Νέο επιχειρηματικό σχέδιο Attiki Bee Company – Αλέξανδρος Πίττας με «αυστηρές» παραδοχές και στόχο την επέκταση των εξαγωγών
Τη δεκαετία του 1960, ο Αλέξανδρος και ο Παναγιώτης Πίττας έβαλαν στόχο «κάθε Έλληνας να τρώει μια κουταλιά μέλι κάθε μέρα». Αυτή τη στιγμή η κατά κεφαλήν κατανάλωση μελιού στη χώρα μας φτάνει το 1,5 κιλό ετησίως, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό ποιοτικό μέλι, όπως προέβλεψαν οι ιδρυτές της Αττικής Μελισσοκομικής Εταιρείας – Αλέξανδρος Πίττας, γιατί η αγοράστρια έχει γεμίσει με φθηνά εισαγόμενα. «μέλια», που μπορούν να βαφτιστούν και…ελληνικά.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι φέτος, λόγω καιρικών συνθηκών και φυσικών καταστροφών (βλέπε πλημμύρες και πυρκαγιές), η παραγωγή μελιού θα είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων δεκαετιών, οι μελισσοκόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Έρχονται ελληνοποιήσεις και νοθείες.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Αλεξάνδρα Πίττα – Χαζάπη και ο αδερφός της Γεώργιος Πίττας, συνδιευθυντής της Attiki Bee Company – Αλέξανδρος Πίττας, άρχισαν να καταρτίζουν ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο, με «αυστηρές» υποθέσεις για την προστασία της εταιρείας από προκλήσεις.
Παράλληλα, η μελισσοκομική εταιρεία που θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τις εξαγωγές της επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της σε νέες αγορές (σήμερα οι εξαγωγικές πωλήσεις αντιστοιχούν στο 22% του τζίρου), βρίσκεται στο στάδιο των συνομιλιών για την ανανέωση των δανειακών ομολόγων.
Μείωση τζίρου και ζημίες
Το υψηλό λειτουργικό κοστούς ως {αποτέλεσμα} της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, της ενέργειας και των υλικών συσκευασίας πιέζουν τα οικονομικά δεδομένα του ηγέτη της εγχώριας μελισσοκομίας, με {αποτέλεσμα} το πρόσημο για το 2022 να γίνει αρνητικό.
Άλλωστε, το 2022, λόγω γενικότερης συνάφειας, σημειώθηκε πτώση στην κατανάλωση μελιού στην εγχώρια αγοράστρια και η τάση αυτή φαίνεται να αντιστρέφεται φέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης του 2022, η Αττική Μελισσοκομική, που ιδρύθηκε το 1928, παρουσίασε απώλειες εσόδων 17,1%, οι οποίες μειώθηκαν στα 13,33 εκατ. ευρώ έναντι 16,08 εκατ. ευρώ το 2021.
Η κερδοφορία δέχτηκε μεγαλύτερη πίεση, τα EBITDA μειώθηκαν κατά 41,7% στα 856.000 PLN. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα μετατράπηκαν σε ζημιά 244.772 ευρώ έναντι κερδών 320.633 ευρώ.
Ωστόσο, για να προστατευτεί από νέες προκλήσεις, το διοικητικό συμβούλιο άρχισε να ετοιμάζει ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο, όπως τονίζει, «περιέχει αυστηρές υποθέσεις για να προετοιμαστεί για συνθήκες ύφεσης και επικείμενης πτώσης των τιμών πώλησης των προϊόντων του. Ταυτόχρονα, παρά την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων».
Δεσμός και ευθύνες
Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις πιστώτριες τράπεζες για την ανανέωση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 11,6 εκατ. ευρώ με 4 τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha), το οποίο εκδόθηκε το 2015 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. .
Με βάση τις εκτιμήσεις του διοικητικού συμβουλίου και την πρόοδο των συνομιλιών με τις πιστώτριες τράπεζες, οι δανειστές φαίνονται θετικοί στην ανανέωση των ομολόγων τουλάχιστον έως το 2030 και η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.
Στο τέλος της χρήσης 2022, οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 27,7 εκατ. ευρώ και οι εμπορικές υποχρεώσεις σε 9,9 εκατ. ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με το σημείωμα του ελεγκτή, οι εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις περιλαμβάνουν επισφαλείς και αμφισβητούμενες απαιτήσεις ποσού 2,8 εκατ. ευρώ, για τις οποίες απαιτείται ζημία απομείωσης 1,6 εκατ. ευρώ.
{Ανταλλαγή} τίτλων με τον Κρητικό Μελισσοκομικό Σύλλογο
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της περασμένης οικονομικής χρήσης η Αττική Μελισσοκομική απέκτησε το 70,2% των μετοχών της Μελισσοκομική Συνεργασίας Κρήτης μέσω χρηματιστηρίου αξιών.
Αναφορικά με την υλοποίηση του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κρήτης, σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό της χρήσης 2022, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε κατά 23,77% περίπου και διαμορφώθηκε σε 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 6,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση χρήσης. Τα κέρδη της εταιρείας μετά από φόρους μειώθηκαν επίσης στα €333.598 από €409.576 το 2021.