Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Αντιμέτωποι με αυξανόμενα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς και με την εκ νέου αύξηση των «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι πολίτες αναζητούν βοήθεια για τη ρύθμιση των οφειλών τους.
Οι επιλογές που έχουν αυτή τη στιγμή είναι να χρησιμοποιήσουν εξωδικαστικό μηχανισμό, να εντάξουν οφειλές σε οριστική ρύθμιση και να αποπληρώσουν παλιές οφειλές με την ευκαιρία που δίνει το υπουργείο Οικονομικών έως τις 19 Ιουλίου.
Ειδικά:
Εξωδικαστικός μηχανισμός
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί επίλυση για ιδιώτες, εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες, δίνοντας τη ικανότητα συνολικής ρύθμισης των οφειλών προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, τράπεζες και παρόχους υπηρεσιών. Οι εξωδικαστικές συμφωνίες προβλέπουν μέση περίοδο αποπληρωμής 17 ετών για χρέη προς το κράτος και 18 ετών για οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ανά είδος οφειλής: 26 έτη για στεγαστικά δάνεια, 20 έτη για επιχειρηματικά δάνεια και 14 έτη). στην {περίπτωση} καταναλωτικών δανείων).
Χάρη στον μηχανισμό, οι οφειλέτες έχουν τη ικανότητα να ρυθμίσουν όλες τις οφειλές τους, παρέχοντας μια αυτοματοποιημένη επίλυση και με τις τελευταίες βελτιώσεις, οι οφειλέτες που εντάσσονται στον μηχανισμό κερδίζουν:
Επιπλέον, μείωση χρέους έως και 28% για δάνεια με ασφάλιση.
Σταθερό ποσοστό 3% για 3 χρόνια για όλες τις συμβάσεις.
Αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τις τράπεζες και την κατάσταση των προτάσεων αναδιάρθρωσης χρέους εφόσον έχει εκδοθεί η Βεβαίωση Θιγόμενου Οφειλέτη μέσω του gov.gr.
Ο δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την προσφοράς, αλλά σε {περίπτωση} διαφωνίας, οι τράπεζες και οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης θα πρέπει να προσφύγουν στο δικαστήριο (και να επιβαρυνθούν με τα έξοδα της αγωγής) εάν πιστεύουν ότι ο δανειολήπτης δεν είναι στην πραγματικότητα ευάλωτος.
Ικανότητα επέκτασης του εξωδικαστικού μηχανισμού σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» χρέη προς το Δημόσιο και τη ZUS από επιχειρηματίες που τέθηκαν σε εκκαθάριση ή εκκαθάριση.
Αναστολή ατομικών και συλλογικών αναγκαστικών μέτρων κατά του οφειλέτη (π.χ. πλειστηριασμοί και κατασχέσεις) κατά τη διάρκεια της συμμόρφωσης.
Έκδοση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Κανονισμός για δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Έως 240 δόσεις για αποπληρωμή οφειλής προς το Δημόσιο και τους Κοινωνικούς Φορείς
Ασφάλιση και έως 420 δόσεις για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ικανότητα έκπτωσης κεφαλαίου, τόκων, κυρώσεων και προσαυξήσεων.
Μερική διαγραφή χρέους, αποφεύγοντας την προσφυγή σε δικαστικές λύσεις.
Προϋπόθεση είναι να αποδειχθεί η πραγματική οικονομική αδυναμία του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών.
Ποιος είναι κάτω
Όλοι οι οφειλέτες με ποσό οφειλής άνω των 10.000 ευρώ.
Τρέχουσες ή επιστρεπτέες οφειλές ενδέχεται να υπόκεινται σε εξωδικαστικό συμβιβασμό εάν αποδειχθεί ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί τουλάχιστον κατά 20%
.
Διαγραφή χρέους – δόσεις
Η πρόταση διακανονισμού δημιουργείται αυτόματα βάσει ειδικού αλγόριθμου της πλατφόρμας και λαμβάνει υπόψη την αξίας των περιουσιακών στοιχείων και το διαθέσιμο εισόδημα, αφού καλύψει το δικαιολογημένο και άκαμπτο κοστούς τόσο του οφειλέτη όσο και των συνοφειλετών – εγγυητών του, εφόσον έχουν αφαιρέσει εμπιστευτικότητα.
Ο μηχανισμός προβλέπει μερική διαγραφή έως 75% της βασικής οφειλής προς το Δημόσιο, 85% του πλεονάσματος των ανεξόφλητων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ, 95% οικονομικών κυρώσεων της ΑΑΔΕ, έως 80% της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% των τόκων για τράπεζες και διαχειριστές δανείων. Αναστολή δημοπρασίας. Στην {περίπτωση} λιγότερο απαιτητικών προσώπων για τα οποία έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, το ποσό της προκαταβολής που μπορούν να ζητήσουν οι πιστωτές περιορίζεται στο 10% της οφειλής προκειμένου να συναινέσουν στον διακανονισμό και ως εκ τούτου να ανασταλεί ο πλειστηριασμός.
Διορθώθηκαν 24 ρυθμίσεις δόσης
Ειδικά για τακτικές οφειλές προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (όπως ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ασφάλιστρα), οι οφειλέτες έχουν τη ικανότητα να επιλέξουν μόνιμη ρύθμιση και να τις αποπληρώσουν σε έως και 24 δόσεις. Η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ για οφειλές προς την ΑΑΔΕ και 50 ευρώ για οφειλές στον ΕΦΚΑ.
Η σύμβαση καθίσταται άκυρη εάν δεν καταβληθούν δύο επόμενες δόσεις. Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης επιτρέπεται για περίοδο δώδεκα μηνών και πρέπει να καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία πληρωμής της επόμενης δόσης με προσαύξηση καθυστέρησης 15%.
Αποπληρωμή παλαιών οφειλών
Οφειλέτες που δημιούργησαν νέες οφειλές προς το Δημόσιο που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 19 Απριλίου 2024 ή που «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα δήλωση ΦΠΑ που έληξε πριν από τις 20 Απριλίου 2024.
Ειδικότερα, για να μην χαθούν οι ρυθμίσεις, οι φορολογούμενοι-οφειλέτες θα πρέπει έως τις 19 Ιουλίου 2024:
Εξόφληση ολικής ή μερικής πληρωμής τυχόν νέων ανεξόφλητων οφειλών προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 19 Απριλίου 2024.
Υποβάλλουν δηλώσεις φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ το αργότερο έως τις 19 Ιουλίου 2024, τις οποίες υποχρεώθηκαν να υποβάλουν εντός των προθεσμιών που έληγαν πριν από τις 20 Απριλίου 2024.
Όταν οι ρυθμίσεις δεν θα χαθούν
Μετά την ενεργοποίηση του νέου συστήματος:
Σε {περίπτωση} γέννησης νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής, η ρύθμιση για μερική αποπληρωμή της οφειλής προς το Δημόσιο δεν θα χαθεί, εφόσον η νέα οφειλή εξοφληθεί πλήρως ή διακανονιστεί με νέα ρύθμιση δόσεων εντός τριών μηνών από τη λήξη της ημερομηνία λήξης του.
Σε {περίπτωση} καθυστέρησης υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ, δεν χάνεται η ικανότητα καταβολής δόσεων εάν η δήλωση υποβληθεί εντός τριών μηνών από την προθεσμία υποβολής της.
Να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς, έστω και μία ημέρα καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή η παραγωγή νέων παράτυπων οφειλών είχε ως {αποτέλεσμα} οι φορολογούμενοι να χάσουν τα ευρήματά τους.