Τι προκύπτει από τις εκτιμήσεις εθνικών και διεθνών οργανισμών
Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Κομισιόν «βλέπει» την ακρίβεια των δεδομένων να παραμένει τουλάχιστον έως το 2025 για την Ελλάδα. «Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 4,3% το 2023 και να παραμείνει πάνω από το 2% στον προβλεπόμενο ορίζοντα. Οι τελευταίες μηνιαίες μετρήσεις δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας και των υπηρεσιών (σε εποχικά προσαρμοσμένη μηνιαία βάση), ενώ οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, μια βασική περιοχή αγροτικής παραγωγής», σημειώνουν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν.
«Μακροπρόθεσμα, η αναμενόμενη ισχυρότερη αύξηση των μισθών λόγω της στενής αγοράς εργασίας θα αυξήσει την πίεση στις τιμές. Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% και 2,1% το 2024 και το 2025, αντίστοιχα». Βασικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα παραμείνει πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ακρίβεια: “Άλλα κόλπα” με τιμές και “καρτέλες”
Εκτιμήσεις άλλων παραγόντων
Ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα εξέφρασε και το ΔΝΤ, το οποίο σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις ενόψει μιας σημαντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και ενός επίμονου πυρήνα πληθωρισμού. Σημειώνει ότι ο μετρικός πληθωρισμός και ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκαν σε 3,8% και 3,6% αντίστοιχα τον Οκτώβριο λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας και των επιπτώσεων της βάσης, αλλά παραμένει υψηλός ενόψει της σύσφιξης της αγοράς εργασίας.
Πρόσφατα, το ΙΟΒΕ διατήρησε την πρόβλεψή του για το 2023, υπολογίζοντας τον πληθωρισμό στο 4,3%, ενώ το 2024 αναμένει πληθωρισμό στο 2,6%, με την αποκλιμάκωση να προκύπτει και από εκτιμώμενη μείωση της ζήτησης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερος και να ανέλθει στο 4% έναντι 4,5% που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2023 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,4% το 2024
Συγκλονιστικά γεγονότα
Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός «αυξήθηκε» τον περασμένο Οκτώβριο. σχεδόν 2 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και οι τιμές των τροφίμων αυξάνονταν με διψήφιο ρυθμό. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στη ζώνη του ευρώ ο δείκτης τιμών υποχώρησε κάτω από το 3% (από 4,3%), ενώ ο ετήσιος Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα έφτασε το 3,9% έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο και 3,5 % τον Αύγουστο.
Φαίνεται λοιπόν ότι η κατάσταση των τιμών βελτιώνεται σε {επίπεδο} ευρωζώνης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει ανάκαμψη που δεν αποκλείεται να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Δείκτης μεγάλης αύξησης των τιμών -ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων- είναι η αύξηση των τιμών των ελαίων κατά 26%, των φρούτων κατά 20,5%, των λαχανικών κατά 12,3%, των χυμών και του εμφιαλωμένου νερού κατά 14,3% και των λοιπών τροφίμων κατά 9,1%.
Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που έρχονται από τον κλάδο που ζητούν αποκλιμάκωση δεν είναι καθόλου ευνοϊκά, αντίθετα, σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton «Greek Business Pulse», το 61% των εγχώριων επιχειρήσεων δηλώνει ότι πιθανότατα θα αυξήσει τις τιμές. , ενώ από αυτές που θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές, 2 στις 10 δηλώνουν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει το 10%, ενώ μόνο 1 στις 10 εταιρείες μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών.