθνική), Θεόδωρος Γναρδέλλης (Πειραιώς), Χάρης Κοκολογιάννης (Eurobank) και Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank), τόνισαν τη σημασία της επιστροφής των θεραπευμένων δανείων που {διαχείριση} της εξυπηρέτησης στο τραπεζικό σύστημα. Υπολογίζεται ότι σταδιακά, από το 2025, όταν λήγουν τα ρυθμιζόμενα, εξυπηρετούμενα δάνεια, θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα 15-20 δισ. ευρώ.
«Αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, κυρίως γιατί η πολιτική των υπηρεσιών εξυπηρέτησης, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία στην οποία βρίσκονται οι δανειολήπτες, μπορεί να περιλαμβάνει, για παραδείγματα, λύσεις step-up κ.ο.κ. που δυσκολεύει την πρόκριση δανείων για το στάδιο 1» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ.. Γναρδέλης.
Προϋπόθεση για την επιστροφή αυτών των δανείων στο τραπεζικό σύστημα είναι να παραμείνει άθικτο το κοστούς του κινδύνου, με τον οικονομικό διευθυντή της Πειραιώς να τονίζει ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε έναν κύκλο αθετήσεων που θα εγείρει αμφιβολίες για την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών. Πρέπει να υπάρχουν επαρκή δεδομένα και λεπτομέρειες ιστορικού πληρωμών.”
Όσον αφορά την πιστωτική επέκταση, οι τέσσερις οικονομικοί διευθυντές βλέπουν επίσης αύξηση της ζήτησης για διαμερίσματα, μετά την κυκλοφορία νέων δανειακών προϊόντων, τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους έως και 90% της εμπορικής αξίας των ακινήτων και εν αναμονή του δεύτερου Πρόγραμμα «Money Home» που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα στο οποίο θα αυξηθεί το όριο ηλικίας των δικαιούχων, εισοδηματικά κριτήρια (30-50 ετών, ηλικία δικαιούχου από 25-39 ετών), εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Παράλληλα αναμένεται να καταργηθεί και το κριτήριο μέχρι την ηλικία των 15 ετών, καθώς αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο στην εύρεση ακινήτου στην πρώτη φάση του προγράμματος.