ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΛΤΑ: Με drones και ψηφιακούς ταχυδρόμους στη νέα εποχή

Σε πλήρη προοδευτικότητα το νέο επιχειρηματικό σχέδιο ΕΛΤΑ – Αλλαγές στα δίκτυα διανομής και διαλογής, ανάπτυξη ιδεών ακινήτων και ψηφιακός μετασχηματισμός – Κλείνουν 143 καταστήματα

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), που ιδρύθηκαν το 1828, είναι η παλαιότερη εταιρεία στην Ελλάδα που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Η διοίκηση του Hyperfund, στο οποίο η εταιρεία κατέχει το 100% των μετοχών, στοχεύει να ξεκλειδώσει περαιτέρω την αξίας των ΕΛΤΑ και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιοργάνωσης και μιας ολιστικής προσέγγισης στην υπηρεσία των πελατών.

ΕΛΤΑ: Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του δικτύου

Θα καταφέρει μια εταιρεία που εδώ και χρόνια κερδίζει περίπου 7 εκατ. ευρώ το μήνα να περάσει τα σύνορα της νέας οικονομίας;

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Σκλήκα, νέο διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, «μετατρέποντας ένα προβληματισμός σε ευκαιρία» η εταιρεία όχι μόνο μπορεί να καθαρίσει, αλλά ήδη φέτος «λειτουργεί» βάσει προβλέψεων σε αριθμητικό {επίπεδο}, ενώ σε λειτουργικό {επίπεδο} κινείται ακόμα καλύτερα μετά την ανάκτηση αρκετών πελατών. Ταυτόχρονα, το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού υλοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς από τον αρχικά προγραμματισμένο. Μάλιστα, όπως προτείνει ένα εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος με μεγάλη επαγγελματική διαδρομή σε διεθνείς εταιρείες τροφίμων, οι απώλειες των ΕΛΤΑ θα είναι μηδενικές το 2024.

«Δεν κλείνουν καταστήματα, συγχωνεύονται»

Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού, τα ΕΛΤΑ έχουν ξεκινήσει και την αναδιοργάνωση του δικτύου τους. Ήδη 143 «ασύμφορα και υποστελεχωμένα» καταστήματα έχουν κλείσει ή «συγχωνευθεί», είπε ο διευθυντής, σύμφωνα με τα πρότυπα των διεθνών ταχυδρομικών φορέων, με τα ΕΛΤΑ να διαθέτουν πλέον 1.000 σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα.

«Στο σχεδιασμό του σχεδίου αναδιοργάνωσης του δικτύου μας, λάβαμε υπόψη τις ανάγκες της περιοχής και εξασφαλίσαμε την ενίσχυση της υπηρεσίας αγροτικής διανομής, με στόχο την αδιάλειπτη υπηρεσία των πελατών μας σε κάθε γωνιά της χώρας. Ταυτόχρονα, εξοπλίσαμε τους τοπικούς ταχυδρόμους με ψηφιακά εργαλεία, χάρη στα οποία, εκτός από τη {διαχείριση} ταχυδρομικών παραδόσεων, μπορούν επίσης να συλλέγουν αντικαταβολή με κάρτα, να διανέμουν συντάξεις και να πληρώνουν τυχόν λογαριασμούς για λογαριασμό πελατών. Να παρέχουμε με λίγα λόγια στους πελάτες μια σειρά από σύγχρονες υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους», εξήγησε ο κ. Σκλήκας.

Εκτός από την αναδιοργάνωση του δικτύου, εξοικονομήθηκαν για την εταιρεία η ολοκλήρωση εκτεταμένης οικειοθελούς αποχώρησης 2.000 εργαζομένων και η επακόλουθη διακοπή των ζημιογόνων δραστηριοτήτων εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά τον εθελοντισμό, που κόστισε 140 εκατ. ευρώ, ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας φτάνει τα 5.500 άτομα και σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και οι συμβασιούχοι και οι εποχικοί.

Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο {δυναμικό}, αυτή τη φορά η εταιρεία που σε {επίπεδο} διοίκησης αντί για «πυραμίδα» είναι -σύμφωνα με τον κ. Σκλήκα- «τηγανίτα», έχει προκηρύξει διαγωνισμό για στελέχωση τεσσάρων κεντρικών γραφείων και ήδη οι ενδιαφερόμενοι αξιολογηθεί.

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και ενισχυμένο δίκτυο

Σε ό,τι αφορά την υπηρεσία των πελατών της, η εταιρεία έχει βελτιώσει τη λειτουργία 6 κεντρικών καταστημάτων σε Γλυφάδα, Κηφισιά, Περιστέρι, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα με την καθιέρωση διευρυμένου ωραρίου και την εξάλειψη των ελλείψεων προσωπικού, ενώ τον Νοέμβριο σχεδιάζεται ενίσχυση των υπολοίπων 8. καταστήματα στην περιοχή (Λάρισα, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο και Χανιά Κρήτης, Ιωάννινα και Καβάλα).

«Στην επόμενη φάση, εντός του 2024, η εταιρεία θα επεκτείνει την παρουσία της και πέρα ​​από το φυσικό δίκτυο, δημιουργώντας νέα σημεία εξυπηρέτησης με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής, με καταστήματα franchise και εναλλακτικές αλυσίδες last-mile, PUDO και shop in shop σε συνεργασίας με καταστήματα τοποθεσίας, αλλά και περισσότερα σημεία συλλογής ELTA PostBox», τόνισε ο Σκλήκας.

Κρίση ακινήτων

Παράλληλα, προς τον εξορθολογισμό, η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, τα οποία είναι ακίνητα, τα οποία θα αποτιμηθούν σε τρέχουσες αξίες. Με βάση τιμές πριν από 20 χρόνια, η αξίας του ακινήτου των ΕΛΤΑ υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Δημιουργήστε δύο κεντρικούς κόμβους διαλογής

Με γνώμονα το βασικό μήνυμα «Είμαστε παντού, καλύτερα», σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο, τα ΕΛΤΑ εισάγουν καινοτομίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αυτά περιλαμβάνουν την ανακατασκευή των δικτύων μεταφοράς, διαλογής και διανομής, με στόχο τη παραγωγή δύο ισχυρών κεντρικών κόμβων διαλογής σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και τοπικά σημεία διέλευσης που θα καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαλογή στην Κρήτη και σε άλλα νησιά έχει ήδη μεταφερθεί από το Διαμετακομιστικό Κέντρο Πειραιά στο Κέντρο Διαλογής Αττικής, όπου έχουν ενισχυθεί οι επενδύσεις σε ρομποτικά συστήματα διαλογής.

Παραδόσεις drone

Μπαίνοντας σε μια νέα εποχή βασισμένο σε ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο που τέθηκε σε {εφαρμογή} τον Ιούλιο του 2023 με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2024, τα ΕΛΤΑ συνήψαν στρατηγική συμμαχία με την πρώτη στον κόσμο αεροπορική εταιρεία cargo drone, τη βουλγαρική εταιρεία Dronamics.

«Μαζί με την Dronamics, διερευνούμε τη ικανότητα χρήσης φορτηγών drones (μικρά αεροσκάφη με τηλεχειρισμό) για τη {μεταφορά} αλληλογραφίας και δεμάτων βάρους έως 350 κιλών σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από συμβατικές αερομεταφορές», είπε ο Σκλήκας.

Leave a comment