Ισχύει για στρατηγικές επενδύσεις, παρακρατούμενους και αυθαίρετους ιδιοκτήτες
Δέκα ακριβώς χρόνια μετά τη παραγωγή της «Τράπεζας Ψηφιακής Γης» με τον Νόμο 4178/13, το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε χθες απόφασης βάσει της οποίας το έργο προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, τα γκισέ της αναμένεται να ανοίξουν πριν από το 2026.
Ταμείο Ανασυγκρότησης: Υποβλήθηκε στην ΕΕ η τρίτη αίτηση πληρωμής 1,84 δισ. ευρώ
Πρώτον, αναμένεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), που θα κρατήσει τα «κλειδιά» της διαχείρισής του, να προκηρύξει διαγωνισμό το πρώτο τρίμηνο του 2024 και να γίνει ανάδοχος στις αρχές του φθινοπώρου, με προοπτική να ολοκληρωθεί η επένδυση μέχρι το φθινόπωρο του 2025. Δεύτερον, ακόμη και αν η Τράπεζα Γης ήταν έτοιμη σήμερα, δεν θα μπορούσε να ανοίξει την ψηφιακή της πύλη πριν δημιουργήσει τις ειδικές Ζώνες Υποδοχής Συντελεστών Κατασκευής (ΖΥΣ) που απαιτούνται από τη νομολογία του Κρατικού Συμβουλίου, για τις οποίες εξακολουθεί να είναι ο διαγωνισμός του ΤΕΕ σε προοδευτικότητα.
Τι είναι όμως η Τράπεζα Γης και γιατί δημιουργήθηκε; Πρόκειται για ένα «ταμείο» στο οποίο όποιος έχει δικαιώματα δόμησης θα μπορεί να τα πουλήσει και όποιος χρειάζεται δικαιώματα ανάπτυξης θα τα αγοράσει σε προσυμφωνημένη τιμή.
Πωλητές και αγοραστές
Οι πωλητές θα είναι:
– ιδιοκτήτες διατηρητέων ή άλλων ακινήτων (εντός ιστορικών τοποθεσιών, χαρακτηρισμένων μνημείων κ.λπ.) για τα οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξάντλησης κατασκευαστικού συντελεστή ή όπου η κατασκευή απαγορεύεται πλήρως. Οι πωλητές θα είναι και οι δύο ιδιοκτήτες με παλιούς τίτλους Μεταβίβασης Συντελεστή Δόμησης (BDF), που εκδόθηκαν πριν από χρόνια αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί (εκτιμάται σε 3.000.000 τ.μ. περίπου), αλλά και όσοι δεν έχουν τίτλους BDF. Υπολογίζεται ότι μόνο 1 στους 10 ιδιοκτήτες διατηρητέων ιστορικών κτιρίων κατέχει τίτλο MSD.
– ιδιοκτήτες ακινήτων που κατασχέθηκαν σε σχέσης με απαλλοτριώσεις για τη παραγωγή κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση και οι δήμοι δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για αυτό.
-άλλα ακίνητα που υπόκεινται σε όρους κατασκευής ή περιορισμούς
Οι αγοραστές θα είναι:
-Αυθαίρετοι ιδιοκτήτες. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, στην {περίπτωση} της Τράπεζας Γης «στόχος είναι η χρήση πολεοδομικού εργαλείου που συνίσταται στη {μεταφορά} του συντελεστή δόμησης στη νομιμοποίηση ακινήτων». Μέχρι το 2020, ήταν δυνατή η νομιμοποίηση μεγάλων οικοπέδων «κατηγορίας 5», που εξαιρούνταν από κατεδάφιση για 30 χρόνια και έπρεπε να καταβληθεί συντελεστής για τη νομιμοποίησή τους.
– Οι επενδυτές στρατηγικών επενδύσεων θα μπορούν να αγοράσουν πρόσθετα δικαιώματα κατασκευής. Αυτό ισχύει τόσο για τις ιδιωτικές επενδύσεις που αστικοποιούνται στο πλαίσιο των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) όσο και για εκείνες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο Ειδικών Σχεδίων Ανάπτυξης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΣΧΑΔΑ).
-Διάφορες άλλες περιπτώσεις όπως ακίνητα με επιφανειακές αποκλίσεις, υπάρχουσες ιδιότητες σε ΖΥΣ κ.λπ.
Γλυκά
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους ιδιοκτήτες προστατευόμενων ακινήτων ο τρόπος αποζημίωσης μέσω του θεσμού της Μεταβίβασης Συντελεστή Δόμησης είναι ανενεργός από το 2007. Για τη δρομολόγηση του, εκτός από τη λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, είναι απαραίτητος και ο καθορισμός των απαιτήσεων που απορρέουν από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζώνες υποδοχής ειδικών συντελεστών (ΖΥΣ). Σε αυτούς τους χώρους η προσφερόμενη τιμή δεν θα υπερβαίνει το 10% της αξίας του υφιστάμενου κτιρίου.
Πόροι της Τράπεζας Γης
Όταν τεθεί σε λειτουργία η Τράπεζα, θα εξαντληθούν τα χρήματα όσων αγοράσουν πιστοποιητικά μεταβίβασης που θα προορίζονται για ανέγερση στο πλαίσιο του ΖΥΣ, τα οποία θα εκχωρηθούν στους ιδιοκτήτες των ιδιοκτησιών και στους υπόλοιπους πωλητές. Επιπλέον, για κάθε {μεταφορά} συντελεστή δόμησης που θα πραγματοποιείται μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, ο αποδεκτός συντελεστής δόμησης θα καταβάλλει ποσό ίσο με το 5% της αξίας του μεταφερόμενου συντελεστή δόμησης, το οποίο θα μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό. του Πράσινου Ταμείου για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων εξισορρόπησης περιβάλλοντος και αστικών περιοχών, με αποκλειστικό δικαιούχο τον δήμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο που λαμβάνει το συντελεστή δόμησης.